57
  • flexike
    #57
    Magyarországon fel sem merül a cikkben szereplő probléma.
    Nálunk ha nem kérsz win-t, vehetsz ingyenes freedos-os gépet, olcsóbban, mert ugye a törvény kötelezi az eladót...
    De ez csak nálunk ilyen pofon egyszerű?
  • asdasdasd
    #56
    Nem értem miért sírnak az emberek. Ez egy ilyen árú. Vistával 100 Ft, Vista nélkül 100 Ft (vagy 110 Ft).
    Igen az MS a pénzedet akarja. (Én is, de nekem nem fogod ideadni.)
    Igen a HP is kap pénzt az MS-től, hogy az ő szarját nyomatja. És nem tiltakozik ellene.
    Ilyen az élet.

    Ezen csak a kereslet-kínálat tud változtatni. Majd ha sok cég lesz akik OP nélkül adja a vasat, és mindenki tőlük fog vásárolni, akkor mások is fognak OP nélkül árulni. Addíg meg nem. Mert kell nekik az MS pénze.

    Szóval vagy veszel olyan vasat amit szeretsz, és kapsz hozzá OS-t, vagy olyant veszel amit esetleg nem vennél.

    Vagy másra költöd a pénzed...
  • wanek
    #55
    Magyarországon vettem a laptopomat, és koppra nem volt rajta semmilyen oprendszer. Persze direkt ilyet néztem ki magamnak :)
  • Dzson
    #54
    "Magyarországon konfigurációt csak oprendszerrel lehet forgalomba hozni."

    Mégis a legnagyobb részükre Windows XP vagy Vista kerül.
  • Radar
    #53
    A PcWorld-ben olvastam, hogy Magyarországon konfigurációt csak oprendszerrel lehet forgalomba hozni. (persze van ahol nem tartják be)
  • Epikurosz
    #52
    melyik ez a hálózat? Hadd tudja a nép, hogy ki kereskedik okésan.
  • csuszi
    #51
    na erről van szó
  • csuszi
    #50
    tévedsz. ugyanis ha nincs csak piros gatyó, akkor ugyan ha gatyát akarsz, megveszed a pirosat, pedig te rühelled azt a színt...;)
  • ujfalu
    #49
    Életemben egyszer vettem notebook-ot. Idén januárban. Bementem a boltba, kinéztem a nekem megfelelő típust (okos kis HP), amit előre telepített XP-vel forgalmaztak. Mondtam, hogy nekem van jogtiszta XP-m, ez nem kell köszönöm. Erre az eladó lekaparta a Microsoft-os matricát a gép aljáról (ami a kódot tartalmazza) és máris 20ezerrel olcsóbb volt a gép... Én külön nem is kértem, hogy olcsóbb legyen, az eladónak és nekem is így volt ez evidens. Mellesleg egy országos notebook-os hálózat egyik boltjáról van szó.
  • floatr
    #48
    Nekem spec nem volt ennyi pénzem sulira ígyhát inkább a támogatott képzésre jártam. Mellesleg az oktatás még a mai napig sem nyereséges, ezért gondolom azt, hogy a normál képzés fejkvótáinak kifizetése mellett az állam ebbe az egyéb témába is pumpálja a pénzt. Nem az általad tandíjra fordított összegből, mert az valószínűleg el sem jut arra a szintre, ahol a MS-nak tejelnek, hanem nyilván a költségvetési bevételekből.
    Az általad fizetett tandíj az iskola költségvetésének eleme, amiből max a helyi igényeket tudják kiszolgálni iskolai géppark bővítéssel, azokon használatos alkalmazások liceszeivel.
  • brueni
    #47
    a történet nem erről szólt.
    én ha nem akarok piros alsógatyát venni, akkor nem veszem meg és pont.
  • archelf
    #46
    Lehet, hogy másnak "ingyen" volt a felsőoktatás, de én kénytelenül (és nem azért mert - mentálisan - hülye voltam, hanem azért mert a főiskolámat nem támogatta az oktatási minisztérium), került ~2 milliómba a főiskolai és (nemsokára) az egyetemi diplomám (az megazért, mert csak a NAPPALI kiegészítő államilag támogatott)... Ebből ugye kijönne már egypár MS liszensz...

