40
  • fourgee
    #40
    Nagyon sok családi fényképet és videót kiírtam, az adathordozók után jogdíjat kellett fizetnem. Azért, mert azt feltételezték hogy illegális tartalmat másolok rá. Akik ezt a döntést hozták, azok nagy százalékban férfiak. Mindegyiknek van f@sza. Minden nemi erőszakot elkövetőnek van f@sza. Magyarul, jogosan feltételezhetjük róluk, hogy nemi erőszakot akarnak elkövetni, hiszen megvan hozzá az "eszközük". Tehát, csukjuk le őket a picsába, így nem hoznak több idióta rendeletet...
  • HUmanEmber41st
    #39
    Jó lenne szervezni egy világraszóló sztrájkot, h egy híres film megjelenésekor ( főleg az amcsik) ne menjenek el megnézni a moziban. Várni kellene vele 1 hetet.
    Persze az mégjobb lenne, ha nem menne senki 1 hétig a világon moziba, és filmet, CD-t sem venne senki. Csak 1 hétig...
    Valahogy rá kellene ébreszteni a világ kiadóvállalatait, h az idejük lejárt..
  • ziby
    #38
    másolat== Másholhat
  • ziby
    #37
    Nem bírom ezt ésszel felfogni:S Most küzdenek a letölések ellen de minden adathordozóra rárakják a jogdíjikat. Bírom én ezt a felfogást is amúgy. Ebből a gondolat menetből ki indulva: Mindenki a gépére másolat pedofil videókat. Tartóztassunk le mindenkit akinek van merevlemez a gépébe! Vagy lehet dokumentumokat is tárolni egy lemezen, ezek a dokumentumok lehet leírják hogy kell házilag bombát csinálni! Börtönbe mindenkivel aki dokumentumokat tárol!
  • lpmaskmancick
    #36
    akkro a cerkára és a papírlapra is szedjenek jogdíjat,mert ha én egy könyvből lemásolok egy verset vagy egy akármit akkor azért is jogdíjat kéne fizetnem.erről az egészről a tv ügyvédje jutott eszembe amikor megkeresték az artistjust-ot hogy miért kell jogdíjat fizetni a memóriákártyáért ha pl a családi fényképeket tartunk rajta vagy a dvd-é si minek ha pl saját videóinkat írjuk rá......
  • Adenoma
    #35
    minden balta után árvasági díjat kéne fizetni, ugyanis minden balta alkalmas, hogy kiontsunk vele egy szülő életét
  • formatuq
    #34
    nagyon sok igazsagot irtatok, de sajnos ha ott font a nagy kutyak eldontottek (bar a dunaba kene loni az osszeset) akkor nincs mas mint lesulyjedni a szintjukre es lopni csalni ahol tudsz.
    Nem a az embertarsadtol!!!
    Hanem az allamtol az allamban, az ilyen kiskiralyoktol, mint "kiadok". Es ezert el se itelhetnek, max alatkinzasert, hiszen egy feregtol lopsz, egy hitvanytol, aki a "sajat" fajtanak nevezettet sanyargatja.

    hitvany fergek.
  • erb
    #33
    Nem ertem miert vagytok meglepodve. A multban is megfejtek minket, ezutan is meg fognak. Addig semmi sem valtozhat, mig a vezetok (~politikusok) nem lesznek szamonkerhetoek.

    Mikor olvastam a cikket en is felhaborodtam. Megforult a fejemben, hogy sorba allitom az ossze ingyenelo szemetet es ... a tobbit a fantaziatokra bizom.

    Aztan atgondoltam, es el kell ismernem, ugyes huzas. Az igazsag az, hogy barmeddig feszithetik a hurt, ugysem fog tortenni az eg egyadta vilagon semmi.

