Gyurkity Péter

A kolostorok is megtalálják az utat a világhálóhoz

A tengerentúlon számos kolostorban hasznosítják az online elérést, amely nemcsak a kapcsolattartásban, de a fennmaradásban, a bevételek növelésében és az utánpótlásban is nagy segítséget nyújt.

A jelenlegi helyzetre a Reuters cikke világít rá, amely kiemeli a világháló több területen is egyre növekvő hangsúlyát a kolostorok, egyházak életében. Az Egyesült Államokban számos ilyen közösség talált már utat a világhálóra, amely egyrészt az általuk előállított javak értékesítését könnyíti meg, másrészt pedig az érdeklődőket irányíthatja a közösségek felé, amelyek természetesen nem utasítják el a közeledést. Egy egész rendszer épült az online jelenlétre, szolgáltatások tucatjai érhetők el az egyes oldalakon.

Az internet elsősorban természetesen a kommunikációt könnyíti meg, hiszen a közösségek jóval egyszerűbben tarthatják a kapcsolatot a rendházzal, illetve egyéb közösségekkel. Az elektronikus levél nagy népszerűségnek örvend a tagok körében, mivel gyors és egyszerű eszköz, amely a kívülállókkal való kommunikáció során jóval kevésbé lehet zavaró, mint a közvetlen telefonhívás. Vannak olyan közösségek, amely már csak nagyon ritkán kapnak levelet postai úton, hiszen teljesen átálltak az online jelenlétre. Természetesen a tagok online idejét általában korlátozzák.

A világháló nyilván az előállított javak értékesítésében is segít, az egyes kolostorok így jóval könnyebben adhatnak túl egyedi termékeiken, és egyszerre több helyen is jelen lehetnek az internetes boltok révén. Maga a rendelés és leszállítás is egyszerűbb, mint a hagyományos forma esetén. Nem véletlen, hogy a "monastery" és "online store" szavak beütése mintegy egymillió találatot eredményez a Google keresőjében.

Az utánpótlás, a kívülállók érdeklődésének felkeltése legalább ilyen fontos, hiszen napjainkban még a kellő érdeklődés esetén sem könnyű megtalálni az utat. Szervezetek közvetítenek a közösségek és a kívülállók között, amelyek adományokból és internetes reklámokból tartják el magukat - az egyik ilyen oldal 14 ezer potenciális újoncot tart nyilván adatbázisában, ami nem lebecsülendő. Az internet akár még a 30 éve tartó folyamatos létszámcsökkenést is ellensúlyozhatja, ami a viszonylag elzárt, a saját utakat járó vallási közösségek életének folytatását jelentheti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bagoly000 #6
    Szerintem jobb züllöttnek lenni mint ... :D
  • whitehawk #5
    A katolikus kolostorokban biztos, buzipornót nézegetnek :D ..
  • Akuma #4
    Mint keresztény, ismerem egyik pap véleményét a szórakozó helyekről és nem azzal van a baja, hogy vannak, hanem azzal amilyenné teszi az embereket... züllötté, a művelt réteg valahogy nem a disco-kból jön ki sose. A társaság és az odafigyelés fontos, de nem a totális lesüllyedés szellemileg a béka feneke alá. Bocs, ha valakit megsértettem.
  • balee66 #3
    Ez jó, nekem tetszik ez a hozzállás.
    Nem is jó ha a világtól elvonulva, "elefánttcsonttoronyban" éli az életét akárki is... szerintem
  • Ronny #2
    nagyon helyes. Becsülöm azokat akik megpróbálnak nyitni a világ felé. Nem is olyan régen volt egy műsor a Hírtv ahol bemutattak egy olyan fiatal magyar szerzetes(?) srácot aki együtt bulizott a fiatalokkal az éjszakában. Valami olyasmit mondott, hogy "ott kell lennünk ahol a fiatalok vannak".
  • matt taylor #1
    Gyóntatás msnen kersztül
    Kanospapok néha feltévednek 1-2 analhardcore porno oldalra...