38
  • Rosco
    #38
    A sok igazság mellett amit írsz egy apróság: Te is szoftverfejlesztő vagy, ahogy írtad, ebből élsz. Gondolom Te sem dolgoznál ingyen. Mint ahogyan Bill Gates sem adná ingyen a Windózát. Ami a "lezsírozás"-t és megvesztegetést érinti, egyet értek Veled. De itt mindig felmerül megint egy apróság: Bill Gates azért tudta ezt eddig megtenni, mert HAGYTÁK. Mert sok a f@sz lefizethető, korrupcióra hajlamos csinovnyik. Egy piacon akkor alakul ki ilyen helyzet, miközben a piac önszabályozó, ha erre minden fél "rábólint". Eddig leszarták, most, hogy kevés a "morzsa", lázadoznak. Bekaphatja az Adobe, az Oracle és az összes többi is. Méregdrága technológiák, több éves implementációs ciklusok, erőgépeket igénylő alkalmazások. Olyanok, mint az MS, csak kicsiben.
  • floatr
    #37
    Egyik szemem sír, a másik üveg, ahogy itt visszaolvasok...

    A monopóliumról: Ha valakinek az jó, hogy egy cég ural egy adott piacot, akkor nézzen szét más szolgáltatási területeken is, mint pl közművek, kábel tv, telefon, közlekedés, regionális olajpiac... bármi. Ha a monopólium jó, akkor szívjatok csak ezerrel az élet minden területén, igaz? Fel kéne nőni...

    Monopol helyzettel való visszaélés: Az MS egyre szélesíti termékpalettáját más fizetős termékek rovására, és mitadisten csak windows alatt futnak, és csak egymással kompatibilisek igazán. Persze erre a júzer azt reagálja h akkor ők csinálják jól, miközben minden más alternatívát kinyírnak pusztán amiatt, mert a windows uralja a piacot, és a szimpla júzerek csak azt látják h számítógép=windows.

    Kompatibilitás vs. orginal rendszer: akinek eljut az agyáig h van alternatíva, az pont a kompatibilitásért sír, hogy hogyan fognak majd futni a kurvajó windows-os programjai linux alatt pl. Akkor most miről is beszélünk?

    Wine: a linux-os disztribúcióa licenszeitől függően tartalmazhatja alapból. Nekem pár kattintásból(!) telt a telepítése Kubuntu-hoz, attól fogva az exe állományok futtathatóak akármelyik rendszerbeli file manager-ből. Mi a baj a wine-al tehát? Megjegyzem néha nagyképernyős LCD TV-n játszok a Call of Duty 2 windows-os verziójával ennek a néhány kattintásnak a segítségével; a feleségem könyvelő programja szintén tökéletesen használható; szoftverfejlesztőként problémamentesen dolgozok a linux-al akár .NET-es fejlesztésekben is. Mi a fene kell ennél több basszus?!

    Kormányzati cuccok: Említették h a wine itt is segít. Feltételezhető, hogy pl az Abev esetén az APEH csak egy elterjedt platformot szúrt ki magának, bár -- bizonyíthatatlan -- nem tartom lehetetlennek h volt ott egy kis "lobbizás" is az MS érdekeltségi köreiből.

    Az MS egyvalamit csinál nagyon jól: azt az ordas-marketinget, amivel már minden reklámon keresztül az ő termékei másznak az emberek szájába. Spec ez nálam már kiveri a biztosítékot, mert gusztustalan. Körbe lehet egyébként nézni mindenkinek a saját környezetében, hogy milyen reakciókat vált ki akár hozzá nem értő emberek körében is, ha alternatív platformokra való áttérés kerül szóba. Mintha kőfalba ütközne az ember, és mindez a tájékozatlanság miatt

    Kész agymosás az egész, ami az okatásban kezdődik. "Hádejó: a MS óccsóért/ingyé ad nekem mindent vaze, mer diák vagyok" -- na persze, a kormányzattal lezsírozták, hogy állambácsi pöpec módon állami pénzekből fizet a MS-nak, hogy az agymosást (erre tényleg nem találok jobb szót) már a diákoknál elkezdje. Mire ezek az emberek felnőnek, szépen rá lesznek állítva, addiktívak lesznek, egyre inkább minél általánosabban elterjed a számítástechnikai alapképzés. Nagyon-nagyon-nagyooon gáz, és mindez az adóból befolyó pénzekből... őrület
  • drizzt1666
    #36
    Amerika: Enyém, engem, én
  • Sanyix
    #35
    Na ezaz, wine-vel. Natívan kéne, mert aki nem ért hozzá nemtudja hogy mi a wine.
  • evetke007
    #34
    "Azt meg egyenesnek szánalmasnak találom aki azzal érvel hogy a szoftverért fizetni kell."

