35
  • asdasdasd
    #35
    Anyukája tudja, hogy cserkésztábor helyett melózni ment a kislánya?
  • dez
    #34
    "Ha gyartananak belole kozos sziliciumalapra szerelt paneleket"
    Te most többtíz-többszáz cm2-es szilícium-lapokról beszélsz? Nem lenne az egy kicsit túl drága...?
  • L3zl13
    #33
    "mi van a SED tv-kel"
    Jövőre jön. Igaz, már évek óta ugyanezt igérik. :D
  • angol
    #32
    11" és 1700 danika, hahahhehehehhihihi, és mi van a SED tv-kel ??
  • V1G3C
    #31
    Ekkora kijelző mehet Nociba. Két fontos érv is van mellette (méret és fogyasztás) és az árát is be lehet lőni a ultra portable termék kategoriába, ami eddig sem volt a legolcsóbb.
  • papabear
    #30
    A tartósság sajnos egyre inkább utolsó szempont a gyártóknál. Ha 2-3 évente cseréled újra a bármilyen kütyüdet, az jobb a multiknak, mintha 10 évente tennéd azt meg.
  • kvp
    #29
    "Vannak (szervetlen) LED-alapú nagy displayek, pl. stadionokban, koncerteken használják őket."

    Igen, csak azok nem integralt megoldasok hanem diszkret led-eket hasznalnak. A ketto kozti kulonbseg kb. olyan, mint a kulonallo tranzisztorokbol forraszott aramkor es egy egychipes szamitogep kozott. A szervetlen ledekbol is gyarthatnanak siman integralt valtozatokat, de a legjobb amit eddig lattam csak 1 pixel-t kezelt 1 tokban. (4 labu rgb led) Ha gyartananak belole kozos sziliciumalapra szerelt paneleket az lenne az idealis. (es ezek nagyon nehezen mennenek tonkre a szerves valtozattal szemben)

    Sajnos ugy nez ki, hogy a jovoben megprobalnak elmenni a teljesen szerves megoldasok fele, ideertve a szerver felvezetoket, oled paneleket, phase change memoriakat. Ezek tenyleg jo megoldasok, viszont nem tul tartosak. En szemely szerint a corundum-bol keszitett felvezetoket szeretnem a termekekben viszontlatni. (a mesterseges rubintot is ebbol csinaljak, viszonylag olcso es konnyu belolle led-eket kesziteni bar jelenleg nincs hozza ic technologia)
  • whitehawk
    #28
    Jól érted, mert hiába kevesebb a villany, a törlesztő részletek ott fognak kopogni jó ideig minden hó végén :D 1700 usd az 300K huf meg még ami rájön mire elér majd hozzánk meg THM meg amit abból kimaradt :D
  • mcganyol
    #27
    "A fogyasztás csökkentésével tehát növelhetjük a működési időt és az akkumulátorok élettartamát - a hóvégi számláról nem is beszélve. "

    lehet csak nekem vannak szövegértelmezési gondjaim, de ez első olvasásra zavaros volt, mintha a hóvégi számlát is növelhetnénk :) kissé szerencsétlen a "csökkentésével növelhetjük" után számlát írni, mert zavaros lesz a mondandó.
    ha ez csak engem zavart meg elsőre, akkor bocs :)
  • dez
    #26
    Vannak (szervetlen) LED-alapú nagy displayek, pl. stadionokban, koncerteken használják őket.
  • dez
    #25
    Azért nem teljesen igaz ez a nyomtatós dolog. Mert úgy még csak passzív mátrixosak lesznek, ami nem az igazi. Azzal is elszórakoztak a cégek, hogy összehozzák a TFT technológiát az OLED réteggel. (A TFT eredetileg szervetlen anyagokat használ, de az OLED-del való nagyobb kompatibilitás miatt azt is szervessel akarták megoldani. Nem tudom, ez most sikerült-e már, vagy még nem.)
  • dez
    #24
    Akár szenzor nélkül is megoldhatnák: idő függvényében korrigálja az RGB gainokat. Advanced userek meg kézzel még utánállíthatnak.
  • dez
    #23
    Ott a LED a háttérvilágítás. Azért jobb, mint a hidegkatódos fénycső, ami alapból van, mert teltebb a spektruma. És ha még content-függően is vezérlik a mátrixba rendezett LED-eket, plusz 100 fps-en frissítik a képet, az elég jó tud lenni.
  • dez
    #22
    Kérhetném, hogy az LCD-t LCD-nek hívd, esetleg TFT-LCD-nek (ha már ennyire fontos kiemelni, hogy nem passzív mátrixos, miközben ma már olyan csak karórában van)? Csak mert az OLED is TFT-s...
  • dez
    #21
    "és a szem ebből 10'000 arány érzékelésére képes."
    Ugyan, ugyan... Te csak akkora kontrasztot látsz az életben, mint egy
    plazmán...? Ugye nem.

