Berta Sándor

Terroristák százezreit figyeli Amerika

Három év alatt több mint a négyszeresére nőtt a 2001. szeptember 11-e után létrehozott amerikai Nemzeti Terrorizmusellenes Központ terroristákat azonosító (Terrorist Identities Datamert Environment, TIDE) rendszere.

Jelenleg az NCTC számít az Egyesült Államokban a terrorizmussal kapcsolatos minden információ gyűjtőhelyének és a központ munkatársai hozzáférhetnek minden hasonló adatbázishoz. A TIDE-ban gyűjtik össze 2003 óta a CIA, az FBI, a DIA és az NSA által fellelt összes információt, majd innen küldik tovább az adatokat az FBI Terrorist Screening Centernek (TSC), amely a különböző megfigyelési listákat állítja össze. Ide tartoznak a nem kívánatos vagy terroristagyanús személyek neveit tartalmazó listák, az amerikai külügyminisztérium vízum- és útlevéllistája vagy az FBI Nemzeti Bűnügyi és Információs Központja (NCIC) által később használt adatsorok.

"Az NCTC működteti a világ legtitkosabb weboldalát" - állítja John Scott Redd, a szervezet igazgatója, egykori altengernagy. A röviden csak NOL-nak nevezett honlapon 28 kormányzati hálózatból és mintegy 60 amerikai hivataltól származó titkosszolgálati információkat gyűjtenek össze, így azokhoz bármely munkatárs később hozzáférhet. Egy NCTC-jelentés szerint tavaly 6 millió dokumentumot tároltak az oldalon, illetve hozzá kapcsolódóan.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a tárolt adatok mennyisége folyamatosan nő, egyúttal fennáll annak a lehetősége, hogy az aktahegy előbb vagy utóbb átláthatatlanná válik, illetve hogy megkérdőjeleződik az információk hitelessége, minősége is. Utóbbitól tart Russ Travers, a TIDE működtetésért felelős szakember is. A félelmei nem alaptalanok, hiszen az amerikai Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (GOA) egyik jelentésében megállapította, hogy 2004-ben és 2005-ben az utazási listákon tárolt nevek fele téves volt, ebből sok bonyodalom és vita származott. Az ügyekben érintett volt például Ted Kennedy demokrata szenátor és Ted Stevens republikánus szenátor felesége, Catherine Stevens is. Utóbbit egy bizonyos Cat Stevens-szel tévesztették össze többször is.

Komoly gondot jelent az is, hogy nincs megfelelően szabályozva kik férhetnek hozzá a listákhoz, kik módosíthatják azokat, így gyakorlatilag lehetetlen bárkit is törölni róluk. Ezt Travers kénytelen volt maga is elismerni a The Washington Postnak. Sok információ egyszerűen képtelenség, megkérdőjelezhető vagy szimplán hülyeség és spekuláció, de inkább megtartják ezeket is, hiszen senki sem tudhatja, mit hoz a jövő. Naponta több ezer adat érkezik be a rendszerbe, ezek közül a hihetőeket és gyanúsakat tárolják el. A legtöbb személy szunnita vagy siíta muzulmán, csupán az emberek 5 százaléka amerikai állampolgár. Utóbbiak azért kerültek az adatbázisba, mert állítólag kapcsolatban állnak valamely terrorista csoporttal.

Az NCTC nemcsak külföldi terroristákról és terroristagyanús személyekről gyűjt adatokat, hanem gyanús amerikai állampolgárokról is. A TIDE rendszereiben jelenleg 435 000 terrorista, terroristagyanús ember nevét tárolják, illetve 300 000 további személy nevét. A TSC-ben jelenleg több mint 235 000 személy adatait őrzik, míg az úgynevezett No-Fly listákon 30 000, a CBS információi szerint viszont 44 000 ember neve szerepel. Az egyes listákat megkaphatják a rendőrségek, a konzulátusok, a határőrizeti szervek és más hivatalok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GYGERI #12
    ja és ezért a hozzászólásom miatt szerintem én is bekerülök a gépbe lol XD
  • GYGERI #11
    amerika szerintem egy segglyuk
  • A1274815 #10
    Igen Horváth Dezső, most már rajta vagy.
  • Teppik Amon #9
    nattestvír. lehet hogy énis rajta vagyok? :D Le amerikával! (namostmár biztos ;)
  • GVG #8
    " A TIDE rendszereiben jelenleg 435 000 terrorista, terroristagyanús ember nevét tárolják, illetve 300 000 további személy nevét"


    lol, ennyit vallanak be
  • Inquisitor #7
    Ja, Echelon is csak azért figyeli orrba-szájba az EU-s arcokat, mert az EU köztudottan tele van terrorokkal ... pfff. Még jó, hogy a "saját" bandájuk nem szokott robbantgatni. Vagy még is?
  • AranyKéz #6
    "nem kívánatos személyek" - például a politikai ellenzék.
  • cateran #5
    "Terroristák százezreit figyeli Amerika" és ezen a címen üzletemberek,cégek,politikusok ezreit még.......
  • sathinel #4
    ja!:D szerintem meg az a legtitkosabb, amit én csinálok, és csak én tudok rólla, mert nem reklámozom. Hogy lehet egy több ezer alkalmazott álltal használt rendszer szuperbiztos? max ha nincs a neten:DDDD
  • Praetor #3
    Modernkori boszorkányüldözés.