Berta Sándor

Ragaszkodik a Windows XP-hez a berlini közigazgatás

A német főváros hivatalaiban a meghosszabbított terméktámogatás lejárta után is ragaszkodnak az elavult operációs rendszerhez.

Berlin 300 000 eurót fizetett a Microsoftnak a közigazgatásban használt számítógépekre telepített Windows XP-k meghosszabbított terméktámogatásáért - ez derült ki abból a válaszból, amelyet kérdéseire Thomas Birk, a helyi Zöldek egyik képviselője kapott. A döntés hátterében az áll, hogy a hivatalokban rossz a szabványosítás és a speciális alkalmazásokat sem sikerült más operációs rendszerekre átvinni. Mindez azt jelenti, hogy a közigazgatásban továbbra is maradhat a Windows XP, amely már egyáltalán nem ajánlott szoftver.

Ennek ellenére a döntéshozók mindent elkövetnek azért, hogy a biztonsági kockázatokat a minimálisra csökkentsék. Többek között az egyik óvintézkedés az, hogy az érintett PC-k nem csatlakoznak az internethez. Megbizonyosodnak arról is, hogy a használt McAfee vírusirtók 2015 vége után is elérhetők lesznek a Windows XP-re és járnak majd hozzájuk a frissítések. Azt ugyanakkor egyelőre nem lehet tudni, hogy meghosszabbítják-e a Microsofttal kötött terméktámogatási szerződést.

A berlini szenátus álláspontja az, hogy a tartomány és a kerületek közigazgatási hivatalai maguk döntenek az IT-beszerzéseikről, azok módjáról, valamint az IT-támogatásról. Ezt azt jelenti, hogy mindegyik intézmény maga felel a hardverei és a szoftverei aktualizálásáért. Az elmúlt hónapokban problémát jelentett, hogy a Windows 7 32 és 64 bites verzióira, illetve az Office irodai programcsomag különböző (2010, 2013) változataira való átváltáskor számos különleges kihívással szembesültek a szakemberek. A berlini közigazgatásban tavaly október 31-én több mint 70 000 számítógépből még közel 29 000 konfiguráción volt Windows XP. A következő helyzetfelmérésre március 31-én kerül sor.