    "bár már vannak ilyen dinamikus elnevezésű valamik, amiről szerintem nem is érdemes beszélni, mert köze nincs a valódi kontraszthoz"
    De, nagyon is van köze, ha tudnád hogy működik, nem mondanád ezt... (Csak nem mindegy a megvalósítás, gagyin eléggé el lehet szúrni.)

    "dehát a CRT-hez képest ez visszaesés"
    Attól függ, miben.
  • dez
    #20
    Tényleg nagyon jó lesz az OLED, de azért az LCD-ket sem kell egy kalap alá venni, mert elég nagy különbség van a különféle paneltípusok között. Nemrég láttam egy olyan vadi új, nagyméretű Philips LCD tévét, hogy először azt hittem, valami titkos OLED fejlesztés, de nem, LCD volt (LED-es, plusz egyéb nyalánkságok).
  • BCS pixel
    #19
    hiperszuper jó , de én a szavatoságra lennék kíváncsi, ha pl. fél év alatt kikopik a kutya se fogja venni
  • kvp
    #18
    Egyebkent gyarthatnanak GaAs diodas led kepernyoket is. Szep a szinuk, gyorsak, keveset fogyasztanak es nem fakulnak ki szinte soha. A hatranyuk mindossze annyi, hogy dragak es a kornyzetre karos anyagbol vannak. (publikusak a szabadalmak, tehat mar jo ideje megvan hozza a technologia) Az oled egyszeruen olcsobb, viszont mint a legtobb szerves anyag, ezek is lebomlanak egy ido utan. (egyebkent az uv feny gyorsitja a folyamatot)

    A sed-ek sem jobbak, mert azok a plazmaknal megszokott beegest es cella kiegest produkaljak es meg torekenyek is. Viszont tenyleg nagyon szep a szinuk.

    Hasznalhato alternativa meg a lezer projektor. Gyakorlatilag egy regi kepcsoves tv mukodeset kovetik, viszont elektron helyett lezersugarral. Az eredmeny magas kontraszt, szep szinek es nagy meret. A hatrany, hogy a lezer vetitett kepet ad, tehat vaszon kell hozza, es nem hajtogathato ossze lap formatumba.
  • Balumann
    #17
    Hát pedig a gazdasági okok nagyon is lassítják a technológiai fejlődéseket. :-(
  • Frayer
    #16
    Jaja, ezek az oledesek már régen kartelbe tömörültek.
    Gyakorlatilag már nagyon régen, évek óta készre van fejlesztve a technológia, és tényleg egy egyszerű nyomtatóval viszik fel az organikus, fényt emittáló anyagot a hordozó szubsztrát felületre, általában üveg alapúra.
    Elvileg nagyon gazdaságosan lehet gyártani, nagyon gyorsan.
    Kibaszottúl jó értékei vannak a képnek, teljes mértékben lefedi az RGB színskálát.

    Csakhát, úgy mondták, hogy GAZDASÁGI okok miatt még nem dobják piacra, aminek igazából a lentebb leírtak az okai. Konkurenciát jelentene a tft lcd paneloknak.
    Többször is volt olyan,hogy egyes gyártók ki akarták dobni már végre, be is lett igérve, csak a kartel nyomása miatt mégsem merték, pl. a oled kodak ügy.