    AE
  • Epikurosz
    #44
    Ezt akkor nevezhetjük happy endnek, némi kis kesernyés szájízzel?
    ----------
    Mondom a lényeget:

    Én igazából a notebook forgalmazók üzletpolitikáját nem értem.

    A JPÉ-m (józan paraszti eszem) azt mondatja velem, hogy a kereskedőnek az az érdeke, hogy a drágalátos vevő kedvébe járjon, vagyis, ha a kuncsaft csupasz notit akar, akkor olyan, ha meg esetleg BDSM előtelepített oprendszert akar, akkor - térítés ellenében - olyant adjon.
    Mi motiválhatja a kupeceket, hogy előre ráerőszakoljanak ártatlan vásárlókra ilyen-olyan kütyüket? tudtommal USA-ban nincs korrupció, at MS nem fizeti le a boltosokat, hogy az ő termékét részeítsék előnyben.

  • Narxis
    #43
    De milyen ******* már az, hogy nézz másikat?Ha nekem az kell akkor nem vehetem meg mert Windows van rajta?Vagy ha tehetem mert van pénzem akkor megveszem és utána ha én Linuxot akarok használni akkor vettem feleslegesen egy Windows-t?Vagy én Vistat akarok használni de XP-vel adják?Ez esetben mondjuk lehet upgradelni "potom pénzért" de fordított esetben már nem műkődne vagy ha igen akkor is gondolom fizetnem kéne...
  • djw
    #42
    ha megbocsájtasz, a csirkecomb nem túl jó példa mert a csirkecomb mint olyan az együtt fejlődik ki így egy komplett egészet képez (mármint a csirkecomb az egész). Ezzel szemben egy laptop maga az egész és a szoftver meg választható hozzá véletlenül tökéletesen más gyártótól....

    a telefon oprendszer nélkül pedig... jó lenne, egy újabb iparágat virágoztatna fel, de egy csomó telefonra nem nagyon lehet olyan egyszerűen rendszert telepíteni, mint egy pc-re... nemde? valahogy ez a hasonlat is sántít

    és az OEM liszenszelés szerintem egy köcsög dolog, bár értem hogy nekik is élni kell valamiből és a hw hamarabb kinyifan mint a szoftver ami soha (vagy újratelepíted)... másrészt az árukapcsolást a magyar törvények is tiltják (csak akkor vehetsz csokifagyit ha veszel hozzá vaníliát is) ki hallott még ilyet...
  • formatuq
    #41
    Miert nem gyalulod le az egyeszet, es raksz le linux-t? Minek kerulgeted?
  • formatuq
    #40
    A manusnak teljesen igaza van!
    Miert lovagoltok hulye peldakon vagy az OS-en?
    "Windows Works 8" miota OS? az OS csak egy dolog volt.
    NEm csinaltam listat, es jopar laptopot vettem, volt, van is, de hanyingerem van az elore installalt soha nem hasznalom programoktol, nem beszelve amiert esetleg fizetni is kell/kellene.

    Laptopot vettem, nem egy hardware-t, OS-sel, es minden fele szarokkal.

  • Ajnasz
    #39
    Két hete vettem notebookot. Pontosan tudtam, hogy milyet akarok. Kényes vagyok a billentyűzetre, kényes vagyok az egyszerű külsőre, szeretem a pöcökegeret, szeretnék bele egy bizonyos gyártótól való videókártyát, a monitor mérete és felbontása sem mindegy. Processzor típust illetően is megvannak az elvárásaim. Egyáltalán nem mellékes számomra, hogy milyen chipset, wifi, stb van benne, mert majdnem kizárólag szabad, de legalábbis ingyenes szoftverreket használok és tudom, hogy a hardvergyártók nem minden esetben támogatják ezt a rendszert. Természetesen a gyártót illetően is voltak elképzeléseim, igaz a fenti követelmények miatt a legtöbb gyártó ki is esett. Legvégső esetben a pénztárca szab határt.
    Gyakorlatilag megtaláltam azt a típust, ami ugyan nem teljesen ugyanaz, amire gondoltam, de ez állt legközelebb az elképzeléseimhez. A notebook ára ~10000-20000 forinttal túllépte a lélektani határt. A notebookhoz a Vista alapból járt megannyi más szoftverrel, aminek nagyon örülnék, ha használnám őket. Megkérdeztem az eladót, hogy van-e lehetőség a Vista nélküli vásárlásra, de nincs, pedig ha nem tévedek, valószínűleg visszavetette volna annyira a gép árát, hogy a határ alá essen. Esetleg még egy másik akkumulátort is vettem volna, ha nem kötelező kifizetnem a Vistát.

