Specker Balázs

Műholdas rádióval lép szövetségre a Napster

Az XM műholdas rádióadó szerdán bejelentette, hogy stratégiai jelentőségű megállapodást kötött a Napster online zeneszolgáltatóval, egy olyan közös letöltési szolgáltatásról, amely a Samsung új mp3-lejátszóit célozza meg. Az egyezség pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

Az online szolgáltatás XM + Napster néven fog futni, és idén, az utolsó negyedévben indul majd útjára, szinkronban a Samsung XM-et támogató mp3-lejátszók megjelenésével. A Samsung kínálatában két különböző méretű tárhellyel ellátott eszköz is szerepel majd - írja a ZDNet. A lejátszók az XM Connect and Play technológiáját használják, amely segítségével élő műholdas rádióadásokat vagy a számítógépről áttöltött zenéket hallgathatnak a felhasználók - derül ki az XM rádió sajtóközlenényéből.

"Úgy vélem a Napster meglehetősen kedvező árú megoldása révén az XM alacsony díjakért kínálhatja zeneletöltéseit. Ha valaki rádión keresztül hallgat egy számot, mindenképpen meg adni arra a lehetőséget, hogy megszerezhesse" - nyilatkozta Kit Spring, a Stifel, Nicolaus & Co brókercég elemzője a MarketWatch.com-nak. Az XM-nek rendkívül előnyös a Napsterrel való társulás, mivel a cég már kialakított egy kapcsolatrendszert a nagyobb lemezkiadókkal és a konkurens iPOD-ot gyártó Apple-n kívül is fontos partnerekre tett szert. "Az Apple egyfajta aduásznak számít most a piacon. Nem tudhatjuk mit lépnek legközelebb. Úgy tűnik azonban, hogy kezdenek belekényelmesedni helyzetükbe" - mondta Spring. Az elemző szerint nem lenne a meglepő, ha a jövőben több műhold-mp3 szövetség is köttetne, akár olyan gyártók részvételével, mint a Dell, a Creative Labs, iRiver vagy a Sony.



Az XM-Napster szövetség bejelentése után olyan pletykák kaptak szárnyra, melyek szerint a vetélytárs Sirius Satellite Radio esetleg az Apple-lel szerződne le. Spring szerint, ha beválik a műhold-mp3 recept, az Apple-nek is fontolóra kell vennie egy hasonló jellegű megállapodást a versenyben maradás érdekében. Ez nem lenne meglepő, ugyanis még májusban, a Sirius rádió részvényeseinek éves gyűlésén Mel Karmazin vezérigazgató, az egybegyűlteket arról tájékoztatta, hogy nemhivatalosan már egyeztetett Steve Jobsszal az Apple elnökével az ügyben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!