Berta Sándor

Azonnal le kellene kapcsolni az XP-s gépeket?

Úgy tűnik, hogy a berlini vezetőket nem igazán foglalkoztatja az, hogy PC-k ezrein még a Windows XP fut.

Alexander Dix berlini adatvédelmi és információbiztonsági biztos a Berlin-Brandenburg Rádiónak azt nyilatkozta, hogy a régi számítógépeket azonnal le kellene kapcsolni. A Microsoft meghosszabbított terméktámogatása most járt le és azt egyelőre nem lehet tudni, hogy ezután mi lesz. Simon Weiß, a Német Kalózpárt tartományi frakciójának képviselője márciusban már tett fel kérdéseket a témában. Azt a választ kapta, hogy továbbra is lehetőség van a terméktámogatás meghosszabbítására, ennek ára legutóbb 300 000 euró volt.

Thomas Birk, a Zöldek közigazgatási szakértője azt mondta, hogy aggodalomra ad okot, ha valaki szociális segélyt kér, akkor az adatai a Windows XP sebezhetősége miatt könnyen rossz kezekbe kerülhetnek. A legnagyobb problémát gyakran nem is az operációs rendszer jelenti, hanem az, hogy a használt konfigurációk rendkívül öregek. Van olyan számítógép, amely több mint 20 éves és arra a Windows 7-es operációs rendszer nem telepíthető fel.

Frank Schulz, a tartományi egészségügyi és szociális hivatal IT-illetékese közölte, hogy ha egy régi programra van szükség, akkor azt virtuális XP-környezetben futtatják, így elérhetik a funkciókat. Andreas Statzkowski berlini bel- és sportügyekért felelős államtitkár visszautasította a kritikákat és azt hangsúlyozta, hogy nincsen lehetőség a központi beavatkozásra és bizonyos biztonsági követelmények. Birk azzal vágott vissza, hogy senki sem foglalkozik egy egységes, tartományi szintű IT-stratégia kidolgozásával. Ez utóbbi elkészítését egyébként 2 éve már folyamatosan tervezik. Nem is lehet csodálkozni azon, hogy megfelelő törvényi háttér nélkül a kerületek azt csinálnak, amit akarnak.

Március végén derült ki, hogy a berlini közigazgatás ragaszkodik a Windows XP-hez. A berlini szenátus álláspontja az, hogy a tartomány és a kerületek közigazgatási hivatalai maguk döntenek az IT-beszerzéseikről, azok módjáról, valamint az IT-támogatásról. Ez azt jelenti, hogy mindegyik intézmény maga felel a hardverei és a szoftverei aktualizálásáért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matatom #44

    Figyelem!

    A többi hozzászóló érdekében utánanéztem egy ennek a Jakuza nevü emberkének felületesen..., meg aztán egy kicsit alaposabban is. (Anélkül is, hogy mélyebre mászna az ember talál "érdekességeket".)

    Ez a Jakuza egy többszörösen kibannolt, notórius provokátor, egy visszatérö troll!
    Az sg.hu-n többedik profilját használja már el (pl. Jakuza001, [Jakuza], Jakuza1 ...), és rendszeresen provokál, hanulatot szít.

    Nyugodtan lehet levegönek nézni, és nem kell etetni, úgy ahogyan azt én megtettem.
  • Papichulo #43
    teljesen felesleges egy szamitastechnikai analfabeta tudatlan omlengeseit hallgatni.

    En ezert nem olvaslak teged mar eleg regota... bar itt legalabb a #16-ban eleg jol jellemezted magadat ;)
  • Jakuza1 #42
    Bagoly mondja verebnek, hogy nagyfeju.
    Hatradolhetsz maki, mert nem olvasom el a vergodesed, hiszen teljesen felesleges egy szamitastechnikai analfabeta tudatlan omlengeseit hallgatni.
  • matatom #41
    Azt hiszem megvárom mig ez a 65 éves, 40 éve szakmában dolgozó, nyugdíj elött álló troll, aki úgy sem nyugszik, ha nem az övé az utolsó szó, megírja az utolsó bejegyzését, és mosolyogva, halálra zabáltan, elégedetten hátra döl.

    Kedves troll úr, öné a pálya!
    Utoljára szerkesztette: matatom, 2015.04.21. 21:40:44
  • Jakuza1 #40
    Istenem es a trollja nem hagyja abba a csusztatasait es a kretensegeit.
    Ertittek leirjak, hogy a fele script ami fut az oldalakon reklam szemet, de a makija beirja, hogy interaktivabbak emiatt az oldalak. :)
    Oh jaj, most akkor ezert kell a gemius.pl az oldalon? "Gemius is a business consulting company, providing data, solutions and recommendations in the area of online advertising campaigns"

    Szerintem itt huzz bort a fogadra, a felrebeszelesed helyett.

