Gyurkity Péter

Webalapú platformmal újít a Napster

A Napster új megoldással szeretne minél több előfizetőre szert tenni. A webalapú platform révén már nincs szükség a szoftver letöltésére, az internetelérésen keresztül bárhonnan elérhetjük a zenei adatbázist.

Az egykori forradalmár napjainkra igencsak visszaszorult, igaz az előfizetéses rendszerre történő átállás után elértek némi sikert. A regisztrált felhasználók száma jelenleg 770 ezer körül alakul, amely azonban igencsak elmarad a régi napok dicsőségétől. Ezen szeretne most változtatni a cég, amely a tartalmak elérését könnyíti meg, feleslegessé téve saját kliens szoftverét.

Ezt az új webalapú platform segítségével valósítanák meg, amely lehetővé teszi az előfizetőknek, hogy a zenei adatbázist bárhonnan, pusztán az internetelérésen keresztül, mindenféle kliens szoftver telepítése nélkül elérjék. Jelenleg ugyanis ez csak abban az esetben lehetséges, ha a célgépen megtalálható a zenebolt saját szoftvere. Ugyanezt a megoldást használja az Apple is, amelynek iTunes platformja uralja az online zenei piacot. Ez természetesen csak az első lépés, mivel a változtatás egyéb következményeket vonhat maga után.


Christopher Allen, a Napster ügyvezető igazgatója azon reményének adott hangot, miszerint a jövőben számos cég integrálja majd szolgáltatásukat a különböző internetes megoldásokba, illetve hordozható eszközökbe - a kliens szoftver igénye nélkül ugyanis ez is leegyszerűsödik. Erre szüksége is van a cégnek, amennyiben terjeszkedni akar, hiszen eddig nem sok sikert arattak az iTunes árnyékában. Igaz, ennek okát a szakértők egy része az előfizetési modellben véli megtalálni.

Szemben az Apple modelljével, amely az egyes zeneszámok és albumok után kéri a díjat, a Napster havi előfizetésre épül. 10 és 15 dollár közötti havi díjért cserébe a felhasználók korlátlan számú tartalmat tölthetnek le, illetve streamelhetnek, kiegészítve ezzel saját gyűjteményüket. Ez a megoldás eddig nem bizonyult túl népszerűnek, ám jövőre fellendülhet a forgalom, miután egyre több kiadó hajlandó a másolásvédelem nélkülöző MP3-formátummal foglalkozni. Ebben reménykedik a Napster is, amely szerint egy év múlva már az MP3 lesz az alapvető formátum az előfizetéses online zenében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #4
    Naja ha már fizetni kell érte ne kelljen már plusz klienst felrakni a gépre
  • C4ine #3
    Asszem inkább ilyenre gondolt a kollega:
    http://www.bitlet.org/
  • tproli #2
    utorrent beállítások: Advanced - WebUI

    de tudomásom szerint más torrentklienseknél is van ilyesmi
  • Gerygrey #1
    Egy ilyen webalapú torrent kliens kéne nekem, az lenne az igazi, és akkor melóhelyről is tudnék töltögetni