Dojcsák Dániel

Sportkocsit ért az iPhone feltörése

Egy tizenéves tinédzsernek sikerült elsőként feltörnie az Apple iPhone készülékét, mely így bármely telefonhálózaton használhatóvá válik.

A lelkes tinik mindig is közel voltak a tűzhöz, ha mobiltelefon függetlenítésről, kikódolásról volt szó, így nem is meglepő, hogy az amerikai AT&T hálózatához láncolt divatkészülék védelmének feltörése is egy fiatalkorúnak sikerült. A fiatalember úttörő eredményét természetesen nem tartotta meg magának, hanem álmai autóját és három darab iPhone készüléket kért cserébe. A kocsit természetesen saját magának tartotta meg, míg a három iPhone-t elküldte három társának, akik segédkeztek a projektben.

Az ifjú George Hotz a módosított iPhone-t egy vadi új (a Need for Speed sorozatból is jól ismert) Nissan 350Z sportkocsira és három 8 GB-os iPhone-ra cserélte be. A Hotz által kifejlesztett módszer sufniüzletek tömegét indíthatja el, amennyiben a módszer publikussá válik és könnyen kivitelezhető is. A szemfüles mobiltelefon-árusok hada valószínűleg biztatja majd az embereket, hogy vásároljanak iPhone készülékeket, melyeket ők függetlenítve adnak tovább az érdeklődőknek.


George Hotz
Az egyelőre csak az USA-ban kapható iPhone egy felejthetetlen nyarat szerzett a középiskolás éveit taposó zseni/bűnözőpalántának, aki igencsak örült, hogy siker koronázta a próbálkozásokat. A srácok a megjelenés napjától próbálkoztak a feltöréssel, ami bevallásuk szerint összesen 500 órányi munkát jelentett Hotznak és három online kapcsolatának. A jól végzett munka gyümölcse persze nemcsak a sportkocsi, hanem a módosítást megvásárló CertiCell cég egyik alapítójának, Terry Daidone-nak az ígérete egy fizetett tanácsadói megbízásra. Ha még ez sem lenne elég, akkor Hotz a bejelentés óta folyamatos interjú-felkéréseket kap a legnagyobb tv-csatornáktól és újságoktól, valaki egy életrajzi bejegyzést készített neki a Wikipedián, illetve Kevin Mitnick, a híres hacker elküldte neki saját telefonszámát, majd egy fél órán keresztül beszélgettek.

Az persze kérdéses egyelőre, hogy a szolgáltató illetve a gyártó tervez-e esetleg jogi lépéseket tenni a módosítást kifejlesztő vagy éppen az azt használni kívánók ellen. Emlékezve a DVD másolásvédelmét feltörő norvég fiatal programozó esetére, a csoda csak három napig tart, a Nissan árából pedig egy ideig talán kifizethető az ügyvédek óradíja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • magyarvok #39
    Hát te totál hülye vagy, ember.
    Számodra mi a megbízhatóbb, stabilabb a Mac-nél? Egészen kíváncsi vagyok.

    Haveromnak 1 éve van Mac gépe, azóta egyszer nem volt gond vele.
    Baráti társaságban van 3 iPod (3, 2, és fél évesek), egyikkel sem volt még semmi baj, az aksik még mindig sokáig bírják, ami pl a Nokia telómról egyáltalán nem mondható el. Kb 1 éves, az aksi 1 napig bírja.
  • shatanka3300 #38
    ez se volt még nővel...
  • GYGERI #37
    szerintem meg egy kicsikét Izraelita a csávó
  • KurdaM #36
    Hát szerencséje volt,és megpróbált hasznot húzni belőle :D
  • Hegyikecske #35
    ez a srác télleg vagy tud vmit, vagy baromi hülye, de ezt majd az idő eldönti...
  • Filiic #34
    Azért ez így nem pontos, mert nem a módosítást adta el, hanem magát a telefont, és még azt, hogy annál a cégnél fog dolgozni (a cikk szerint). A módosítást bárki szabadon elvégezheti, minden le van írva a blogján (magyarán azért nem kért semmit).
  • tproli #33
    Szerintem a képen már mondhatott neki valami nem túl biztatót az ügyvédje :)
  • Frosty01 #32
    A certicell "vásárolta" meg tőle a módosítást nem az apple, szal simán perelhetnék :)
  • Brainpumper #31
    LOOOOOOOOOOL
  • metaljesus #30
    szóval magát a feltörés módját még csak el sem árulta a kocsiért? ezt nem tudtam, így már nem egészen ugyanaz a helyzet

    az viszont nekem is eszembe jutott miután írtam hogy mintha ezekbe a kártya gyárilag bele lenne rakva és egyáltalán nem lehet cserélni; szóval igen, nem kis buhera lehetett :)