Berta Sándor

Felkavarta az IT-szektort a Microsoft büntetése

A redmondi konszern számára nem volt örömteli a hétfői ítélet, azonban gyakorlatilag minden más szervezet megnyugvással fogadta a döntést. A Microsoft még nem tért magához, az EU pedig ezen felbátorodva még jobban visszaszorítaná a cég piaci részesedését. A fogyasztóvédők és a versenytársak örvendeznek, csak az amerikaiak fanyalognak.

A luxemburgi székhelyű Európai Bíróság tegnap meghozta az Európai Unió kontra Microsoft ügyben az első fokú ítéletét, amely gyakorlatilag helyben hagyta a korábbi 497,2 millió eurós büntetésről szóló döntést. Az indoklás szerint alapos és jogos az EB azon követelése, hogy a cég működjön együtt a konkurenseivel és a pénzbüntetés mértéke is megfelelő. Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza azt mondta újságíróknak, hogy alaposan tanulmányozni kívánják az ítéletet, mielőtt döntenek, hogy fellebbezzenek-e.


Brad Smith, a Microsoft vezető jogásza hallgatja a bírót az Európai Közösségek Elsőfokú Bíróságán 2007. szeptember 17-én

Marion Monti, aki korábban bejelentette a büntetést és aki jelenleg a Bocconi Egyetem rektora, elsősorban utódja, Neelie Kroes érdemeit emelte ki. "Nagyon figyelemre méltó munkát végzett, folyamatosan határozott, eltökélt, valamint erős volt a határozat gyakorlatba való átültetése során. Ettől függetlenül nagyon jó lett volna, ha ez az ügy közös megegyezéssel oldódott volna meg" - közölte az egykori uniós biztos. Neelie Kroes azt reméli, hogy az ítélet javítja a helyzetet és még nagyobb versenyt teremt, ami a felhasználóknak és a vásárlóknak több fejlesztést és a jelenleginél alacsonyabb árakat jelentene.


Neelie Kroes
"A szoftverpiaci viszonyokat feltörtük és senki sem élhet vissza a jövőben a piaci pozíciójával. Nagyon jó volna, ha a Microsoft piaci részesedése minél előbb tartósan 95 százalék alá csökkenne, az mutatná meg a siker értékét. Ugyanakkor még túl korai más licencbüntetésekről beszélni. Mi azonban mindent meg fogunk tenni, hogy a gyakorlatba ültessük át a határozatot" - nyilatkozta Neelie Kroes. Az uniós biztos azt nem árulta el, hogy az EU tervez-e hasonló szankciókat a Vista ellen, de azt közölte, hogy a 497,2 millió eurós összeg az Európai Unió közös költségvetésébe kerül és csökkentheti a tagállamok hozzájárulását.

Thomas Vinje, a többek között az Adobe, a Corel, az IBM, a Nokia, az Opera, az Oracle, a Real Networks és a Sun érdekeit képviselő European Committee for Interoperable Systems (ECIS) képviselője is felszólította a Microsoftot, hogy mielőbb tegyen eleget az ítéletnek. "Ez a döntés meghatározza, hogy a különböző piacokon mik lesznek az egyes cégek jövőbeni magatartásának elsődleges irányelvei. Ezek olyan szabályok, amelyek mindenképpen az európai vásárlóknak jók" - szögezte le Thomas Vinje.

Az ítéletet üdvözölte Jim Murray, az Európai Fogyasztóvédelmi Irodák Szövetsége (BEUC) igazgatója is: "Ez a döntés erősíteni fogja a versenyt és arra fogja sarkallni a cégeket, magát a Microsoftot is, hogy még jobb termékekekel és szolgáltatásokkal jelenjenek meg az európai piacon." Bírálta ugyanakkor az döntést Jonathan Zuck, az Association for Competitive Technology (ACT) nevű szervezet elnöke: "Tagjaink nagyon bizonytalanok a határozat hatásaival kapcsolatban és az európai szerzői jogvédelem jövőjét illetően. Ez egy nagyon rossz, a kisebb vállalatok jövőbeni európai beruházásait meghatározó precedens."