    Így most itt van ez a notebook, ami nagyon jó, gyors meg szép is. A HDD-ből 6.5 GB-ot elfoglal a Vista előtelepített image-e (ha nem tévedek, ezt ki lehet írni), további 30 GB-ot hagytam a Vistának, elvégre hátha jó lesz még valamire, ha már kifizettem. Azóta gyakorlatilag maximum 10szer bootoltam a Windowst, letöltöttem rá egy csomó frissítést és jót sakkoztam közben. Munkához nem bírom használni, mert a jelenlegi project megköveteli, hogy Linuxon dolgozzak.

    Tehát a Vista miatt elköltöttem plusz X ezer pénzt olyan szoftverre, amit nem használok valamint az eredetileg 120GB-os HDD-ből így ~85 GB-ot tudok ténylegesen hasznosítani.

    A Vistával semmi bajom, biztosan jó meg minden, csak én azon nem tudok dolgozni.

    Két rossz közül választhattam: veszek egy másik notebookot, másik gyártótól, úgy, hogy több olyan elvárásomról lemondok, amiket később nem tudok kijavítani - nem tudom letörölni, mást installálni a helyére, mert az hardver, amit notebookok esetében nem nagyon lehet cserélgetni, mert az oda van forrasztva. A másik lehetőség, hogy megveszem a legjobbnak tűnő gépet annyiért, amennyiért árulják, kifizetem hozzá a szoftvert is, amit nem fogok használni, mert a munkámhoz nem jó, viszont le tudom cserélni olyanra, ami nekem a legjobban megfelel és ezzel a gép épségét sem veszélyeztetem.

    Megvettem és lecseréltem a Vistát Linuxra
  • And01
    #38
    Hogy ügyes e vagy se az jó kérdés.
    De nagy mákja volt az tuti, hogy megnyerte a pert.
    Amúgy meg két évig biróságra járni nem lehetett leányálom!
  • Filiic
    #37
    Biztos igazad van, hogy nem erről az esetről szól a hír, de mi akkor is arról vitázunk, ami a szemünket szúrja:c)
  • csimmasz
    #36
    Nem arra utaltam hogy ez egy elszigetelt eset,csak a lényeget mások abban látják hogy milyen hülye mert"miért nem vesz másikat,miért ném vásárláskor,stb,stb.
    Biztos ennyire kézenfekvő dolgok másnak is eszébe lyutnak csak az ő esetében kitudja mi volt a helyzet.
    Lehet valami kiárusítás volt vagy kitudja,a lényeg lehet igaza volt,gondolom a bíró se teljesen ostoba.
  • Filiic
    #35
    Az a részvényes rész vicc volt, de tulajdonképpen az, hogy te határozod meg, hogy mit gyártsanak csak neked csak most milyen áron ezt jelenti...
  • Filiic
    #34
    Egyrészt idézőjelben volt a gyártás, másrészt ha egyszer a hp csak úgy "gyártja" (csakazértis) hogy win van rajta, ellenben más meg úgy is, hogy nincs, akkor ez igenis motor kategória, függetlenül attól, hogy könnyen szerelhető vagy sem. Nem kell megvenni azt a terméket, ami nem tetszik. (és utána meg perelni, na persze...) Legközelebb azért perlik, miért nem adtak 51% részvényt a cégből a noti áráért...

    csimmasz: nem tom hol éltél eddig, a perelgetős helyeken nap mint nap perlik a multikat biszbasz ügyekkel (jó, komolyakkal is, azt helyesen is teszik) SikereseN. Nap mint nap le is hoznak róla hírt (jó, nem szószerint naponta;c).
  • Polemius
    #33
    Filiic:

    Miért is lenne a gyártás része az oprendszer? Nyilvánvalóan utólag, mikor már az egész hardware megvan, akkor kerül rá. Mint a kocsira a tetőcsomagtartó, vagy a lentebbi példában a motorcsónak utándutóstól a vonóhorogra.