    De nembaj, én nem is az oledre várok, leszarom, inkább jöjjenek a SED panelek.
    Szerintem azok jobbak lesznek mint az oledes panelek.
    Meg a rohadék kapitalisták,hogy gondolják,hogy visszatartják a technológia fejlődését.
    Ez kb, olyan mintha valaki feltalálná a vízzel működő autót, de a gyártó cégek nem gyártanák, mert akkor nagyon leesne a benzin kereslete, és ez nekik, pár embernek, egy kis érdekcsoportnak nem tetszene, inkább szívjon az egész világ, csak hogy egy maréknyi buzinak több legyen a zsebében.

    Csak ennyit szerettem volna mondani.
    Többet elmondani erről nem tudok és nem is akarok.
  • hunluigi
    #15
    akkor számoljunk egy picit... egy átlagos háztartásban a TV heti 39,2 órát megy. az havi ~156,8 ->évi 1881,6 folytassam? Amúgy a lumenmaintenance adatai az olednek messze nem így néz ki... amikor az 50% -ot eléri akkor régen rossz... Az ALT -ja a legutolsó infóim szerint 12k óránál van jelenleg (ami igaz azt hogy a vizsgált populáció 50%-a elért a nominal 38%-ot ami természetesen fényerő ráadással korrigálható) Nagyobb probléma a színcsúszás (mert a színkomponensek lebomlása nem egyforma) A legjobban a zöld bírja ezért el kezd zöldülni a kép na ezt nem hiszem hogy látni fogod mert szemmel láthatóan kb 18K óránál jön elő viszont a specifikációt úgy 9,5K-nál átlépi (jelenleg nem tudom hol tartanak ennek korrigálásánál de pl a samsung dolgozott valami kalibráló szenzoron ami bizonyos üzemóra után korrigál)

    Minden megoldható... csak akarni kell. A befektetők meg inkább a pénzüket akarják látni a TFT sorokból ;)
  • matt taylor
    #14
    gladiátor:gondolj bele mien jó egy 3mmes oled mobilban, n73 képétől így is eldobtam az agyam, na meg sokkal vékonyabb telokat tudnak csinálni.
    mutyi: Ledes LCD? az nem két külön technologia, javícs ki ha rosszul tom
  • waterman
    #13
    remélem a próféta szólt belőled:)
    ugyan épp most ruháztam be egy kifutószériás dell 2007 wfp-re, de még mindig van crt odahaza. jó lenne már elfelejteni azt a technológiát..
  • asdefge
    #12
    És az élettartam? Utólsó infóim szerint teljes gázon hajtva kb. 6-8000 óra alatt esik felére a fényereje. Szóval ez is egy gátló tényező. Bár amennyi üzemidőre manapság egy tévét terveznek...
  • hunluigi
    #11
    duma duma duma....

    Nem azért nem hozzák ki az Oledet mert hűűűűűű de nehéz gyártani. Valóban voltak gondok de az a kék komponens lebomlási ideje volt (amúgy már azt is rég megoldották) Előállítása-gyártása, kihozatala (magyarul a selejtarány) olcsóbb-egyszerűbb. Fogyasztása képminősége pedig jelenleg semmihez nem mérhető. Kvázi nyomtatják a kijelzőt (Ink-Jet) és akkorára amekkorára jólesik. Ami a gondot okozza hogy a jelenlegi TFT sorok nem alkalmasak az előállítására. Teljesen új gépsorokat kell fejleszteni-építeni (nem kevés pénz...) ráadásul (ami nagyobb gond) konkurenciát csinálnak a saját tft-iknek (azoknak a gyártósoroknak meg még sok pénzt kelett termelniük). Most hogy nyílik a piac nagyongyors árzuhanás várható mindkéttermék vonalon, pont azért mert az oled árát nem lehet túl sokáig mesterségesen magasan tartani.