    Uff.
  • virs lee
    #32
    Mert ez köztörvényes lopás bűncselekménye, állami keretek közt.
  • virs lee
    #31
    JBQA a jogvétő ingyenélőcégeknek!
  • Balage74
    #30
    Hát látom hülyül az emberiség rendesen.......A németek biztos benne vannak a top10-ben. Ha én a pc-met saját vállalkozásomban működtetem kizárólag arra, hogy számlázó és egyéb vállalkozáshoz tartozó programokat futtassak rajta, akkor miért kéne jogdíjat fizetnem? (mert ugye ezt is rajtunk verné le a kereskedő.....)Na most menjen a pi*ba az összes jogvédő.....Ne is, inkább magyarázza el valamelyik hogy hogyan is van ez????
  • Sir Quno Jedi
    #29
    Idővel a netet is meg fogják jogdíjaztatni úgyis, mert mondjuk minden le/fel menő adatcsomagért kéne fizetni 1 eurocentet és részükről el van intézve. Meg van a végtelen aranytojást tojó tyúkuk...
  • BlackRose
    #28
    "Egyebkent egy kozvetlen demokraciaban mindenben a nep dont, tobbnyire nepszavazassal."

    De ha a többség népszavazáson úgy döntene, hogy pl. a 100kg-nál nehezebb embereket kikell végezni... akkor az még nem lenne rendben. A demokrácia csak akkor működik ha erkölcsileg erőssen korlátolt, korlátlan államban a demokrácia éppen annyira kontraproduktív és veszélyes mint a diktátor, mert tulajdonképpen nem is más, a többség diktaturája. Ezért kell korlátozni, hogy miről is dönthet, miről is szavazhat. Erőszakkal elvenni valakitől valamit erkölcstelen és illegitim, mindegy, hogy egy diktátor akaratával vagy egy demokratikus szavazás általi döntés eredményeként történik a dolog. És ez itt nem más, mit elveszik tőlled a pénzed attól függetlenül, hogy nem kértél abból és nem is vettél abból amiért ők állítóllag az ellenértéket kérik. A másik dolog, pedig mi alapján határozzák mág az értéket a vásárló nélkül, a piacon nem az eladó határozza meg az árat, hanem az eladó és a vevő egyaránt, nem kérhet valaki többet egy áruért mint amennyit a vevő hajlandő fizetni, mert ha többet kér akkor nincs vevő. Ez esetben kiszabták a 15 EUR és a vavőtől elveszik ha tetszik ha nem, miközben nem kapsz semmi ellenértéket. Ennek a neve egészen pontosan RABLÁS.
  • kvp
    #27
    Mar sokszor leirtam, de ha opcionalis lenne a matrica, akkor amin van, azon olyan szeroi jogilag vedett adatot tarol az ember amilyet akar, mert mar kifizette. Amelyiken nincs, azon pedig csak vedelem nelkuli vagy sajat tulajdonu anyag lehetne legalisan. Akinek minden adathordozojan van matrcia azt nem ellenorizhetik (csak a matrica megletet). Akinek nincs, ott megalapozott esetben ellenorizhetnek a tartalmat. Ez kiterjesztenem a szofterekre es minden adatformatumra is. Innentol aki fizeti az adathordozokra az altalanydijat az azt masolna amit akar, amig a torvenyeket betartja. A cegeknek ahol minden legalis pedig nem kellene fizetniuk, mivel ok amugy is kepesek igazolni, hogy minden adatert es programert kulon-kulon fizettek, tehat a gazdasagot nem fogna vissza, viszont a maganembereket nyugodtan bekenhagyhatnak. Aki a sajat adatait akarja elmenteni, az megtehetne matrica nelkuli adathordozora. Aki jogdijkoteles adatokat akar tarolni, az pedig vehetne egy altalanydijas adathordozot es igy minden legalis lenne.

    Egyebkent egy kozvetlen demokraciaban mindenben a nep dont, tobbnyire nepszavazassal. Ha egyszer fixre kiepitik a rendszert, akkor akar hetente lehet helyi nepszavazasokat csinalni kulonosebb koltseg nelkul. (mivel a rendszert nem kell folyton kiepiteni majd lebontani) A valasztott vezetoknek pedig visszahivhatonak kell lenniuk, annak idejen a reformkorban is ez volt a szabaly. Ha valaki nem kepviselte a valasztoit, akkor megfelelo valsztoi tobbseg eseten vissza lehetett hivni. (a visszahivashoz tobbnyire nagyobb tobbseg kellett mint a megvalasztashoz, de ennek ellenere elofordult)
  • BlackRose
    #26
    A lehető legrövidebben: Mert nálluk van a puska. :(
  • fifi
    #25
    és mi van akkor ha a PC-n semmi, de semmi illegális tartalom nincs és nem is volt? akkor mire fel jön rá a 15euro VISSZAMENŐLEG?
  • who am I 7
    #24
    "a szervezett bűnözés legroszabb és legdesztruktívabb formája."