    Autómotort kicserélni pedig nem egészen az a kategória, mint oprendszert feltelepíteni. Gondolom ezt azért te is érzed.
  • csimmasz
    #32
    Neharagudjatok de itt nagy a sötétség(akinek nem inge...).
    Ti tényleg nem látjátok a lényeget?
    Millio féleképpen lehet magyarázni hogy miért hülye vagy miért van igaza,de a lényeg hogy egy kis ember is érvényesítheti a jogait egy multival szemben.
    Az MS fanoknak meg csak annyit,hogy itt nem szerelmük tárgyát becsmérlik hanem a HP
    üzletpolitikályát!
  • rigidus
    #31
    Ezert kene elolvasni a topikot - ez vonatkozik az utolso 10-15 hozzaszolonak akik ugyanazokkal a dolgokkal jonnek elo amik mar 3x-4x meg lettek valaszolva.
  • randomly
    #30
    Helló!

    Gondolom a notebook gyártók sem hülyék.
    Minek gyártsanak kétféle gépet?
    Meg duplázodnak a gyártót, rendelhető típusok száma.
    Több rendelés felvevő szőkenő kéne.
    Mert kérem egy Coca-Colát jég nélkül, Én jéggel és cukormenteset .... stb.
    Így olcsóbb nekik adnak hozza és így nem kell gyártani raktározni szállítani két-három négyfélét.
    Így oda tudja adni windowst 10.000 darabját még külön egy darabot 30.000-ért kapsz.

    Tehát akinek nem kell az a szoftver ne vegye meg azt a gépet.
    A hülye gépgyártó meg írja bele az EULA-ba hogy nem jár vissza a pénz.
    Ha használod akkor is jó ha nem akkor is, ki kell fizesd vagy menj máshoz akkor a választék mint égen a csillag.

    Ugye az adsl-ből nem sok a választás ott ne társítsák ... de mégis.

    On.
  • Filiic
    #29
    Nézzél körül, mennyi notit lehet kapni win nélkül. Nem keveset. Legfeljebb nem hpt, na bumm. Nézz másikat.
  • Filiic
    #28
    Rossz hasonlat. Ezt a notit ezzel az oprendszerrel "gyártják". Tegyük fel van egy autó, amiben fiat motor van, de neked audi motorral kell. Megveszed a fiat motorost, és utána meg balhézol, hogy de minek van benne. Amikor simán vehettél volna olyat, amiben más van.
  • ostroml
    #27
    Mind ez csak néző pont kérdése. Vegyél már macet oprendszer nélkül ….
    Nekem egyetlen egy dolog nem tetszet és nem a cikkben hanem a reakciókban hogy megint az mst van leugatva amikkor nem is Microsoft gyártja a notbookot. MS annyira roszindulatu lenne akkor beégetné a notbookokba az oprendszert de tudom jóóóó üzlet megyek is perelem őket mert a táblázatba sose adok össze semmit hátha megnyerem és vissza kapom a softver árát.
  • floatr
    #26
    Hát vszeg ez lesz a vége ezeknek a pereknek
  • Narxis
    #25
    Emberek!Már leírták páran, hogy nem sok laptop kapható szoftver nélkül!Itt a hiba, én meg akarom venni xy laptopot vagy PC-t de a kedves eladó azt mondja, hogy csak Windows-al adják, vagy így veszem meg vagy válasszak mások konfigot.Ilyenkor nincs meg a választás lehetősége, mert rákényszerítenek egy másik gépre vagy a szoftver megvételére.Én is azt preferálnám ha vásárláskor megkérdeznék, hogy óhajtok-e Op.rendszert venni és ha igen akkor milyet.Így lenne a korrekt.
  • Polemius
    #24
    Ja, persze a csónak, trailer, halradar, stb-t persze ki kell fizetni a kocsi mellett.
  • Polemius
    #23
    ostroml:

    Igen, vannak laptopok amit meg lehet venni más oprendszerrel, vagy bármilyen oprendszer nélkül. De! Ha egy bizonyos tipust akar megvenni, akkor már nem biztos, hogy van belőle olyan.

