Berta Sándor

Már Németországban is nézhető a Zattoo

Svájc után immár Németországban is elérhető a felhasználók számára a fájlcserélő technikákon alapuló internetes televízió.

Mint arról idén március közepén beszámoltunk, az amerikai-svájci Zattoo cég nem a hagyományos televízióadók műsorait hozza az internetezők képernyőjére. Szerzői jogi okokból eddig az IPTV műsora csak és kizárólag Svájcban volt fogható. Lehetőség volt és van azonban regisztrációra, így az érdeklődőket e-mailben értesítik arról, hogy az ő országukban mikortól lesz elérhető a szolgáltatás.

Az internetes televíziós szoftver jelenleg csak a Windows és a Macintosh operációs rendszereket futtató számítógépeken működik, de már készül egy linuxos verzió is. A program egyszerre működik kliensként és szerverként. Amennyiben a központi szerver túlterheltté válik, akkor a műsorok átvitele a Michigani Egyetemen kifejlesztett fájlcserélő technika segítségével valósul meg.

Maga a kezelőfelület rendkívül spártai. Van benne egy ablak, egy stop gomb, egy hangerőszabályzó és egy csatornakiválasztó lista. A svájci nézők jelenleg 41 televízióadó, köztük számos német (ARD, ZDF, Pro7, DSF, RTL, RTLII, Sat1, VIVA, VOX stb.), osztrák (ORF 1, ORF 2), svájci, olasz (Rai Uno, Rai Due, Italia 1 stb.), francia (France 2, France 3, France 4 és France 5) tv, valamint az Eurosport, az Euronews, a CNN, a Bloomberg, a BBC Prime és a BBC World műsora közül válogathatnak. Most Svájc után már Németországban is elérhető a Zattoo. Igaz a programkínálat egyelőre korlátozott, cserébe legalább ingyenes a szolgáltatás.

A felhasználóknak csupán le kell tölteniük a kezelőszoftvert a számítógépükre és közel 20 csatorna, köztük például a CNN, a DSF, az MTV és a Comedy Central műsorát tudják azonnal fogni. Németországban egyelőre még hiányzik a kínálatból többek között az ARD, az RTL és a BBC. A Zattoot 2005-ben fejlesztette ki Sugih Jamin és Beat Knecht. Maga a szó egyébként japán és jelentése embertömeg. A szolgáltatás a fájlcserélő technikákon alapul, a képminőség folyamatosan javul. "Hamarosan már DVD minőségű képeket fogunk tudni továbbítani. A program keretrendszerét akár minimalizálhatjuk is, miközben megnézzük az e-mailjeinket vagy böngészünk a világhálón" - mondta Beat Knecht.

Az IPTV jelenleg Svájcban, Németországban és Dániában fogható, Nagy-Britanniában jelenleg is tesztelik, míg Belgiumban, Ausztriában és Franciaországban a közeljövőtől lesz elérhető. A szolgáltatás jelenleg 850 000 felhasználóhoz jut el. A Zattoo teljesen ingyenes, egyik hátránya, hogy a csatornaváltáskor egy ötmásodperces reklám jelenik meg. A cég ezekből a reklámbevételekből működteti a programot. A program másik hátránya, hogy - szerzői jogi okokból - a műsorokat nem lehet rögzíteni. Németországban a tervek szerint a kínálatban összesen 50 csatorna műsora lesz megtalálható és várható fizetős csomagok bevezetése is.

"Először nagyon nehéz dolgunk volt. Sok televízióadó szkeptikus volt, lemondták az együttműködést, majd néhány hét múlva meggondolták magukat. De soha nem gondoltunk arra, hogy feladjuk vagy meghátráljunk" - tette hozzá Beat Knecht. A Zattoonak jelenleg már 35 munkatársa van, 20 közülük az Egyesült Államokban, 15 pedig Zürichben dolgozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • L3zl13 #3
    Mi ez a f@szság, hogy szerzői jogi okokból nem lehet rögzíteni? A videomagno és a DVD felvevő mióta törvénytelen? Ez tök ugyanaz.
  • BlueGold #2
    Szerinted, ha Németországban és müködik akkor nem fogják kiterjeszteni több országra a programot? Lehet, te leszel az egyik "fasz" akit érdekel a magyar nyelvű verziója.
  • csorfab #1
    KI A FASZT ÉRDEKEL NÉMETORSZÁG???