Gyurkity Péter

Fejlesztők számára is megnyílik az iPhone

Az Apple enged a felhasználói visszajelzéseknek és külső fejlesztők számára is megnyitja zenés telefonját. Az eddig meglévő korlátozásokat feloldják, hogy leegyszerűsítsék a fejlesztést.

A hírről maga Steve Jobs számolt be a cég internetes oldalán, kihangsúlyozva, hogy a fejlesztői csomag megérkezésére még várni kell, ez ugyanis csak valamikor jövőre jelenhet meg. Ennek részeként azonban feloldják majd a jelenleg életben lévő megszorításokat, vagyis a külső fejlesztőktől származó szoftvereknek nem kell feltétlenül a telefon saját böngészőjén keresztül futniuk.

Ennek elsősorban azért van nagy jelentősége, mert a céget rendkívül sok kritika érte a megvalósítás, egészen pontosan a külső fejlesztők korlátozása miatt. Bár nem ez az egyetlen terület, ahol az Apple nagyon szigorú feltételek mellett döntött - elég csak a kizárólagos jogokkal felruházott szolgáltatókra gondolni -, a jelek szerint itt engednek a felhasználói visszajelzéseknek és hajlandóak a némileg nyitottabb megoldás felé elmozdulni. Azt azonban még el kell dönteniük, hogy pontosan milyen módon nyithatják meg a telefont a külső fejlesztők számára, anélkül, hogy ezzel egyértelmű zöld jelzést adnának a kártevőknek.

A cég saját adatai szerint eddig mintegy 200 külső kisebb-nagyobb fejlesztés készült a készülékhez, amelyek tiszteletben tartották a legfontosabb feltételt, miszerint a szoftvereknek a beépített böngészőn keresztül kell futniuk. Jobs szerint február táján jelenik majd meg a teljes fejlesztői csomag, amelynek révén már megkerülhetik ezt a feltételt, és natív módban futtatható applikációkkal egészíthetik ki a telefonokat. Az egyes kiegészítők telepítését azonban digitális aláíráshoz kötik, amely azonosítja a fejlesztőt - Jobs szerint ezzel ugyan kevésbé nyitott lesz a készülék, azonban a döntés mindenképpen egy fontos lépés a helyes irányba.

A cég igyekezett leszögezni, hogy a szolgáltatók tekintetében nem lesz változás az eddig követett stratégiában, arra tehát nem számíthatunk, hogy feladják a kizárólagos partnerek által élvezett előjogokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Omega #11
    Nekem az nem tetszik ebben az Iphoneban hogy nincs rajta egy billentyűzet, ami PDA-n nagyon szar dolog. Ez nem zavarja azt akinek ilyen telefonja van ?
  • zerke #10
    "A cég saját adatai szerint eddig mintegy 200 külső kisebb-nagyobb fejlesztés készült a készülékhez, amelyek tiszteletben tartották a legfontosabb feltételt, miszerint a szoftvereknek a beépített böngészőn keresztül kell futniuk."

    Ööööö... szakmailag ez egy elég béna (lamer) mondat. Nem tiszteletben tartották, hanem az egyetlen mód a szoftverfejlesztésre eddig az AJAX volt. Nem a tiszteletről szólt. Az alkalmazások csak annyira voltak iPhone-ra írva, amennyire a GMail PC-re. Ha nem akarták volna tiszteletben tartani, akkor legfeljebb ugye az maradt volna, hogy meghekkelik az egészet (egyeseknek sikerült is), és valamennyi felhasználónak, aki szerette volna használni a programot, nekik szintén kötelező lett volna, hogy feltörjék a telefont. Ez viszont nem várható el (és talán nem is törvényes). Szóval járhatatlan út.

    Most, hogy lesz SDK, végre lehet rá natív alkalmazásokat fejleszteni, vagyis valamilyen értelmes nyelven megírt forrást (Apple esetében ez leginkább Objective C) a telefon saját bytecode-jára lefordítva közvetlenül lehet használni és el lehet érni a telefon valamennyi szolgáltatását.

    Számomra itt vált vonzóbbá, mint egy Windows Mobile alapú PDA, meglátjuk milyen az SDK, aztán jöhet az iPod Touch (PDA helyett - annyira nem vagyok híve az agyonintegrált megoldásoknak), mert ha van gép, fejleszteni muszáj.
  • ostroml #9
    itti call home :D
  • Sir Quno Jedi #8
    A lényegre! Pornófilmek milyenek rajta?! :DDD
  • Dany007 #7
    LoooL :D Azért nem kell túlzásba esni =) Semmi hyper csúcs technológia nincs benne. Egyszerűen annyi, hogy ez a fajta technológia még nem vagy csak nagyon nehezen és drágán volt elérhető a 7köznapi ember számára.
    Amúgy én nem vagyok elfogult az iphone-nal szemben, sz.tem vagy 2 oldalon át tudnám ecsetelni a hibáit hiányosságait :) De végülis nekem is a multi touch screen teccett meg benne :) Meg persze a kezelhetősége.
  • matt taylor #6
    Haha én már láttam élőbe ijfont, sőt még megis érinthettem és amikor hozá értem vmi emberfölöttit éreztem
  • Su0my #5
    naja meg sirocco az kb tudásban ott van mint egy lowend készülék:)
  • Dany007 #4
    Lopni ? Mért kéne lopni ? :D
    Nekem törvényessen papírokkal hozták be az USA-ból. Még vámolva is lett :)
    Az Apple meg megmondta hogy mindenki azt csinál a telcsijükkel amit akar. Tehát nyugottan fel lehet törni az nem bűn! (a srác aki elsőnek törte fel még valami kocsit is kapott ajándékba).
    Az tény, hogy kb 50E Ft.-tal adják többért itthon mint az USA-ban. De benne van a postaköltség, a vám, a függetlenítés, meg persze a haszon. Mert én nem fogok kimenni az usába hogy vegyek ilyet, és semmi hasonló, ott az emberem az megoldja.
    A másik meg, hogy ahogy te is írtad a trémobilnál lesz itthon, és úgy hallottam kb 150 ért előfizuval ;) (ez az ár messze nem biztos, csak bizonyos oldalak ilyen összeget találgattak)
    A 3. meg, hogy nem villogás :) Én már augusztusban elterveztem hogy veszek egy másik telefont, mert a nokia 6110esem már 3db ban volt, és úgy kellett összefogni ha telefonálni akartam vele. És persze nem akartam olyan telcsit venni ami nem tetszik...Designre még a 8800as nokia teccet, de az meg olyan 150től indul(t)...
  • Su0my #3
    Akárhogy is, én lopni nem nagyon szeretek Főleg, ha xxlék 3x annyiért adják, mint pl amerikában meg ez már tényleg csak villogás
  • Dany007 #2
    LoL én már 3 hete használom az enyémet :) Nem fontos megvárni amíg bejön hungáriára... Függetlenül is lehet venni. Kifogástalanul működik. Max annyi hogy nincs magyar menü ( manapság ez már kit zavar amikor az ovisok is angolt tanulnak :) ) meg nem lenne jó frissíteni a szoftját mert akkor visszaáll a simlock...
    Dehát...windows update nélkül is megvagyok akkor ájfón update nélkül is megleszek :)