Euforikusan fogadta a Microsoft büntetésének jóváhagyását a Free Software Foundation Europe (FSFE) elnöke, Georg Greve: "Bebizonyosodott, hogy a Microsoft sem lépheti át a határokat. A konszernnek a világ különböző részein eddig sikerült kijátszania a trösztellenes eljárásokat. Azonban ez a taktika az Európai Bizottság kiváló munkájának köszönhetően csődöt mondott."

Szintén örült az ítéletnek Matthew Szulik, a Red Hat vezetője. "A luxembourgi Elsőfokú Bíróság ítélete a Microsoft-ügyben nagyszerű hír, Európában éppúgy elősegíti az innovációt és bővíti a fogyasztók választási lehetőségeit, mint a világ többi részén. A bíróság megerősítette: a versenyjog nem engedi meg a monopolhelyzetben levő cégeknek, hogy piaci erőfölényükkel visszaélve karanténba zárják a fogyasztókat, és megfojtsák új versenytársaikat " - mondta a Szulik.

"A mi ágazatunkban az interoperabilitással kapcsolatos információk kulcsfontosságúak, és nem tarthatók vissza pusztán azért, hogy kizárják az összes versenytársat. A Red Hat szilárd meggyőződése, hogy a verseny ösztönzi az innovációt és teremt nagyobb értéket, nem pedig a megkérdőjelezhető szabadalmi és üzleti titkokkal kapcsolatos jogok. Cégünk ezért elégedett a mostani ítélettel, és alig várja, hogy részletesen is tanulmányozhassa azt. A Red Hat ezennel gratulál az Európai Bizottságnak, elsősorban Neelie Kroes bizottsági tagnak, amiért kitartásával és bátorságával sikerre vitte az ügyet."

Egyedül az amerikai kormány reagált felháborodottan a döntésre. Thomas Barnett, az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma alá tartozó Kartellbizottság vezetője kiemelte, hogy egy a versenynek és a beruházásoknak, illetve a fejlődésnek ártó ítélet született, amely rossz a fogyasztóknak és emiatt beláthatatlan következményei lehetnek.

Károsnak és dicstelennek tartja az EU-bíróság Microsoft-ellenes döntését a The Wall Street Journal is. A vezető amerikai gazdasági napilap keddi szerkesztőségi cikkében úgy foglalt állást: a számítástechnikai ipar már bebizonyította, hogy képes önmagát szabályozni a verseny útján. A luxembourgi bírák helytelen módon úgy gondolják, hogy a kutatólaboratóriumok helyett a tárgyalótermekben kell lefolytatni ezt a versenyt. A The Wall Street Journal szerint az európai szabályozók és bírák magatartása nem serkenti az innovációs tevékenységet. A döntés tulajdonképpen újabb figyelmeztetés a termékeiket fejleszteni "merészelő" információs technológiai cégeknek. A Microsoftnak tavaly például egyeztetnie kellett az EU-bizottsággal a Vista operációs rendszer egyes elemeiről, mielőtt azt piacra dobhatta volna. Ez sem a fejlesztőknek, sem a fogyasztóknak nem válik hasznára.

A New York-i újság szerint a luxembourgi döntés el fogja gondolkodtatni az amerikai nyugati partvidék vezető információs technológiai vállalatait: ha a Microsoft térdre kényszeríthető, senki sincs biztonságban. Brüsszel trösztellenes kopói már vizsgálják az Intel működését, és a hétfői verdikt után felbátorodva támadást indíthatnak az Apple vagy a keresőprogramokban piacvezető Google ellen is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rosco #38
    A sok igazság mellett amit írsz egy apróság: Te is szoftverfejlesztő vagy, ahogy írtad, ebből élsz. Gondolom Te sem dolgoznál ingyen. Mint ahogyan Bill Gates sem adná ingyen a Windózát. Ami a "lezsírozás"-t és megvesztegetést érinti, egyet értek Veled. De itt mindig felmerül megint egy apróság: Bill Gates azért tudta ezt eddig megtenni, mert HAGYTÁK. Mert sok a f@sz lefizethető, korrupcióra hajlamos csinovnyik. Egy piacon akkor alakul ki ilyen helyzet, miközben a piac önszabályozó, ha erre minden fél "rábólint". Eddig leszarták, most, hogy kevés a "morzsa", lázadoznak. Bekaphatja az Adobe, az Oracle és az összes többi is. Méregdrága technológiák, több éves implementációs ciklusok, erőgépeket igénylő alkalmazások. Olyanok, mint az MS, csak kicsiben.
  • floatr #37
    Egyik szemem sír, a másik üveg, ahogy itt visszaolvasok...

