Gyurkity Péter

Microsoft - még van hely az XP számára

A PC-gyártók után maga a Microsoft is felülvizsgálta álláspontját az üzleti célú konfigurációkkal kapcsolatban és szép csendben engedélyezte a gyártóknak, hogy Windows XP-vel is szállítsák a Vistás termékeket.

Ezt a feltevést erősítette meg a szoftvercég szóvivője a Cnetnek adott válaszában, elismerve, hogy az XP iránt még mindig jelentős érdeklődés mutatkozik és ezt a legtöbb PC-gyártó is igyekszik kihasználni. A Vistával együtt árult üzleti konfiguráció jó részén ezért lehetőségünk van visszaállni XP-re, amennyiben a csillogó-villogó új helyett a korosodó operációs mellett döntünk. A jövőt illetően már megoszlanak a vélemények, kérdéses, hogy meddig lehet ezt folytatni.

A Microsoft egészen pontosan a gyártókra bízza, hogy milyen módon és mely konfigurációk esetében teszik lehetővé az XP telepítését, itt egyetlen feltétel van, mégpedig az, hogy a váltás kizárólag a Windows Vista Business és Ultimate verziók esetében lehetséges - ahogy eddig is. Ennek megfelelően több megoldást is alkalmaznak a nagyobb vállalatok, amelyek közül a Fujitsu lépését tartják a legagresszívabbnak. A cég ugyanis nemes egyszerűséggel egy XP-s telepítőlemezt is mellékel a konfigurációkhoz, a vásárlóra bízva, hogy mely operációs rendszert telepítik majd a gépekre. A Microsoft fontosabb partnereinek engedélyezte az újabb megrendeléseket, így nincs gond az utánpótlással.

A HP szintén kínál egy ilyen lemezt, amely lehetővé teszi a visszaváltást a régi rendszerre az üzleti PC-ktől a Tablet PC-kig bezárólag. A vásárlói visszajelzésekről azonban egyelőre nem beszélnek, mivel a program alig egy hónapja rajtolt el. A Lenovo külön oldalt alakított ki, amelyen megtaláljuk a részletes leírást és a fontosabb tudnivalókat, a Dell pedig szintén lehetővé tette egyes cégeknek az XP választását. Mindez azt jelenti, hogy nem jött be a Microsoft gyors váltáshoz fűződő reménye, az XP még mindig túlságosan erős ahhoz, hogy egycsapásra elfelejtsük.

Jövőre azonban változhat a helyzet, hiszen Redmond arra szeretné rábírni partnereit, hogy január 31. után hagyjanak fel az XP forgalmazásával. Igaz, néhány gyártó ezt követően is maradna az XP mellett, ám azt még nem tudni, hogy a szoftvercég hogyan válaszol majd ezen kérésekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eszkaresz #32
    Ez pedig teljesen normális jelenség. Ha egy gyártó hardverei jól működnek XP-vel akkor minek égesse magát a Vistával egyenlőre. Súlyos pénzekért nem gondolnám, hogy kísérletezgetni van kedve az embereknek. Ha csak nem a Microsoft finanszírozza ezt a produkciót. De már vagy 6 éve ezt teszik :D

    Karesz
    kareszka,extra.hu
  • Neerpelt #31
    "Ennek megfelelően több megoldást is alkalmaznak a nagyobb vállalatok, amelyek közül a Fujitsu lépését tartják a legagresszívabbnak. A cég ugyanis nemes egyszerűséggel egy XP-s telepítőlemezt is mellékel a konfigurációkhoz, a vásárlóra bízva, hogy mely operációs rendszert telepítik majd a gépekre."

    Hú de agresszív. xD
  • fawcet #30
    Nekem csak akkor ment a sata2-es samsung 500gb-s winyó Xp-Sp2 telepítése, amikor átállítottam a BIOS-ban a merevlemez típusát Auto-ról Large (nagy)-ra. Utána már nem írta hogy "Hiba a rendszer betöltésekor..." első adatok felmásolása után.
    Másik javaslat, hogy fogni kell a sata drivert, nlite programmal beépíteni Xp-Sp2 telepítő anyagába és abból egy új cd-t kiírni (kibővített változat). Azzal már gond nélkül feltelepül.
    Én nem csináltam ezt, de nyomtatót, monitor illesztőprogramot, egérmeghajtóprogramot és videókártya drivert már beépítettem Nlite-val.
    Nlite honlapja
    Programok amiket XP-hez lehet adni és szó nélkül feletepül
  • cateran #29
    És Sata is van benne?:P
  • sh4d0w808 #28
    Néhány tapasztalat nélküli általánosítás pontosítást igényel:

    1. ASUS lappal is "csont nélkül" mennek a SATA-s cuccok, legalábbis nálam. SATA-s a DVD-író és van egy SATA-s Seagate is - tökéletesen mennek driver nélkül is.

    2. A Creative valóban csinált Vista-s drivert, de ingyenesen csak az X-Fi-hez adja, a többiért fizetni kell. Gusztustalan...
  • Adenoma #27
    a pistához még nincs elég driver, így nem tudom felrakni még tesztre sem. pl tv tuner, pl hangkártya baszakodások...
  • neoG #26
    szerintem 486re nem megy pista:D.amúgy tegnap kelett mókulnom egy SATA vinyós gépet.XP SP2 persze ki is feküdt, hogy nincs merevlemez.BIOSban RAID állítása után gond nélkül felment
  • HUmanEmber41st #25
    Most mit csodálkozol?
    Mutassak neked működő gépet, (486) amiben 750-es "B" meghajtó üzemel még a mai napig is? "Vidáman" írja a lemezeket :D :D
  • cateran #24
    "Csak rá kell dobni egy floppyra a drivereket..." khmmm:D Floppy,hmm?:D
  • haxy27 #23
    Én má csak aban reménykedem hogy az MS meggondolja magát és XPre is megírja a DX10. Most hogy enyit változik évente az alaplap kiszereltsége nem igazén vennék újat hogy félév múlva kidobjam.