Gyurkity Péter

Apple: maximum 2 iPhone fejenként

Az Apple újabb lépésekkel igyekszik megakadályozni a feltört készülékek terjedését, bár a cég hivatalosan a nagy keresletre és a korlátozott darabszámra hivatkozik.

A hétvégén kiadott rövid tájékoztató szerint a keddi naptól kezdve az Apple igyekszik majd mindent elkövetni annak érdekében, hogy egy személy birtokában ne legyen kettőnél több iPhone készülék. Az indoklás szerint minderre azért van szükség, mert a kereslet igen nagy, az utánpótlás viszont értelemszerűen korlátozott, a lépés elhalasztása esetén pedig nem tudnák biztosítani a megfelelő kínálatot. A szakértők inkább arra gyanakodnak, hogy a feltört készülékek számát próbálják korlátozni.

"Az iPhone iránti kereslet minden előzetes várakozást felülmúlt, és mindenképpen garantálnunk kell, hogy a saját célra vásárlók hozzájutnak a készülékekhez. Emellett a jövőben kizárólag bankkártyán keresztül engedélyezzük a vásárlást, hogy kiszűrjük azokat, akik újra értékesítik azokat" - magyarázta Natalie Kerris, a cég szóvivője. Saját becslésük szerint az eddig összesen értékesített 1,4 millió telefonból nagyjából 250 ezret adtak el újra és függetlenítettek, márpedig a tengerentúlon egyedül az AT&T hálózatán lehetne használni azokat. Nyilván elsősorban ezt igyekeznek megakadályozni.

A cég célja világos: egyetlen szolgáltatóhoz kötni a felhasználókat, amely kizárólagos jogokkal rendelkezik. Persze ez nem lesz mindenhol így, hiszen például Franciaországban a törvényi szabályozás nem teszi ezt lehetővé, így az Orange nem korlátozhatja majd saját hálózatára a készülékeket. Kétségtelen, hogy az iPhone - amely a tervek szerint a külső fejlesztők előtt is megnyílik - igen népszerűnek bizonyult a hackerek körében is. Legutóbb a cég már arra hivatkozott, hogy a feltört készülékek akár tönkre is mehetnek, ám mindez nem bizonyult kellő visszatartó erőnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szacsi #34
    Pont emiatt a hozzaallas miatt fog tovabbra is gyorsabban terjedni a sok fos termek a minosegi cuccok helyett.
  • Sir Quno Jedi #33
    Mindkét általam vásárolható ájfonom vételi jogát felajánlom másnak! :D
  • formatuq #32
    Hany darab John Smith van?
    1db John Smith-nek leeht tobb, kulonbozo bank, debit, credit kartyaja?
    Na kerem...

    Nekem volt, elsokent, nem tetszett, eladtam, orulok neki. (kaptam vissza toluk $200 mert tul dragan vettem)
    De az apple uzlet politikaja siralmas, nevetseges, remelem beszivjak a leopordal is, iphone-nal es minden tulertekelt szarukka.
  • magyarvok #31
    Tényleg, ez egy utolsó szar telefon.
    Végülis alig van benne forradalmi újítás, gyors, stabil rendszere sincs, állandóan lefagy, és a konkurenciákhoz képest még kegyetlen drága is. Hát persze...

    Miért fáj az nektek, hogy az Apple ismét maradandót alkotott?

    De tudjátok mit? Menjetek vissza a szobátokba, és csak hokizzatok tovább, hogy megint keményen megmondtátok, igen, faszagyerekek vagytok.
  • Gerygrey #30
    A tököm tele van a nyerészkedő kis gecikből, akik tucatszám felvásárolják 70-80 eFt-nak megfelelő dollárért, aztán itthon 190 eFt-ért árulják..

    Miért fáj ez neked? Aki van olyan bárány, hogy kiad 190-et egy 70-80-at (se) érő telefonra, az megérdemli.
  • rigidus #29
    Arrol van szo, hogy az Apple el akarja terjeszteni az uj - forrasztott akkumlatoros, vendor lock-in - szemetjet, ezert olyan intezkedeseket vezet be, ami a birkaknak azt sugallja: "hu emberek ez az ajfon uberfasza dolog lehet am ha ennyire fogy".

    Az egesz egy nagy beetetes, az Apple meg rohog a markaban.
  • Ulkesh #28
    Utálom az iPhone körül kialakult mizériát és az Apple ezzel kapcsolatos döntései sem igazán tetszenek, de ezt a döntést viszont támogatom..
    A tököm tele van a nyerészkedő kis gecikből, akik tucatszám felvásárolják 70-80 eFt-nak megfelelő dollárért, aztán itthon 190 eFt-ért árulják.. Az ilyen lenyúlós faszok miatt lett ez a döntés..
    A bankkártyás dolog meg csak nekünk magyaroknak fura, tekintve, hogy az államokban nem szokás készpénzzel fizetni. Általában készpénzzel (főleg nagyobb értékű vásárlásnál) a turisták és azok fizetnek, akik finoman szólva nem egészen törvényes életet élnek :)
  • wanek #27
    Hasonló már rég létezik a rádióamatőröknél (relézés), de a mobiloknál ez nem valószínű, mert a szolgáltatóknak nem érdeke. Mellesleg a CB-zés is jópofa dolog, az olyan helyen is működőképes, ahol nincs mobil lefedettség. Ráadásul ingyen van.
  • Epikurosz #26
    A jövő az ad-hoc hálózaton alapuló mobiloké, amelyek nem szolgáltatófüggők, hanem a torrentekhez hasonlóan a felhasználók megosztják eszközeiket a hálózaton, így gyakorlatilag ingyen telefonálhatsz bárkinek a világon.
  • GregSB #25
    Ennek ellenére az Indexen főhír volt amikor megjelent és tesztelte a tech rovatuk, pedig ugye az index nem kifejezetten tech oldal csak foglalkozik azzal is, az SG-nek meg ez a főprofilja. Szal szerintem is gáz hogy meg se említették itt a főoldalon.