    A monopóliumról: Ha valakinek az jó, hogy egy cég ural egy adott piacot, akkor nézzen szét más szolgáltatási területeken is, mint pl közművek, kábel tv, telefon, közlekedés, regionális olajpiac... bármi. Ha a monopólium jó, akkor szívjatok csak ezerrel az élet minden területén, igaz? Fel kéne nőni...

    Monopol helyzettel való visszaélés: Az MS egyre szélesíti termékpalettáját más fizetős termékek rovására, és mitadisten csak windows alatt futnak, és csak egymással kompatibilisek igazán. Persze erre a júzer azt reagálja h akkor ők csinálják jól, miközben minden más alternatívát kinyírnak pusztán amiatt, mert a windows uralja a piacot, és a szimpla júzerek csak azt látják h számítógép=windows.

    Kompatibilitás vs. orginal rendszer: akinek eljut az agyáig h van alternatíva, az pont a kompatibilitásért sír, hogy hogyan fognak majd futni a kurvajó windows-os programjai linux alatt pl. Akkor most miről is beszélünk?

    Wine: a linux-os disztribúcióa licenszeitől függően tartalmazhatja alapból. Nekem pár kattintásból(!) telt a telepítése Kubuntu-hoz, attól fogva az exe állományok futtathatóak akármelyik rendszerbeli file manager-ből. Mi a baj a wine-al tehát? Megjegyzem néha nagyképernyős LCD TV-n játszok a Call of Duty 2 windows-os verziójával ennek a néhány kattintásnak a segítségével; a feleségem könyvelő programja szintén tökéletesen használható; szoftverfejlesztőként problémamentesen dolgozok a linux-al akár .NET-es fejlesztésekben is. Mi a fene kell ennél több basszus?!

    Kormányzati cuccok: Említették h a wine itt is segít. Feltételezhető, hogy pl az Abev esetén az APEH csak egy elterjedt platformot szúrt ki magának, bár -- bizonyíthatatlan -- nem tartom lehetetlennek h volt ott egy kis "lobbizás" is az MS érdekeltségi köreiből.

    Az MS egyvalamit csinál nagyon jól: azt az ordas-marketinget, amivel már minden reklámon keresztül az ő termékei másznak az emberek szájába. Spec ez nálam már kiveri a biztosítékot, mert gusztustalan. Körbe lehet egyébként nézni mindenkinek a saját környezetében, hogy milyen reakciókat vált ki akár hozzá nem értő emberek körében is, ha alternatív platformokra való áttérés kerül szóba. Mintha kőfalba ütközne az ember, és mindez a tájékozatlanság miatt

    Kész agymosás az egész, ami az okatásban kezdődik. "Hádejó: a MS óccsóért/ingyé ad nekem mindent vaze, mer diák vagyok" -- na persze, a kormányzattal lezsírozták, hogy állambácsi pöpec módon állami pénzekből fizet a MS-nak, hogy az agymosást (erre tényleg nem találok jobb szót) már a diákoknál elkezdje. Mire ezek az emberek felnőnek, szépen rá lesznek állítva, addiktívak lesznek, egyre inkább minél általánosabban elterjed a számítástechnikai alapképzés. Nagyon-nagyon-nagyooon gáz, és mindez az adóból befolyó pénzekből... őrület
  • drizzt1666 #36
    Amerika: Enyém, engem, én
  • Sanyix #35
    Na ezaz, wine-vel. Natívan kéne, mert aki nem ért hozzá nemtudja hogy mi a wine.
  • evetke007 #34
    "Azt meg egyenesnek szánalmasnak találom aki azzal érvel hogy a szoftverért fizetni kell."