    kb 2 év és a TFT árak beesnek a jelenlegi CRT árakra a CRT meg eltünik (pl a Gödi CRT gyár is lassan bezár)az oled ár pedig a mai TFT árakra pozicionálódik (talán egy nagyonpicit feljebb...)
  • Celeborn
    #10
    Na, azért az 500'000 kicsit durva. Tudtommal a természetben is a legnagyobb előforduló kontraszt is 200'000:1, és a szem ebből 10'000 arány érzékelésére képes. Egyébként a plazmák is ennyit tudnak. Ezzel szemben viszont a digitális fényképezőgépek csak 2'000:1 arány rögzítésére képesek. Ezért van az, hogy ha nappal szembe fotózol, akkor vagy jó lesz a táj, de a felhők, ami mögül süt a nap egy kiégett folt lesz, vagy jók lesznek a felhők, de a tájból nem látni semmit. És az LCD-k is ilyen 2000:1 arányokat tudnak (a legjobbak), bár már vannak ilyen dinamikus elnevezésű valamik, amiről szerintem nem is érdemes beszélni, mert köze nincs a valódi kontraszthoz (amit úgy kapunk meg hogy a monitor fehér fényének erejét elosztunk a fekete fényének erejével). Egyébiránt az OLED pedig nyújtja ugyanazt a 10'000:1 arányt, mint a plazma, és mindezt a ms töredékének megfelelő válaszidővel, ahogy ezt korábban írta scorpeeon. Egyébként már én is évekkel ezelőtt olvastam az első 17"-os monitor prototípusról, és azóta is húztam a CRT cserét, dehát még nem jött el, így most egy LCD-vel húzom, dehát a CRT-hez képest ez visszaesés (Samsung 971p). Szóval hajrá! OLED-et a népnek!
  • Macc
    #9
    En peldaul a haloszobaba keresek lapos TV-t, ami tenyleg lapos, mert a mostaniak a falra szerelheto alvannyal kb 15-20cm melyek, ami mar nem fer el:( azaz elfer, de mar ki kellene kerulni, es arra nincsen hely.
  • mutyi
    #8
    Azért most már lehet kapni a LED-es világítású LCD tv-ket is, amik azért igen szép képet mutatnak.
    Lásd a Sasmung új tv-jét, aminek tudtommal 500000-es a kontrasztja és nem néhány ezer. Igaz az ára is a 102cm-nek még milla felett van picivel.
  • neoG
    #7
    nagyon retro távirányító
  • scorpeeon
    #6
    Az alacsony fogyasztás csak az egyik. Az OLED nagy előnye még az, hogy bármilyen szögből nézed, ugyanolyan jól látod (nekem van OLED-es mp3 lejátszóm, az is ilyen), és mivel a pixelek önmagukban világítanak, sokkal szebben mutatnak, sokkal nagyobb a fényerő, sokkal szebbek a színek. A fekete OLED-en valóban fekete, nem bocsát ki egyáltalán fényt ilyenkor, nem úgy, mint az LCD. Az OLED előnye az is, hogy olcsóbb előállítani, mint az LCD-t, illetve az, hogy elméletileg hajlítható, tehát nem egyenes felületre is lehet majd ilyet csinálni ha minden igaz. És az sem egy utolsó dolog, hogy nem 8-12 ms a válaszideje, hanem 0,01 ms :) Már régóta vártam, hogy mikor jelentik be az első ilyen tv-ket, monitorokat. Erről eddig nem tudtam, hogy a nagy méret okoz gondot a gyártóknak. Amilyen problémáról hallottam vele kapcsolatban az az, hogy túl hamar elhasználódik az LCD-hez képest, ezen próbálnak javítgatni.
  • kicsy
    #5
    Notebook-nál azért jól jön ha vékonyka. Ennek elsősorban jelenleg szerintem ott lehetne piaca, főleg ebben a méretben.

    marcee: simán lehet 3 mm, a noti lcd-je sincs meg 1 cm itt előttem.. (megmértem :D)
  • Cat #4
    A nyolcas képen láthatod hogy a panelé. Nyilván kell egy műanyag foglalat köré.
  • marcee
    #3
    Az a 3 mm-es vastagság nem 3 cm véletlenül? Vagy ez a panel vastagsága, de nem a teljes készüléké?
  • Gladiator
    #2
    Amúgy annyira nem értem, hogy minek ez a nagy vékonyság hajhászás. lehet, hogy csak engem nem izgat, de nem hiszem, hogy bármi jelentősége is lenne annak, hogy egy tv, az amúgy is elegendő 8 cm helyett, 2 cm... inkább legyen ugyanolyan vastag, de a képminőség és a tudás javuljon.
    jó, az OLED-nek inkább az alacsony fogyasztása a lényeg, ezt inkább csak így a nagy általánosságban mondtam.

    (fú de magyarosan tudok fogalmazni)
  • Gladiator
    #1
    képminőség milyen?