    Kozod nincs az egeszhez, egyertelmuen egy rossz szamitastechnikai analfabeta vagy, aki azt hiszi leult egy gep ele es tudja mitol doglik a legy.Aztan kijelent olyat ,hogy SSd a HDD es bad sector fel even belul.
    Aki a szavak ertelmet se tudja felfogni, hogy senki nem azt allitja, hogy XP-t kell hasznalni, hanem azt, hogy pazarloan bannak az eroforrasokkal es uzletiesedes miatt kell ilyen gyorsan valtani.
    Kozben egy azaz egy konkret technikailag elfogdhato tenyt nem hoztal fel, csak felrebeszeltel, nagy ures fecsegesed egy vicc.
  • Jakuza1 #39
    Ja, szerintem is megetetett teged a gondozod.
    Foleg ez utan. "Részemről ezzel a téma kivesézve és lezárva." meg szerencse, hogy eddig terjedt el az emlekezotehetseged.
  • matatom #38
    Két dolog ami nem a trollkodással függ össze hanem olyan amire még nem válaszoltam, vagy most vetetted fel ezért megválaszolm.

    1. "Megkerdezik toled, hogy vajon milyen fejlodest hoznak a sciptek a weblapokon, jon a kamuzas, hogy mutatok olyan oldalt, amin sok a gif. Megkerdezem megegszer, vaasz nuku."
    Gondolom elsikottam felette, mindenre nem tudok válaszolni, mert így is sok lenne. A scripteknek köszönhetöen a weboldalak dinamikusabbak, animáltabbak, esztétikusabbak, és interktívabbak, lehetséges lett a muldimédia, játékok és millió egy interaktív alkalmazás futtatása köszönve nekik. Ezek jórésze a HTML5-ig szinte elképzelhetetlenek voltak javascript és flash nélkül. Szerinted a cél könyvszerü szövegek megjelenítése a weben, vagy a 90-es évek weblapjai a jók? Ne is válazolj, tudom az volt a jó, ma már minden csak felesleges eyecandy. Gonolom te még mindig assemblyben programozol (vagy binárisban pötyögsz?), így minden sallang, ami több mint egy monokróm monitoron megjelenö szöveg. Használj Lynxt böngészésre, az tuti jól fog menni a 100 éves CD-t pörgetö 13 éves gépeden.

    A többi amit írtál, annak semmi köze az eredeti témához, csak trollkodás, mivel ügyesen kevered a féligazságot, és tereled a témát. Ügyes troll vagy, de csak a témára válaszolnék, azt meg már megtettem.

    2. "40 eve foglalkozok szamitastechnikaval"
    És, akkor hogy a fenében lehetsz ekkora kókler, vagy valami viszket, hogy trollá váltál? Valami nagyon nem stimmel az egóddal.

  • matatom #37
    No comment. Szerintem eléggé megetettem a Trollt, a végén még szétdurransz.
  • Jakuza1 #36
    En kerulom a valaszt ? Csusztatok? Nem te beszelsz felre allandoan. Megkerdezik toled, hogy vajon milyen fejlodest hoznak a sciptek a weblapokon, jon a kamuzas, hogy mutatok olyan oldalt, amin sok a gif. Megkerdezem megegszer, vaasz nuku.
    Mi vagy te weblapkeszito?

    Yombigepet csinalok a te gepedbol is, nem kell ahhoz XP. Egy nagy baromsag ismet. Ja hogy nincs tamogatasa az XP-nek? Hat biztos a felhasznalo a hulye emiatt. Ne nezd az embereket madarnak.

    Istenem. Ismet a baromsag. Nem akkor en nem tomeg vagyok es nem vettem irhato CD-t, hanem elovarazsoltam anno tuti.Es nem en nem sufniszagember vagyok, hanem kozel 40 eve foglalkozok szamitastechnikaval es nem en nem php-t programozok.Mint akik szakembereknek hiszik magukat.Eltudtad olvasni a masik gyartasi metodussal is es nem csak a gold layerrel keszul CD-ket is, a 2. 100 evre volt szinten tervezve, bizony am es az se volt draga.
    De neked ezt miert is mondom el, hiszen nem latsz a szemfestektol. De hogy en ne markost idezzek a hozzaszolasodra.
    "Nem mindegy Hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik!"


    Csusztatas ismet toled:

    "Mitol lesz egy XP-s gep zombigep? Attol, hogy nincs support ? Ki tehet errol? A felhasznalo?"
    Leirtam korabban, te jossz a csusztatassal es utana a megszuno supporttal.
    Ember eloszor tanuld mar ertelmezni a mondatokat, meg ha ironikusan is irta le valaki.
    Tehat megegyszer miert is lesz zombihalozat? A win7-es gepeken nem lehet ? Dehogynem sot, fogadok, hogy van annyi mint XP-s gepen.

    Ezen meg nevetek hogy a hackerek imadjak kihasznalni, mintha mas oprendszereken nem lennenek bugok,exploitok stb.
    Biztos azert tartott multkor is a hackerversenyeken a bongeszokbe bejutniuk 10 masodpercek alatt, vagy atvenni a gepek iranyitasat, a modern OSeken is.

    "Elobb halottam, kopkodtem"
    Most sirjak vagy nevessek ezen a vegletes butasagon? Leirja valaki a gyartasi techet is es az SSD-t, akkor ki az a hulye, aki utana HDD-rol hablatyol?