    Gondolom azért , mert te nem fizetsz érte
  • duke #33
    "de nem tökmindegy, hogyha A pontból el tudok menni vele B-be, akkor hogy néz ki??? Kell egy egyenautó, és kész. Csak feleslegesen összezavarnak."

    Szerintem is tok felesleg 100 fele szart gyartani.Pont eleg lenne egyfele mondjuk egy kb 2 kobmeteres szabalyos kocka alaku auto.Csak ugy kene megoldani hogy a ne egy ceg gyartsa, hanem sok ceg ugyan azt.De mindegyik kotelezoen ezred millimeteres pontosaggal ugyanazt a szabvany autot.Minden alkatresz szabvanyos volna es rendkivul koltseghatekony.Es a parkolas is leegyszerusodne.
  • evetke007 #32
    "De az adóbevallást csak egy Windows-os programmal lehet elkészíteni."

    Ezt meg honnan veszed ?
    Simán működik az ABEV2006 linux alatt (Wine-val)...
  • ozric #31
    "nem tudom mi a sikk abban hogy a linux + az összes többi ága programok (...) ugyan azt megcsinálni csak egy kicsit másképpen. (...) ott van az eredeti szoftver ami alatt simán működik minden."

    Kész röhej, amikor autót akartam venni, engem is fárasztottak olyannal, hogy ilyen meg olyan autó ezt meg azt tud, de nem tökmindegy, hogyha A pontból el tudok menni vele B-be, akkor hogy néz ki??? Kell egy egyenautó, és kész. Csak feleslegesen összezavarnak. De ami nagyon kiakaszt, az a divat. Hogy egyesek hogy tudnak felöltözni! Az agyam megáll... Mi a francnak nem elég egy szürke kezeslábas??? Az emberek többsége olyan buta, hogy feleslegesen szórja a pénzt. Ráadásul izlésük sincs. Szóval elég egy eredeti szoftver mindenből, és csak a Microsofttól, mert az ő rendszerükhöz ők értelek a legjobban, senki más. Most nincs igazam??? Aki nem ért velem egyet, menjen orvoshoz...
  • Kovász #30
    "nem tudom mi a sikk abban hogy a linux + az összes többi ága programok stb, akik fel akarják venni az ms cuccokal a versenyt mért akarják ugyan azt megcsinálni csak egy kicsit másképpen"

    LOL, akkor ezek után pl. sört is csak a borsodi gyártson, mert minek ugyanazt megcsinálni csak kicsit másképp...
  • Ravkin #29
    Elég nevetséges ez az egész a kezdetek óta... nem tudom mi a sikk abban hogy a linux + az összes többi ága programok stb, akik fel akarják venni az ms cuccokal a versenyt mért akarják ugyan azt megcsinálni csak egy kicsit másképpen. Minek ilyen olyan kompatibilitás emulálás ha ott van az eredeti szoftver ami alatt simán működik minden. Szerinem éppen ezért kellene még a microsoftnak teret engedni, hiszen az ő programjaik sem tökéletesek, és ezzel maximum azt fogják elérni hosszútávon, hogy több szar lesz kinnt a piacon. Azt meg egyenesnek szánalmasnak találom aki azzal érvel hogy a szoftverért fizetni kell... erről ne is beszéljünk. Most 2 dolog lehetséges, vagy fellebbez a microsoft, vagy pedig befizeti a büntetést és ezentúl jól betart majd az eunak, aminek szintén mi látjuk majd a kárát. A legújabb inovációk eddig is csak usában jelentek meg. Ezúton is csak gratulálni tudok az eunak és azoknak akik eleve a billezés, és ms fikázás szintjére sülyedtek.