Gyurkity Péter

Sony: decemberben jön az első OLED TV

A Sony ígérete szerint számos prototípus és a kisebb kijelzővel érkező termékek után végre decemberben bukkanhat fel az első OLED TV a boltokban, felkészülve az ünnepekre. A méret egyelőre nem lenyűgöző.

A cég ígéretéről a Reuters számolt be, kiemelve, hogy elsőként robbanhatnak be az OLED-kijelzőket már évek óta váró piacra. Korábban ugyan számos prototípust megismerhettünk, részben a Sony, részben pedig a Samsung és egyéb cégek jóvoltából, a több előnnyel kecsegtető technológia képviselői azonban legfeljebb noteszméretekben jelentek eddig meg, mivel a gyártók még mindig (2001 óta) gondokkal küszködnek az új megoldás tökéletesítése terén.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A beszámoló szerint elsőként egy 11 collos képátlójú televízió jelenhet meg a boltokban, a méret tehát továbbra sem felel meg a mainstream igényeknek. A cég a mindössze 3 mm vastagságú készüléket 1700 dolláros áron dobná piacra, tehát nem lesz túl kedvező az ár - ahogy az megszokott a vadonatúj fejlesztéseknél. Az LCD és a plazma új ellenfeleként megjelenő platform képviselői jövőre azonban növekedhetnek méretükben, így talán 2008-ra már komolyabb példányokat is szemügyre vehetünk majd a boltokban - erről azonban egyelőre csak ígéretek láttak napvilágot, így nem árt az óvatosság és a nagy adag türelem.

Az OLED (Organic Light Emitting Diode) azért váltott ki nagy várakozást, mert több előnyt is kínál a jelenleg kapható lapos kijelzőkhöz képest. Egyrészt nincs szükség háttérvilágításra, mivel a kijelzőkben használt anyagok önmagukban fényt bocsátanak ki, ha elektromos töltést kapnak. Emiatt csökken a kijelzők vastagsága és visszaesik a fogyasztás, ami szintén legalább ilyen fontos, hiszen általában a monitorok teszik ki a mobil konfigurációk fogyasztásának legnagyobb részét. A fogyasztás csökkenésével tehát növelhetjük a működési időt és az akkumulátorok élettartamát - a hóvégi számláról nem is beszélve.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A nagy gondot a technológia kiforratlansága jelenti, a gyártók ugyanis nem tudják növelni a kijelzők méreteit a költségek drasztikus megugrása nélkül - ezért láthattunk eddig csak prototípusokat és nem véletlen, hogy a Sharp is az LCD-k terén fut még egy kört. Meglátjuk, jövőre sikerül-e az áttörés és végre valóban megindulhat az OLED-kijelzők térhódítása vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asdasdasd #35
    Anyukája tudja, hogy cserkésztábor helyett melózni ment a kislánya?
  • dez #34
    "Ha gyartananak belole kozos sziliciumalapra szerelt paneleket"
    Te most többtíz-többszáz cm2-es szilícium-lapokról beszélsz? Nem lenne az egy kicsit túl drága...?
  • L3zl13 #33
    "mi van a SED tv-kel"
    Jövőre jön. Igaz, már évek óta ugyanezt igérik. :D
  • angol #32
    11" és 1700 danika, hahahhehehehhihihi, és mi van a SED tv-kel ??
  • V1G3C #31
    Ekkora kijelző mehet Nociba. Két fontos érv is van mellette (méret és fogyasztás) és az árát is be lehet lőni a ultra portable termék kategoriába, ami eddig sem volt a legolcsóbb.
  • papabear #30
    A tartósság sajnos egyre inkább utolsó szempont a gyártóknál. Ha 2-3 évente cseréled újra a bármilyen kütyüdet, az jobb a multiknak, mintha 10 évente tennéd azt meg.
  • kvp #29
    "Vannak (szervetlen) LED-alapú nagy displayek, pl. stadionokban, koncerteken használják őket."

    Igen, csak azok nem integralt megoldasok hanem diszkret led-eket hasznalnak. A ketto kozti kulonbseg kb. olyan, mint a kulonallo tranzisztorokbol forraszott aramkor es egy egychipes szamitogep kozott. A szervetlen ledekbol is gyarthatnanak siman integralt valtozatokat, de a legjobb amit eddig lattam csak 1 pixel-t kezelt 1 tokban. (4 labu rgb led) Ha gyartananak belole kozos sziliciumalapra szerelt paneleket az lenne az idealis. (es ezek nagyon nehezen mennenek tonkre a szerves valtozattal szemben)

    Sajnos ugy nez ki, hogy a jovoben megprobalnak elmenni a teljesen szerves megoldasok fele, ideertve a szerver felvezetoket, oled paneleket, phase change memoriakat. Ezek tenyleg jo megoldasok, viszont nem tul tartosak. En szemely szerint a corundum-bol keszitett felvezetoket szeretnem a termekekben viszontlatni. (a mesterseges rubintot is ebbol csinaljak, viszonylag olcso es konnyu belolle led-eket kesziteni bar jelenleg nincs hozza ic technologia)
  • whitehawk #28
    Jól érted, mert hiába kevesebb a villany, a törlesztő részletek ott fognak kopogni jó ideig minden hó végén :D 1700 usd az 300K huf meg még ami rájön mire elér majd hozzánk meg THM meg amit abból kimaradt :D
  • mcganyol #27
    "A fogyasztás csökkentésével tehát növelhetjük a működési időt és az akkumulátorok élettartamát - a hóvégi számláról nem is beszélve. "

    lehet csak nekem vannak szövegértelmezési gondjaim, de ez első olvasásra zavaros volt, mintha a hóvégi számlát is növelhetnénk :) kissé szerencsétlen a "csökkentésével növelhetjük" után számlát írni, mert zavaros lesz a mondandó.
    ha ez csak engem zavart meg elsőre, akkor bocs :)
  • dez #26
    Vannak (szervetlen) LED-alapú nagy displayek, pl. stadionokban, koncerteken használják őket.