    Tegyük fel, hogy autót akarsz venni.
    Kinézed a megfelelő tipust, amilyet szeretnél. Az asszonynak is tetszik a színe. A gyerekek is elférnek benne. Beférnek a horgászbotok is (mert horgászni is akarsz vele járni).

    Igen ám, de ezt a tipust csak úgy adják, hogy adnak mellé trailert, csónakot, halradarral, felfújható csónakházzal, etetőcsúzlival, horgászengedéllyel.
    De neked nem kell!! Te a partról szeretsz horgászni, van is stéged, nem kell csónak, meg ilyenek. Vagy csónakból akarsz, de másmilyet akarsz venni! Vagy már van is csónakod, meg trailered. Mi a fenét kezdjél még egy csónakkal!?!?

    Vegyél másmilyet, mi?
  • assdf
    #22
    Egyébként egyrészről a fickónak igaza van, mert ez árukapcsolás, úgyanugy mint itthon az internethez a telefonelőfizetés...
    Másrészről meg irigylem mert kurva ügyes is.
    Gondoljatok bele 2005ben vette a gépet, 2007ben pedig vissza kapta a szoftverek árát, és azért kiváncsi lennék hogy lehet azt lecsekkolni hogy az eltelt két évben tényleg nem használta azokat a szoftvereket...
    Azért szereteme látni amikor nemcsak a nagycégek tudnak kitolni az egyszerü emberekkel hanem forditva is. :)
  • floatr
    #21
    Ööö... nem ingyen jár. A mikorszoft a madzsar állammal is lezsírozta h a sztjúdenteknek Mari néni adójából vegyék meg a licenceket. Így majd pár év múlva más rendszerekhez totál hülye lesz már. Mindez államilag, közös lóvéból
  • ostroml
    #20
    Az egyetemet miért kell ide keverni ? Rengeteg notbookon van már linux csak körbe kel nézni és nem az elsőre rábökni hogy nekem ez kell.
  • floatr
    #19
    Engem inkább arra emlékeztet h vennél egy gumicsizmát, és kötelezően venned kéne hozzá egy két számmal kisebb esőkabátot is. A gumicsizmát, és a kabátot más gyártja, és az esőkabát forgalmazója szerződésben kötné ki a gumicsizma forgalmazójával h csak az ő esőkabátját adhatja a csizma mellé.
  • archelf
    #18
    Marha demegóg megjegyzések vannak itt - csirkecsont pl... De! Az egyetemi munkához/tanuláshoz jár az egyetemi fejlesztői liszensz (MSDNAA liszenszelt), ergo ingyen, és szintén jár a Academic liszensz Office termékekre is... Mi a faxnak FIZESSEK egy programért, ha amúgy JÁR INGYEN is? Gépet még össze tudok rakni alkatrészekből, de laptopot???
    Viszont egyes gyártók nem hajlandók telepítetlenül adni bizpnyos termékeket (vagy ha adják, akkor nem mellékelik az adott - Microsoft - operációs rendszerhez járó drivereket)...

    AE
  • ostroml
    #17
    kb. olyan ha bemennék raplizni a szemétszálitókhoz hogy adják vissza a pénzem mert a kuka féligvolt.
    Ez is egy balek volt akit az ügyvédek rábeszéltek hogy vissza kaphatod … aról nincs hír hogy a pereskedés menyibe került.

    Az meg szemszög kérdés hogy a gyártó hogy árulja gondolom nem nyomtak a fejéhez fegyvert hogy haver neked ezt kell megvenned, és nem kell az ms-t baszlatni mert nagy gyártók így adják a termékeiket most megyek beperlem az applet mert tigerel adták a gépem…..

    istenem menyi balfasz ember és az ügyvédek megint milyen jól kerestek .