    Gondolom azért , mert te nem fizetsz érte
  • duke
    #33
    "de nem tökmindegy, hogyha A pontból el tudok menni vele B-be, akkor hogy néz ki??? Kell egy egyenautó, és kész. Csak feleslegesen összezavarnak."

    Szerintem is tok felesleg 100 fele szart gyartani.Pont eleg lenne egyfele mondjuk egy kb 2 kobmeteres szabalyos kocka alaku auto.Csak ugy kene megoldani hogy a ne egy ceg gyartsa, hanem sok ceg ugyan azt.De mindegyik kotelezoen ezred millimeteres pontosaggal ugyanazt a szabvany autot.Minden alkatresz szabvanyos volna es rendkivul koltseghatekony.Es a parkolas is leegyszerusodne.
  • evetke007
    #32
    "De az adóbevallást csak egy Windows-os programmal lehet elkészíteni."

    Ezt meg honnan veszed ?
    Simán működik az ABEV2006 linux alatt (Wine-val)...
  • ozric
    #31
    "nem tudom mi a sikk abban hogy a linux + az összes többi ága programok (...) ugyan azt megcsinálni csak egy kicsit másképpen. (...) ott van az eredeti szoftver ami alatt simán működik minden."

    Kész röhej, amikor autót akartam venni, engem is fárasztottak olyannal, hogy ilyen meg olyan autó ezt meg azt tud, de nem tökmindegy, hogyha A pontból el tudok menni vele B-be, akkor hogy néz ki??? Kell egy egyenautó, és kész. Csak feleslegesen összezavarnak. De ami nagyon kiakaszt, az a divat. Hogy egyesek hogy tudnak felöltözni! Az agyam megáll... Mi a francnak nem elég egy szürke kezeslábas??? Az emberek többsége olyan buta, hogy feleslegesen szórja a pénzt. Ráadásul izlésük sincs. Szóval elég egy eredeti szoftver mindenből, és csak a Microsofttól, mert az ő rendszerükhöz ők értelek a legjobban, senki más. Most nincs igazam??? Aki nem ért velem egyet, menjen orvoshoz...
  • Kovász
    #30
    "nem tudom mi a sikk abban hogy a linux + az összes többi ága programok stb, akik fel akarják venni az ms cuccokal a versenyt mért akarják ugyan azt megcsinálni csak egy kicsit másképpen"

    LOL, akkor ezek után pl. sört is csak a borsodi gyártson, mert minek ugyanazt megcsinálni csak kicsit másképp...
  • Ravkin
    #29
    Elég nevetséges ez az egész a kezdetek óta... nem tudom mi a sikk abban hogy a linux + az összes többi ága programok stb, akik fel akarják venni az ms cuccokal a versenyt mért akarják ugyan azt megcsinálni csak egy kicsit másképpen. Minek ilyen olyan kompatibilitás emulálás ha ott van az eredeti szoftver ami alatt simán működik minden. Szerinem éppen ezért kellene még a microsoftnak teret engedni, hiszen az ő programjaik sem tökéletesek, és ezzel maximum azt fogják elérni hosszútávon, hogy több szar lesz kinnt a piacon. Azt meg egyenesnek szánalmasnak találom aki azzal érvel hogy a szoftverért fizetni kell... erről ne is beszéljünk. Most 2 dolog lehetséges, vagy fellebbez a microsoft, vagy pedig befizeti a büntetést és ezentúl jól betart majd az eunak, aminek szintén mi látjuk majd a kárát. A legújabb inovációk eddig is csak usában jelentek meg. Ezúton is csak gratulálni tudok az eunak és azoknak akik eleve a billezés, és ms fikázás szintjére sülyedtek.
  • Cobra.
    #28
    Ez végképp nem az MS hibája, sőt az sem, hogy a Windowsba épített saját programokat használja a legtöbb felhasználó, holott a programok legalább 99%-a kiváltható másik ingyenes vagy fizetős programmal. Attól, hogy most ezt a bűntetést bezsebelték az EU-s politikusok (merthogy az állampolgárok ebből semmit nem fognak láthatóan megkapni), még nem fognak a felhasználók átállni a konkurencia programjaira. Pl ha nem lenne böngésző alapból az XP/Vista-ban, akkor is az IE-t használnám valószínűleg. Viszont a WMP-t sose használom, illetve szövegszerkesztésre is ott az Openoffice.
  • nagylzs
    #27
    "Ididóta EU és idióta mindenki aki fikázza a MS-ot!"