    Fel eves HDD halalok. HM ja 30eves merevlemezek rendes tarolasi korulmenyek kozott ugyanolyan jol el vannak.Ertve itt a magnesesegtol vagy egyeb kulso behatastol ovva. Biztos velem van a hiba.

    Ezen meg mar visitok: "Kevered az öreg hardver fogalmát az öreg hardver technológia fogalmával!

    Ne haragudj, de te valami kabareszinesznek keszulsz? Leirjak, hogyan csokkentik a elhasznalodasi idot,peldakt hozva ra, meghozza neven evezve oket, nem csak egbe puffogtatva ahogyan te teszed, puffogtatva a semmit es erre josz az oreg hardver es oreg technologia fogalmaval, hogy mas osszeteveszti?
    Menj, ezzel az ovis szintu tudasanyaggal jatszani mashova es hireszteld el, hogy meg az SSD-t es a HDD-t se tudod megkulonboztetni egymastl BAD SECTOR koma. :)
  • matatom #35
    Folyamatosan kerülöd az igazat, és csúsztatsz. Azt állítod hogy ne mondok igazat, miközben pont arról nem írsz, vagy szörmentén emítve hazudsz róla. Neked kéne visszaolvasni.

    "Zombigepek az XPtol vannak? Hol, melyik almodban?"
    Kiforgatod a szavaim. zombi gép XP-böl támogatás híján könnyen lesz varázsolható, mert a megszünö support azt jelenti, hogy a biztonsági hibák nem lesznek javítva. Ezt imádják a hackerek kihasználni, és az bármilyen javítatlan szoftver esetében igaz. Ha nem látod ez az egylépéses ok-okozati viszonyt, akkor problémák vannak a felfogóképességeddel. Egy 5 évvel ezelötti példa az álmomból (pedig akkor még volt support): A zombie network is spreading thanks to an old bug residing in Windows XP.


    "Nem volt a CD 100 evre tervezve ?"
    "gold-based CD-Rs do not suffer from this problem. Manufacturers have estimated that the longevity of gold-based CD-Rs to be as high as 100 years"
    Ja, igen azok a CD-k nem a tömegpiacra keészültek és egy vagyonba kerültek. Mint mondtam, ma is jó pénzért kapsz tartós technológiát. A 100 év meg sima marketing, mert ez csak 100 év tudja bizonyítani. Ja, hogy kérem van aki a marketingnek bedöl?
    Egy Makros-Nádas poén jut eszembe:
    A rözsét vivö gonosz, rút boszorka azt mondja a lovagnak, hogy ha megdugja, akkor reggelre gyönyörüszép királykisasszony lesz belöle. Reggelre anyóka csúfabb lett mint valaha. A lovag kérdöre vonja. Mire anyóka:
    - Hány éves vagy te herceg?
    - 27 - mondja a lovag
    - És még hiszel a mesékben?
    Szóval jelentkezz, ha lesz egy 100 éves CD-d, amit használtál is (nem atombunkerben lefagyasztva tárolsz, mint bizonyára az SLC-s SSD-id szoktad), és akkor majd folytatjuk ezt a hülye vitát.


    "Nezzunk meg egy SSD gyartasi technologiat. SLC, MLC, TLC mond valamit neked ? Irasi ciklusok szama, hogy csokken a regitol az uj technologiaig (100k to 3k to 1k)? CD,DVD eloallitasokrol, hogyan csokkent a 100 eves biztonsagos adattarolasi megoldas 10 evre ?"

    Mond-e valamit? Lehet hogy elöbb hallotam, és többet köpködtem a váltásoknál, mint te. Nos annyit benéztem (no képzeld, én el tudom ismerni ha hibázom), hogy nem az SSD-nek, hanem a korábbi HDD-nek tulajdonítottam a 100000 írást. Dehát annál tutibb a dolog, ha én a még korábbi és szerinted még tutibb, tartósabb technológiával kevertem, nem? Mert minél régebbi technológia, annál tarósabb, ugye? Az más dolog hogy azok az öreg HDD-k amiket emlegettem tényleg fél vagy egy évalatt rendszeresen döglöttek, holott. Eredetileg 13 éves gépet emlegettünk, aztán most már 10 évest, hogy hoppá SSD-kel vagdalózzunk hirtelen. Szóval megint belekötöttél abba hogy az öreg, 13 éves gépet cserélni kell, hogy SSD-kel példálózz, amit korábban meg sem emítettem. Amúgy SLC SSD-t is vehetsz ma is jó pénzért. Ja, hogy ha bóvlit veszel "occóé'" az szar? Persze, csak ennek nincs köze a az öreg harverhez.

    Összefoglalom a kedvedért hogy te is megértsd.
    Kevered az öreg hardver fogalmát az öreg hardver technológia fogalmával! Fogalomzavarban vagy! (De leginkább szándékosan csúsztatsz.)
    Szóval ne okoskodj nekem, nem ma jöttem le a falvédöröl, hanem hülyítst a tapasztalatlanokat.
    Utoljára szerkesztette: matatom, 2015.04.21. 18:52:53