Tavaly decemberben vált ismertté, hogy a német szövetségi parlamentben számos számítógépen a Microsoft elavult operációs rendszere működött. A szövetségi közigazgatási hivatal külön megállapodást kötött a Microsofttal, a támogatás költsége elérte a 100 000 eurót, amire még rárakódott a 19 százalékos adókulcs is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #1
    Hát én 12 év után nyugdíjazni voltam kénytelen az XP-t... a legutolsó XP-m, 6 évig szolgált és 3 konfigurációra vittem át.. a legutóbbin is ment tűrhetően (vírusvédelem plusz tűzfal kell mindenképp egymás mellé), pedig nem volt régi, egy éves Asus lap, Corei7-es (de még Ivy; ám most konfig váltásnál Haswell-re álltam át), és szépen átment a régi XP az előző konfigomról is, szinte probléma nélkül. Aztán az egy éves alaplapom elfüstölt, nem garanciázták, vennem kellett egy újat, és akkor már vettem egy legújabb Asus-t. Nos ezen nem volt hajlandó menni, mégpedig azért, mert már nem volt kompatibilis az ACPI hal-al (win7 bezzeg acpi computernek állította be, XP már nem hajlandó sehogy sem) Eleve 2-3 nap volt, mire erre rájöttem. (mégpedig úgy, hogy tettem egy tiszta teszt XP telepítést, és már a telepítő közölte - kékhalálok után, hogy itt nem fog menni a hagyományos ACPI, egy tök új trükköt tanultam, VÉGIG, amíg a telepítő prompt-ot nem ad nyomva kell tartani az F7-et - na ezt amúgy normál esetben sehol nem jelzi, ekkor nem az ACPI hal-t tölti be, hanem egy másikat) Próbálkoztam minden létező dologgal ( frissítő install stb.) Machináltam a registryt bevetettem mindent. (bios-ból nem kapcsolható le az ACPI mód) Egyszer rég egy konfigon az jött be hasonló esetben, hogy felülírtam a system32 mappát egy szűzzel, azt is megpróbáltam, de most semmi, mindig csak kékhalál. Próbáltam különféle parancssori trükkökkel, a registry mellett lecserélni a hal-t, de csak szerencsétlenkedtem (pedig nem ma kezdtem, konfiguráltam ezer és ezer xp-t már, pl simán fejből tudom, hogy kell pl egyprocesszoros hal-t multira cserélni utólag stb, de hát programozó matematikus nem vagyok, csak egy mezei technikus). Fórumokon olvasgattam napokig. 5 napig szenvedtem hogy a régi XP-m felélesszen az új konfigon. Valahogy meg lehet amúgy csinálni tudom, de aztán már feladtam. Úgyis mindenki rinyál, hogy veszélyes, úgysem támogat már egy csomó mindent (pl játszani nem tudtam, csak neteztem a jó öreg XP-men, de nem is volt igény rá mondjuk, Win7-en játszom már sok éve nyilván). Lényegében csak egy konok mánia volt nálam ez a ragaszkodás (mondjuk 6 év alatt, nagyon sok szoftvert telepítgettem és azokat még most is sajnálom, mert nem minden reprodukálható, és ugyebár XP után a "hatalom" már nem az enyém a rendszerem felett teljesen, az azután MS rendszerek egy sor dolgot tiltanak, privilegizálnak és felülbírálnak, persze minden kikerülhető és kijátszható, csak nem mindegy milyen gyorsan, milyen egyszerűen ugyebár), Na mindegy feladtam és feltettem a Win7-et, könnyes szemmel elbúcsúztam a jó öreg XP-mtől és most már pár hete Win7-el tolom... munkára még csak XP-t használtam, sok minden fura még amik nem jöttek ki eddig, pedig régi Win7 felhasználó vagyok, de bizonyos célokra nem használtam azt az oprendszert, jobbára csak játékra, miden mást az online xp-mmel csináltam. Tudom ideje volt már, és végül is nem bánom, de hát a mánia az mánia... :)

    Bizonyos hivatalokban, cégeknél viszont nyilván amíg hardvert nem akarnak fejleszteni, addig szoftvert sem. Ha adott helyen még évekig maradnak a PC-k, akkor már mi a bánatnak ruházzanak be upgrade-ra? Pénzkidobásnak gondolják, továbbá a bevált, kijárt dolgok, munkafolyamatok stb, biztos hogy problémássá válnak, és hetek-hónapok, mire "beáll" minden e régi kerékvágásba az új oprendszerekkel (sőt vannak régi szoftverek amúgy, amik nem is működnek jól vagy sehogy, oprendszer upgrade után), nem beszélve arról, hogy egy csomó macera, telepítgetés, konfigurálgatás szöszölés. Nagy meló ám egy átállás, elhalasztják, amíg úgyis átfogó IT fejlesztés lesz, és majd az új gépeken lesznek új oprendeszerek. Teljesen igazuk van. Elméletben veszélyesebb az XP persze, de ha egyfelől lokális tűzfal van a cégnél/hivatalnál, márpedig van ilyen helyeken, akkor alig vannak nagyobb veszélyben, mint újabb szoftverrel, továbbá ha úgy vannak az adatok struktúrálva, a lokális poliszi; hozzáférések és jogosultságok beállítva, hogy még ha be is jut valaki egyszerűen nem fér olyan információhoz és adathoz, amivel kezdeni is tudna valamit, pl nagybiztonságú, védett, kódolt szerverekenen, hiperszuper kódolt csatornákon, valami kliens szoftverrel dolgoznak, akkor hiába töri fel a hekker a munkaállomást, mert eljut eddig a védett socket-ig, és oda már nem lát be. Oké keyloggerrel leveheti miket írkálnak be talán, ha béna a helyi IT, de ha jól van az ott alkalmazott célrendszer megcsinálva, azzal sem fog tudni kezdeni semmit, Azonban a hekker, aki ilyen helyekre, kiemelt hivatalokba bejár, az bemegy nem csak XP-re hanem BÁRMILYEN oprendszerre..!!! Tehát minimális hátrányt jelent e szemszögből is az XP ilyen körülmények közt..