    DjDano, ez enyhén szólva általánosítás. Ez itt egy fórum, nem egy dühöngő.

    "Azt mondjátok drágák a MS szoftverek, hát ezek után ne várjátok még vagy jó 10 évig, hogy olcsóbbak legyenek".

    Sokan vannak akik nem arra várnak hogy az MS szoftverek olcsóbbak legyenek, hanem hogy átjárhatóság alakuljon ki az egyes rendszerek között, és így ne legyen elkerülhetetlen az MS szoftverek használata.

    Mondok egy példát. Nálunk a cégnél nincsenek Windows-os gépek. De az adóbevallást csak egy Windows-os programmal lehet elkészíteni. Ráadásul ezt a programot nem az MS írta hanem a minisztérium íratta, tehát nem is igazán az MS hibája. De a probléma azonos: meg kell vennem sok tízezer forintért egy Windows-t csak azért, hogy az adóbevallásomat be tudjam adni...
  • DjDano
    #26
    Azt mondjátok drágák a MS szoftverek, hát ezek után ne várjátok még vagy jó 10 évig, hogy olcsóbbak legyenek
  • DjDano
    #25
    Ididóta EU és idióta mindenki aki fikázza a MS-ot!
  • nagylzs
    #24
    "Brüsszel trösztellenes kopói már vizsgálják az Intel működését, és a hétfői verdikt után felbátorodva támadást indíthatnak az Apple vagy a keresőprogramokban piacvezető Google ellen is."

    A Google-t nehezebb lenne megfogni, a legtöbb (és legnépszerűbb) szolgáltatása ingyenes. Az Intel-t már inkább.

    Az MS megbüntetése amerikai oldalról azért is annyira felháborító mert ott más a jogrendszer. Minden a magántulajdonra épül, ide értve a szabadalmakat is. (Pl. USA-ban ha van egy kertem és feltör az olaj akkor az már az enyém.) Másrészről a Microsoft nem fog tönkremenni a büntetés miatt. A Microsoft-nak is igaza van, nem akarja elveszíteni amit már megszerzett. Szerintem ha a Microsoft európai érdekeltség lenne akkor nem büntették volna meg őket ennyire. Láss csodát, az Intel is amerikai. Na és a Google? Hát igen, persze hogy nem tetszik az EU-nak hogy ez a temérdek pénz kivándorol az EU-ból. Személy szerint azt vallom, hogy ez a döntés legalábbis Európának jó. (Az európaiak mit veszthetnek ezen?)

    Az meg hogy jogos-e, hát majd eldöntik a jogászok.
  • duke
    #23
    Orulok az iteletnek,de meg jobban orulok,hogy lesiteltek azt a kis kocsog Zuschlag-ot.Legalabb mar egy mszp-s mafiozo a megfelelo helyen van.
  • ozric
    #22
    "Nem igazán értelek. Linux-ra hol van a messenger?"
    "Együttműködő rendszerekre van szükség"

    Továbbra is fenntartom azt, hogy se nem jogellenes, se nem rossz önmagában az információ(k) visszatartása. Az MSN esetén ha valakinek nem tetszik a zártság, szabadon, korlátozás nélkül használhat mást. Az MS Windows alatt nincs korlátozva, hogy a szoftverek MSN protokollal vagy mással kommunikálnak, így jogi beavatkozásra ez esetben nincs szükség. Az pszichológiai probléma, ha valaki nem bír elszakadni a Microsoftos termékektől. Míg az MS Windows használatára rá vagy kényszerítve például az APEH és társai miatt, addig az MSN használata ténylegesen a szabad választástól függ.

