Gyurkity Péter

Az MPAA fizetett a TorrentSpy hackerének

Egy interjú szerint az amerikai filmstúdiókat tömörítő MPAA 15 ezer dollárt fizetett két évvel ezelőtt annak a hackernek, aki hozzáfért a torrentportál belső kommunikációjához.

A TorrentSpy és az MPAA csatározása ugyanis egészen 2005-ig nyúl vissza, amikor is az alapítónak megromlott a viszonya egyik internetes kapcsolatával. A szóban forgó hacker, bizonyos Robert Anderson ezt követően egy könnyen kitalált admin jelszó segítségével hozzájutott a portál bizalmas anyagaihoz, és minden belső levelezésről a saját fiókjába küldetett egy másolatot. Anderson birtokába került az oldal forráskódja, több felhasználó személyes adatai és sok más anyag.

Azt sajnos nem tudni pontosan, hogy mely felhasználók neve, címe és bankszámlaszáma került a hacker birtokába, azt viszont megtudhattuk, hogy az MPAA 15 ezer dollárt ajánlott a teljes anyagért és ennek kifizetése után újabb feladattal bízta meg Andersont, aki maga kereste meg a jogvédő szervezetet. Röviddel ezt követően azonban rájött, hogy az MPAA-nak már nincs szüksége rá, így kibékült a TorrentSpy alapítójával és figyelmeztette őket a másik oldal szándékairól. Feladata egyébként az lett volna, hogy hasonló információkat gyűjtsön a PirateBay portálról, bebiztosítva ezzel a sikeres jogi eljárást.

Szerződésében többek között azt vállalta, hogy hallgat a részletekről, és átad minden személyes információt a TorrentSpy üzemeltetőiről. Az MPAA ezután beperelte az oldalt, amely azonban nem hagyta magát és ellentámadást indított, arra hivatkozva, hogy a szervezet megsértette a lehallgatásokkal kapcsolatos törvényi szabályozást. Ez próbálkozás végül kudarcba fulladt, mivel az illetékes bíró nem értett egyet az oldallal, kiemelvén, hogy az MPAA nem vétett.

A szervezet szerint ez persze őket igazolja és tovább folytatják a hadjáratot. Az oldal Anderson ellen nem lépett fel, mivel ő tisztára mosta magát, amikor figyelmeztette őket az MPAA terveiről. Eközben a TorrentSpy ellen eredeti per folytatódik - ennek részeként az amerikai felhasználók IP-címét és letöltési statisztikáit el kell tárolniuk, ami további veszélyeket rejt magában. Legutóbb kizárták őket a portálról, mintegy biztonsági intézkedésként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piem #10
    A magyar jogrend szerint sem használhatnak fel bármit(szerencsére)! Így pl.: a bűnözőkről készült filmfelvétel is csak, akkor válik bizonyító erejűvé, ha már beismerte a bűnösségét, de akkor is csak másodlagos bizonyíték, alátámasztandó a vallomását!
  • rigidus #9
    > epphogy forditva.

    A cikkbol nem ez jon le. Egyes allamokban ez megengedett.

    (Gondolj csak olyan amerikai filmekre ahol a "hos" nyomozok betornek valahova bizonyitek utan. Ha talalnak terhelo bizonyitekot akkor utana a cimborakkal pezsgosuveget nyitnak, ha nem akkor meg cumisuveget.)

    > itt felhasznalhatnak barmit, csak amcsiban nem.

    Az pedig Magyarisztan, nem Europa.
  • Hoz_Hun #8
    Nem azt mondta a köcsög bíró, hogy nem tettek az "adatszerzéssel" törvénytelenséget?
    Szerintem simán azt tettek, csak hogy az erkölcstelenséget ne is említsük. A hekkeről is megvan a véleményem és nem pozitív.
  • ROTFLMAO #7
    epphogy forditva.
    itt felhasznalhatnak barmit, csak amcsiban nem.
  • rigidus #6
    > törvénytelen módon szerzett bizonyíték nem használható fel bírósági eljárásban.

    Europaban.
  • lipovics #5
    Azt nem értem, az ilyen oldalak miért amcsi domain alatt vannak?
  • Dodo55 #4
    Hehe, törvénytelen módon szerzett bizonyíték nem használható fel bírósági eljárásban.
  • haxoror #3
    Amerikai vagy?

    Mert ha nem akkor nyugodtan leszarhatod az egészet és tölthetsz tovább!
  • Pharaoh #2
    Ez nap bűncselekményre való felbújtás és szeméyles adatokkal való visszaélés? MPAA-t ezért fel kéne számolni.
  • danithe #1
    hú.. pedig az egyik legjobb torrent oldal a Torrentspy :D