Berta Sándor

A felhasználók is veszélyeztetik saját magánszférájukat

Egyre többen féltik magánéletüket és alapvető emberi jogaikat az állami hatóságok, illetve a cégek adatéhsége miatt. Azonban szakértők szerint az emberek többsége önmaga is bűnös, mivel túl sok információt ad ki magáról.

A magánszférát két oldalról fenyegeti veszély: egyrészt a rendőrségek és más állami hivatalok egyre több adatot gyűjtenek össze, másrészt azonban sokan óvatlanok és a közösségi portálokon a legbizalmasabb információikat is megosztják másokkal anélkül, hogy tudatában lennének annak, azokhoz kik férhetnek hozzá.

"Az elsőre állításra jó példa, amikor az AT&T távközlési konszern bírói engedély nélkül kiadta az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatalnak (NSA) ügyfelei adatait. A másodikra a legjobb bizonyítékot a közösségi portálok szolgáltatják. Azonban óvnék bárkit is attól, hogy erre azt mondja, mindenki maga tehet erről. Ez tisztességtelen lenne. Még a technikailag képzett szakemberek is néha meglepődnek, hogy néhány információmorzsából mi mindent lehet kideríteni valakiről" - mondta Danny O'Brien, az Electronic Frontier Foundation (EFF) munkatársa.

O'Brien példaként említette a Usenetet, amelyet az 1980-as évek elején alig néhányan használtak. Napjainkban a Google és egyéb keresők segítségével bárki rátalálhat az akkori bejegyzésekre és elolvashatja őket. Az akkori felhasználók nem tudhatták, hogy húsz év múlva ilyen fejlett lesz az internet.

A szakember szerint szép és jó lenne, ha az Egyesült Államokban legalább annyira védenék a felhasználók és az emberek jogait és magánszféráját, mint Európában. Azonban nem feltétlenül új törvények jelentenek megoldást, hiszen a technika rohamos fejlődése miatt ezek a jogszabályok gyorsan elavulnának. Sokkal fontosabb, hogy az emberek azt gondolják át, hogy a technika hatással és befolyással van a magánéletükre. "Elgondolkoztató, hogy sokan az interneten a legbizalmasabb adataikat is kiadják magukróll" - közölte Rikke Frank Joergensen, a European Digital Rights szervezet képviselője.

Nem véletlenül tanácskoznak szakemberek és civil szervezetek a magánéletről, annak megváltozásáról és a XXI. századi jelentéséről az Ars Electronica - Goodbye Privacy című rendezvényen. Az esemény fő célkitűzése a túlzott megfigyelés és lehallgatás elleni új védekezési megoldások megtalálása. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy az emberek gyakran nem is tudják, hogy a szolgáltatók mennyi adatot őriznek meg és értékelnek ki róluk és a szokásaikról. A legfontosabb tehát a felvilágosítás.

Mindennapos eset, hogy valaki feltesz egy a haverjánál tartott buliról készült durvább felvételt a YouTube-ra vagy más megosztó portálra. Néhány év múlva a bulit tartó személy ledoktorál és jelentkezik tanítónak egy iskolába. Előfordulhat, hogy az intézmény igazgatója rákeres az előéletére és előbukkan a videó, az állásnak pedig lőttek. Az ilyen és ehhez hasonló veszélyekkel sajnos sokan nincsenek tisztában. Jakob Lodwick, a Vimeo nevű videoportál alapítója, aki maga is gyermekkora óta filmez, igyekszik figyelni az ilyen ügyekre. Az oldalon, amely elsősorban videokészítőknek nyújt megjelenési lehetőséget, bárki meghatározhatja, hogy egy adott felvételt ki tekinthet meg.

Nemrég néhány fiatal hajléktalan a Mediashed nevű művészcsoport tagjaival közösen elkészített egy filmet, amelyet kizárólag a megfigyelési kamerák felvételeiből állítottak össze. Az alkotók olyan kamerákat kerestek, amelyek a felvételeket titkosítás nélkül, rádióhullámokkal továbbították a rendőrségre. A kamerák előtt jeleneteket játszottak el, majd egyszerűen megszerezték a felvett anyagokat. "Igyekszünk mindig egyszerű módot találni a felvételek elkészítésére. De ebben az esetben az is a célunk volt, hogy az elnyomást szolgáló eszközöket valami pozitív dologra használjuk fel" - szögezte le Graham Harwood, a Mediashed és a Mongrel művészcsoportok tagja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Petko #15
    de nem arról van szó hogy téged hívnak fel, hanem valakit aki a te ismerőseid között van és az fog hibázni, és ő adja meg a te adataidat...
    a második példában az ide tartozó rész, hogy az fényképek között volt a többi elkövető is, szóval rajta keresztül buktak azok is
  • Gerygrey #14
    Rajkos Mikinek megmondom, hogy átadom az öcsémnek az üzenetet, adja meg ő a számát és majd felhívja. Különben is ott van az öcsém az iwiwen, kérje el tőle. Alap, hogy más ember személyes adatait számomra ismeretlennek nem adom ki.