    Mellesleg Linuxot emlegetni ebben az eseten rossz példa, csak a Pidgin 16 protokollt támogat, és ebből csak egy az MSN. Nem a jognak, hanem a felhasználóknak kell kikényszeríteni azt, hogy a nyíltság felhasználásával megfelelően együttműködő szoftvereket lehessen írni. E cél érdekében mindenki tehet valamit, nevezetesen nem használ olyan szoftvert, ami 100%-ban zárt komponenseket használ fel (pl. MSN).
  • Kritikus
    #21
    Linuxra nincs messenger, attol sokkal jobb van. és több lehetöség is, a Giam az egyik, ezzel, több csevegö szolgáltatáshoz is kapcsolódhatsz 1xre. csak egyet említek a messengeren kívül amit még talán ismersz az icq-t. a másik ilyne integrált csevegö a kopite, ugyan ezt tudja, csak más a megjelenése. kicsit icq, kicsit skype. izíg-vérig koipite.
  • gkalcso
    #20
    Nem igazán értelek. Linux-ra hol van a messenger? Lehet csinálni kismillió kommunikációs programot és van is, de ha win user csak a messengerig jut el, akkor hogy tartok kapcsolatot vele? Az IT pont ezért szól 95%-ban az MS-ről.

    Együttműködő rendszerekre van szükség és nem arra, hogy egyszercsak ledöglik a kapcsolatom az ügyféllel, mert a rendszerem kénytelen régi protokolt használni, mert nincs specifikáció az újról.

    Ja és megsúgom, hogy 20 Ubuntu szerű céget lehetne alapítani ennyi pénzből, amennyire megbüntették őket.
    http://www.wired.com/culture/lifestyle/multimedia/2007/04/ss_raves?slide=15
    Mégsincs a fasorban sem az MS, ahhoz képest, hogy mennyit költhetnének fejlesztésre.
  • Darth Sith
    #19
    ez jól hangzik, de akkor mit raknak zsebre?
  • HUmanEmber41st
    #18
    Mekkora poen lett volna, ha azt mondják, ebből a pénzből csinálunk egy olyan Linux disztribet, ami kompatibilis a lehető legtöbb windóz alatt is futó prg vel
    és majd fillérekért árusítjuk :D
    Ez betett volna Billy fiúnak :D
  • Darth Sith
    #17
    nem igazán értem mi bajod a Vista-val. Elég régóta fent van, és még sosem volt igazi fagyásom se vele. 64bites verzióm van, és egyszer vmi 32bitre optimalizált program vmiért behalt, mai napig nem tudom miért, hiszen elvileg lefelé kompatibilis, de ezen kívül sosem volt problémám vele. Arról nem is beszélve, hogy tapasztalataim szerint a Vista sokkal stabilabb és megbízhatóbb mint az XP. Tény, vannak gyermek betegségei, amelyeket remélem, szép lassan kinő. De anno az XP is ilyen volt, jóformán a SP2 megjelenése óta lett igazán kiforrott és használható.
  • strogg
    #16
    Megérjük még, hogy tényleg betíltják a win-t. (lehet röhögni, de mentsétek el a postomat, és olvassátok vissza pár év múlva).
    Egy idő után ugyanis az "én apukám az erősebb" M$-EU vitában ez is eljöhet. Ha redmondnak van kis esze nem fellebez, hanem örül, hogy "ennyivel" megúszták.
  • Darth Sith
    #15
    "Ugyanakkor még túl korai más licencbüntetésekről beszélni. Mi azonban mindent meg fogunk tenni, hogy a gyakorlatba ültessük át a határozatot"
    azaz még több pénzt lehúzni tőlük a saját zsebükbe..

    "arra fogja sarkallni a cégeket, magát a Microsoftot is, hogy még jobb termékekekel és szolgáltatásokkal jelenjenek meg az európai piacon"
    ha még jobb, még több termékét jelenteti meg a piacon, vagy jobbá akarja tenni az oprendszerét, kapásból kivetetik belőle, mert hogy visszaél a helyzetével. Hogyan alakítson valamit jobbá, ha a saját programjait nem integrálhatja bele? Nem kötelező megvenni. Miért nem tehet egy cég, a saját oprendszerébe azt amit akar?..

