Gyurkity Péter

Elindult a német Napster

A tavalyi expanzió után a fizetős zeneletöltő szolgáltatás most újabb európai országban vetette meg lábát és - új partnerével együttműködve - már gőzerővel készül a távol-keleti bemutatkozásra.

A cég közleményben adta hírül a német részleg megnyitását, amely a helyi letöltőknek másfél millió darabos katalógust tesz elérhetővé. Az indulást rengeteg egyeztetés, tárgyalás előzte meg, amelynek során sikerült megállapodásra jutniuk a nagyobb és mintegy 150 kisebb német kiadóval. Ennek eredményeként a vásárlók összesen 125 ezer teljes album (ebből 20 ezer német) és mintegy 600 ezer (125 ezer helyi) előadó dallamai közül válogathatnak.

A fizetési lehetőségek nem változtak: egy-egy zeneszámhoz 99 centért juthatunk hozzá, míg a korlátlan elérés 9,95 euró. A legdrágább csomag 14,95 euróba kerül, ennél azonban már lehetőség van a letöltött dallamok hordozható lejátszóra történő továbbítására is. A Napster a régió első és egyetlen fizetős letöltő szolgáltatásaként reklámozza új részlegét, amely azonban csak félig igaz. Németországban ugyanis már jó ideje működik az OD2 hasonló megoldása, ám jóval kisebb kínálattal és korlátozott eléréssel.



A német részleg sorrendben a negyedik a vállalat történetében. A 2003-as újraindulást követően a szolgáltatás sokáig csak a tengerentúlon volt elérhető, amit tavaly gyors egymásutánban három új részleg megnyitása követett. Ekkor azonban újabb hosszú szünet következett, ami a jelek szerint most ér véget. Németország mellett ugyanis Japán következik a sorban, amit már a cég augusztusi közleménye is jelzett. Ekkor kötöttek szövetséget a Tower Records Japan kiadóval, és akkor egy éven belül vélték megvalósíthatónak a távol-keleti megjelenést. Ezzel azonban még mindig jócskán elmaradnak legnagyobb vetélytársuk, az iTunes mögött, amely 21 országban - köztük a Napster bázisországaiban is - elérhető.

Kétségtelen, hogy fizetős, legális szolgáltatásként most van lehetőségük a megkapaszkodásra, amikor a kiadók és érdekvédelmi szövetségeik minden erejükkel a fájlcserélő hálózatok és a letöltők ellen küzdenek. A terjeszkedéssel nincs is baj: ideje bizonyítani a fizetős online alternatíva létjogosultságát, amely valóban felválthatja a hagyományos értékesítési formákat, és új életet lehelhet a zeneiparba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #6
    LEGALÁBB EZT AZ OCSMÁNY LOGÓT LECSERÉLHETNÉK!
  • Bandee1987 #5
    Nem, mert a boltban egy egész albumot veszel meg, holott neked abból csak 1-2 kell, itt meg annyit, amennyit épp akarsz.
  • Dömsödi #4
    A 15 Euro az mi? Per nap, per hét, per hó ?
    Ha per/hó akkor nagyon megéri.
  • fflx #3
    meg szerencse, hogy europaban tortene eladaskor szeretik a dollarban megadott arakat 1:1 aranyban valtani. szamtalan helyen lattam mar, hogy az ar teljesen fuggetlen volt attol, hogy $ vagy € van moge irva (ele)

    gondolom itt az itunes jol bevalt 0,99-es arait vettek alapul csak epp nem a $ jelet irjak ele.

  • EvilDevil #2
    250 forint egy zeneszámért? akkor ugyanott vagyok mint ha a boltban venném...
  • blackgamer #1
    keresni hol lehet anélkül hogy a programot feltelepíteném?