    A második példával mi a gond? Aki bűnt követ el, azt megtalálják, szerintem nem rossz dolog. Persze így, akinek vaj van a füle mögött az félhet, másnak nem nagyon kell.
  • Petko #13
    epic tévedés
    nem csak azzal cseszik ki valaki magával ha díszcsomagban átnyújtja a lakcímétől kezdve a a tb számát, meg a hitelkártya adatait az iwiw-önmegkúró oldalon, hanem már maga az ismerős adatbázis, hogy kivel áll kapcsolatban egy fontos és hasznosítható információhalmaz. Meg ugye minkenkinek képen kell virítani, ami megint hihetetlenül tud segíteni azoknak akik vissza akarnak élni az infoval.
    Ha megvan az ismerős onnan már bárki megszerez bármit, egy telefon pl. a tesónak hogy "Helló. Rajkos Miki vagyok az öcséd volt középiskolai osztálytársa, oszt szervezünk találkozót de nincs meg a tesód telefonszáma csak a tiedet találtam meg az iwiwen, add már meg lécci... meg amúgy mi van veletek, most hol laktok?"

    pont ezen a subbán volt egy jó cikk:
    "Az egyik büki hotel vezetője tett feljelentést a minap a rendőrségen, mert a hosszú hétvégék egyikén egy négyfős csapat 260 ezer forintos számlát hátra hagyva angolosan távozott.

    A csalók utáni nyomozás a bejelentőlapra írt név alapján indult meg, az egyik helyi rendőr ötlete volt, hogy fussák át a egyik népszerű közösségi portált is – olvasható a Vas Népe online kiadásában. Az ötlet nyerőnek bizonyult, az iWiW-en minden információt felleltek a gyanúsítottról, sőt: az illető képgalériájában ráismertek a szálloda többi nem fizető vendégére is.

    A nyomozás során az is kiderült, hogy budapesti illetőségű két nő és két férfi Balatonfüreden, Zalakaroson és a fővárosban is hasonlóképpen töltött el néhány felhőtlen napot a szállodákban, összesen több mint egymilliós kárt okozva ezzel.
    "
  • Dany007 #12
    Háhá :D Én is mindig rákeresek az ügyfelekre :D Ha már hallok egy teljes nevet vagy látok emailben akkor első hogy rákeresek :D
    Volt hogy telefonbeszélgetés alatt kikerestem a csajt, és meglepetten közöltem vele hogy jé te is informatikus vagy :o , ő meg csak csodálkozott nekem meg akkor esett le hogy ezt nem kéne tudnom, aztán gyorsan kivágtam magam :D
  • Gerygrey #11
    Harmadik fél nem láthatja a bizalmas adatokat, de második sem, ha nem adja meg a user. Az meg hogy kinek milyen kutyája van, milyen suliba járt és hol lakik (város/kerület/megye szinten) az nem bizalmas adat. Én fent vagyok az iwiwen, de lakcímet, telefonszámot soha nem adnék meg (vannak, akik ilyen barmok) mi bajom lehet?

    Amúgy kár hogy az iwiwből kivették az e-mail szerinti keresés opciót, időnként eljátszadoztam vele (munkahelyi levelezőpartnereimre rákerestem, volt hogy találtam pikáns fotót, azért előfordulhat olyan munkahely ahol adott esetben a cég presztízse múlhat ilyenen :))
  • who am I 7 #10
    Na de skacok.Nem úgy van, h 3. fél nem láthatja a bizalmas adatokat ?
    Én myspacen vagyok meg 1-2 kisebb oldalon, ahova mondjuk azt fake adatokat adtam meg.Kapásból antiwiw ember vagyok.Az életben nem leszek fent ilyen modern kémoldalakon.Már az összes ismerősöm tudja Szal már nem kérdezgetik, h kell-e meghívó stb.Ezekkel csak az a bajom, h még myspace annyimindent nem közöl rólad a nagypublikumnak csak amit te írkálsz be, addig az wiw féle oldalkról azért elég sok infó lejön......
    De egyébként nem lenne probélma ez sem, ha az embernek csak a jó oldala létezne...de van sötét oldala is.Ezért jobb óvatosnak lenni...
  • Petko #9
    Mr. O'Brian megmondta ami teljesen kézenfekvő

    de a subba-t nem ismertem, az nagyon ász:) valakinek mindenképp kellett már egy ilyet csinálnia
  • haxy27 #8
    Szerintem nem az adatokall van gond hanem az emberekel. Amig a világunk igy épül fel mint amien most, addig ez lesz. Tull sokan vagyunk, egymás ellenségei vagyunk, és nem utolsó dolog, hogy nagyon nagyok a társadalmi külömbségek. Ezt hivjuk Civilizácionak? szerintem nem ha meg igen hát éninkább nem tartozom ide.
  • Dany007 #7
    Jujj ez dúúúrvaaa :D:D:D:D
  • Cat #6
    http://subba.blog.hu/tags/iwiw