    " a monopolhelyzetben levő cégeknek, hogy piaci erőfölényükkel visszaélve karanténba zárják a fogyasztókat, és megfojtsák új versenytársaikat "
    ez teljesen helyes meglátás. DE! Nem védeni akarom a M$-t, de rengeteg alternatíva van, nem csak operációs rendszerre, hanem böngészőre, média lejátszóra stb.. Amire az átlag felhasználóknak szüksége van. Mi az hogy karanténba zárja? nem kötelezi rá a felhasználót hogy használja, csak megadja a lehetőségét hogy az ő termékét használja. Akinek nem tetszik, úgyis tölt le másikat. De pl hogyan töltene le valaki egy nyers oprendszerre egy másik böngészőt, ha egyáltalán nincs benne semmilyen és nem tud kimenni a netre, hogy letöltsön egy másikat..? (joh tudom, ismerősötől kölcsön kér.. )


    "Red Hat ezennel gratulál az Európai Bizottságnak, elsősorban Neelie Kroes bizottsági tagnak, amiért kitartásával és bátorságával sikerre vitte az ügyet."
    Mintha valami háborús hős lenne, aki egyedül kiírtotta a fél ellenséges vonalat, hogy a túszul ejtett gyerekeket megmentse..

    "A döntés tulajdonképpen újabb figyelmeztetés a termékeiket fejleszteni "merészelő" információs technológiai cégeknek. A Microsoftnak tavaly például egyeztetnie kellett az EU-bizottsággal a Vista operációs rendszer egyes elemeiről, mielőtt azt piacra dobhatta volna"
    naja, mondjuk ez kész vicc. Még mindig nem kötelező Win-t használni. Ha meg mégis használja valaki, rengeteg program közül válogathat(freeware -->fizetni sem kell érte). Ha meg valaki csak munkára használja, pl Photoshop, akkor úgysem fog mást használni, ergo, teljesen tökmind1 neki hogy most az alapértelmezett kereső, micsoda az IE-ben. Ha netezni, videózni akar, de amúgy nem szereti a win-t, egy dualboot-al megoldja, és ezekhez átmegy Linux-ra vagy akármire.

    Tény, a M$-tnak rengeteg csúnya dolga volt az évek során, DE ez az ítélet baromság. Millió egy dolog miatt belehetne/lehetett volna perelni a M$-t, és lehúzni. De spec pont ez, egy röhelyes ügy, a büntetés mértéke meg még röhelyesebb. Akkor legalább tényleg, olyasmi miatt büntetnék, amely jogos, de ez.. (nem vok M$ fan)
  • fade2black
    #14
    Én nem értek egyet avval amiért most elitélték az MSt ellenben 20éves regnálása alatt elkövetett csodálatokért bőven megérdemli a büntetést vmint egyértelmű, hogy vmi uton modon vissza kell nyesegetni a jelenleginél nagyobb versenyhelyzetet kell teremteni a szoftverpiacon.

    Egyébként ahogy látom az igazán jó termékek így is utat törnek maguknak pl UBUNTU, FIREFOX....
  • floatr
    #13
    Az a gáz h az USA kormányzata és gazdasági elitje is mélyen érdekelt ebben az egészben. A MS felküzdötte magát az olajosok közé. Ismét egy jó kis ellentét az USA és az EU között...
  • strogg
    #12
    1. Nem azért bűntették meg, mert szoftver gyárt/forgalmaz, hanem mert a monopol helyzetét arra használta fel, hogy más cégeket elnyomjon
    2. A kiegyezés megszülethetett volna, majd egy évig várt az EU, hogy adja át a dokumnetációs anyagot, ami kell, hogy a többi cég kikerülhesen ebből a monopolista nyomásból
    3. Végül megbűntették őket, mert nem voltka ebben parnterek

    4. Az üzenet nem az, hogy ne gyárts szoftvert, hanem az, hogy ha monopol helyzetben vagy, ne próbálj ezel visszaélni, mert nem engedjük.

    5. Az összes érvetek helytálló lenne, ha a desktop-on nem 95% lenne a piaci részesedésük.
  • ozric
    #11
    "Akkor az MSN protokoll leírása is kikerülhetett volna, és lehetne kompatibilis, klienst fejleszteni"

    Sajnos ez egy tévhit, hogy jogellenes vagy rossz dolog visszatartani az információkat. Nagyjából a következők _együttes_ érvényessége miatt támadja az EU a Microsoftot:

    - a Microsoft operaciós rendszert gyárt
    - az MS Windows piaci részesedése 90% feletti (talán 95% feletti)
    - a Microsoft fejleszt szoftvereket Windows platformra (SQL, Office, MediaPlayer, Exchange, VisualStudio, stb)
    - más gyártók is készítenek Windows platformra szoftvereket, amelyek konkurensek a Microsoft megoldásaival
    - a többi gyártó nem fér hozzá ahhoz az információk nagy részéhez (végtelen sok pénzért sem), amit a Microsoft felhasznál a Windows és a többi szoftvere kapcsán

    Ha ezekből az egyik feltétel nem teljesülne, akkor nem lehetett volna megbüntetni a Microsoftot. Az MSN protokoll hiánya csak kevés embernek okoz hátrányt, a fenti dolgok meg az egész IT-nek.
  • ozric
    #10
    "Érdekes, hogy a The Wall Street Journal végeredményben a Microsoft hivatalos szlogenjét ("az innováció szabadsága") szajkózta, amikor az EU ítéletén hőzöngött."

    Az amerikaiak szemszögéből igazuk van, a Microsoft kb. 1,5 milliárd eurós bünti+költség nagyságrendje jóval kisebb, mint amit az amerikai cégek vesztettek azzal, hogy szigorúan be kell tartani az EU jogszabályokat. Az is igaz, hogy az innováció szabadsága csorbult, mert a szabadalmak segítségével pénzt lehet beszedni a szabadalmakat tartalmazó szabványok felhasználásából. Nem akarok riogatni, és nem is valószínű, hogy megtörténik, de az OpenXML szabványosítása után (ISO) a Micrtosoftnak az USA, Ausztrália és Japán területén - a szabadalmainak köszönhetően - akár 10 dollárt is kérhet minden egyes OpenXML fájl előállítása után, ami nem a Microsoft saját szoftvereivel készült, hiába nemzetközi szabvány az OpenXML. Ezt jelenleg és a közeljövőben nem lehet megcsinálni az EU-ban. Tehát így csorbul az innovációnak az a szabadsága az EU területén, amit az amerikai típusú jogrend lehetővé tesz. Az meg szomorú, hogy az amerikai oldalt egyátalán nem zavarja, hogy a "hatalmas innovációs szabadságuk" megengedi a piaci verseny korlátozását, és a kiharcolt részesedés jogi eszközökkel való hosszú távú fenntartását (pl. szabadalombitorlási perekkel).
  • gkalcso
    #9
    Inkább megegyeztek volna...

    Akkor az MSN protokoll leírása is kikerülhetett volna, és lehetne kompatibilis, klienst fejleszteni, amiben nincs backdoorként használható hiba :-O
  • NEXUS6
    #8
    Én sokkal érdekesebbnek érzem, hogy az amerikai kormányzat részéről egyből egy negatív visszajelzés jött, miközben ugye az államokban is jó pár anti-tröszt ellenes vizsgálat folyt/folyik a cég ellen.

    Persze ha figyelembe vesszük, hogy az M$ igazgatótancsának tagjai 10 másik nagy amerikai cégnél is igazgatótanácsi tagok (2004): pl General Electric, Northrop-Grumman, Merc, Kellog stb. akkor azért elképzelhetjük, milyen erős kormányzati támogatása van valójába a cégnek.
  • MrImy
    #7
    :D
    Előtted nem világos az egész történet.
    Íme egy példa:
    Google - Google Desktop (2004)
    Microsoft - Vista beépített keresője (2006)

    Konkurens cégek fejlesztéseiről van szó ELVÁRHATÓ lett volna, hogy a Google félét használni lehessen a Vistaban is, de nem lehet, pedig az előbb készült el.
    Jogosan lehet ideges bárki aki ilyen helyzetbe kerül.
    Ha ez lenne a gépiparban pl. akkor csapágyakat nem lehetne más gyártók csapágyaival helyettesíteni.

    Örülök, hogy megkapta azt ami már nagyon régen kijárt volna, remélem a MS fellebbezései sem hoznak változást az ítéletben.

    MS értelmezésében az innováció szabadsága: mindent lehet fejleszteni, amit mi nem akarunk.
  • Neakardtudni
    #6
    Érdekes, hogy a The Wall Street Journal végeredményben a Microsoft hivatalos szlogenjét ("az innováció szabadsága") szajkózta, amikor az EU ítéletén hőzöngött. (Kíváncsi lennék, vajon a Microsoft-nak van-e kézen-közön részesedése a The Wall Street Journal-ban? ;) ) 95%-os piaci részesedés mellett azonban itt már csak a monopolcég innovációjának szabadságáról van szó, bár a Vista ocsmányságát nézve kérdéses, hogy bármilyen innovációról szó lenne. A Vistát már amúgy is úgy gúnyolják, hogy "gyorsan mozgatod az egeret, kék halál" oprendszer. Könnyű a piac szabályozó szerepére hivatkozni, csak ekkora részesedés mellett a kérdéses cég már diktál és a piaci mechanizmusok torzulnak (lásd a kizárólagos szoftverterjesztési szerződések, a titkolt Microsoft kormányzati szerződések, a megvásárolt OOXML szabványt támogató szavazatok, stb.)

    A Microsoft azt kapta, amit megérdemelt, sőt annál sokkal kevesebbet.
  • AranyKéz
    #5
    Loálbazz; nem azért büntették meg mert európában árulta a szoftvereit.
  • Cobra.
    #4
    Ha így folytatja az EU, akkor lassan nem lehet majd Európában hivatalosan amerikai érdekeltségű cég által fejlesztett szoftvert/hardvert vásárolni. Arra meg majd kíváncsi leszek, hogy akik most ujjonganak örömükben az MS konkurensei közül, hogy mit fognak reagálni, ha őket bűntetik(adóztatják) meg, mert szoftverüket Európában forgalmazzák.
  • KoS
    #3
    Koszi, az osszefoglalodert!
  • avman
    #2
    ez a magyar it sajtóhoz kapcsolódóan (meg sem lepődök hogy nem -ban) született legjobb írás ebben a témában. :respect:
  • ozric
    #1
    Azért jóval többről volt szó a perek során, mint elsőre látszik. A Microsoft - többek között - azért sem akarta elérhetővé tenni a kommunikációs protokollokat, mert állítása szerint több részét szabadalmaztatta és mint a szabadalmak tulajdonosa joga van visszatartani az információkat. Ez igaz az USA területén, de az EU egyetlen országában sem lehet "szoftverszabadalmat" (számítógép által megvalósított találmányt) bejegyezni és - bíróság útján - érvényesíteni bármilyen kapcsolatos jogot. Viszont az ügyvédek próbálkoztak azzal, hogy a WTO TRIPS és hasonló nemzetközi egyezményekre hivatozva megpróbálják kiterjeszteni (kikényszeríteni) az USA PTO által bejegyzett szabadalmak érvényességét az EU területére. Többek között ezért is volt olyan nagy csata, az előtérben folyt az MS kontra EU, a háttérben meg az USA "szoftverszabadalom" kontra hatályos EU jogszabályok.

    "A jelen ügyben, feltételezve, hogy a kommunikációs protokollok specifikációi – ha azokat írásba foglalták – szerzői jogi védelem alá tartoznak, ha a Microsoftot arra kötelezik, hogy e specifikációkat bocsássa a versenytársak rendelkezésére, az sérti a szerző kizárólagos jogait. Ugyanígy feltételezve, hogy bizonyos protokollok szabadalmi jogvédelem alatt állnak, és használatuk elengedhetetlen a Határozat 5. cikkében említett vállalkozások számára, az a tény, hogy a Microsoft nem használhatja a szabadalmakat szabad belátása szerint, sérti a feltalálót illető előjogokat."

    "2004. szeptember 13‑i észrevételeiben a Bizottság hozzátette, hogy a Microsoft 2004. augusztus 19‑i észrevételeiben a keresetre való újabb utalások, különösen a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO) a szellemi tulajdonjogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló egyezményére (a továbbiakban: a TRIPS-egyezmény) való utalás – csakúgy, mint a korábbi utalások – elfogadhatatlanok. Az, hogy a kereset megfelelő részeit mellékletként (T.9. sz. melléklet) az észrevételekhez csatolják, nem jelenti azt, hogy az ideiglenes intézkedés iránti kérelem önmagában elégséges."

    Forrás: Hivatalos elsőfokú ítélet (2004)

    Természetesen a Microsoft sokat vesztett ezzel az ítélettel, de így egy hatalmas jogi horror sorozat bukott meg, hogy nem lehet érvényt szerezni az USA PTO szabadalmainak. Így nem lehet olyan könnyen levadászni (letarolni) a "szoftverszabadalmakkal" az EU IT ágazatot.