    őőő, de ezen ugye nem lepődik meg senki?Ez időtlen-idők óta így van, az emberiségnél....CSak mivel van ez az Fránya internet, sokkal több ember értesül a "kizsákmányolásokról"...a középkorban gondolom, csak egy adott terület népessége tudta, h épp XY csorda miért fosztja ki őket...
  • BlackRose
    #23
    Nem a maffia az korlátolt, pl. az állam részben korlátolja tevékenységét, ugyanakkor némi erkölcsi korlátai is vannak, pl. nem avatkozik olyan dolgokba amelyek nem veszélyeztetik érdekét (...they ruined my daughter... ...I want them dead... ...you asking me to murder for money... ...I want justice... ...it is not justice, your daughter is still alive... - Godfather).

    Ez amiről itt beszélünk nem legális maffia, hanem korlátlan állam, a szervezett bűnözés legroszabb és legdesztruktívabb formája.
  • a_n_d_r_e_w
    #22
    Én tudom, csak mindössze arra próbálok rávilágítani, hogy így semmi sem akadályozhatja meg a kiadókat, hogy korlátlan mennyiségű jogdíjat vessenek ki. Legközelebb jön a jogdíj a hang és videochipekre, majd a hangszórókra és a megjelenítőkre, hisz ezekkel mindenféle illegális zenét és videót élvezhetünk, de mivel az egészben közreműködik a gonosz CPU is, így arra is, sőt, mivel az illegális adatok átmenetileg RAMban vannak, ezért arra is, és az egészhez hálózaton keresztül jutottunk hozzá, ezért a hálókártyákra is (arról már nem is beszélve, hogy billentyűzettel és egérrel ezeket használni is tudjuk!!!!) De mivel még mindig képes vagy bűnözni, ezért tulajdonképpen nem elég az egyszeri díj, ezt minden hónapban fizetni kellene. Egyedül az állíthatná meg a pénzlesőket, ha egy ilyen jogdíj legálissá tenné a másolást, egyből elgondolkoznának a jogvédők, hogy mégis mire vetnek ki jogdíjat...
  • Rena11
    #21
    az kéremszépen a modern legális maffia mint már elöttem azt valaki említette
  • BlackRose
    #20
    Azt hiszed, hogy a politikusoknak van annyi eszük, hogy ezt amit leírtál felfogják? Mert ha igen, akkor nem hoznának ilyen barom előírásokat. Az egéssz nem más mint "coercive property redistribution". Az egésznek semmi praktikus következménye sincs, azonkívül, hogy az egyik ember zsebéből a másik ember zsebébe tették át a pénzt (miközben az állam és a bankok is elvették a részüket). A film és zene tovvábra is illegális a lemezeden. Ha elfogadom az egész IP baromságot, akkor sincs értelme az egésznek, ez kb. annyi, mintha OK, nem tudjuk megfogni John Dillinger-t és ezért a bankoknak engedélyezzük (az állam), hogy minden klienstől elvegyen néhány dollárt, hogy kompenzálja a Dillinger rablásai által bekövetkezett kárt. Miközben az állam milliárdokat vesz még el ugyanezektől az emberektől a "bűnözés elleni harcra". Kérem ha ez bűnözés akkor fogják el a bűnözőket és ne fizzettesék mindenkivel a képtelenségüket, ha meg képtelenek elfogni a bűnözőket akkor ne vegyék el arra is a pénzt, szüntessék meg eredménytelen munkájukat és akkor majd mindenki megfizeti a károkat így ahogyan ez az előírás mondja. Vagy az egyik, vagy a másik, mindkettő egyidőben nagyobb bűn mint akármi a földkerekségen.
  • BlackRose
    #19
    Nem "pénzuralmi" rendszer ez, a pénz által uralkodás csak azért lehetséges, mert a pénz politikai eszköz és mert a hatalom korlátlan. Ennek a reális neve a jelenlegi tulajdonjogi rendet figyelembe véve FASIZMUS. Hasonló még a kommunizmus (szocializmus) és a többi kollektivista (anti-individualista) rendszer. Ilyen logikával az autógyárakat is büntethetnék, mert potenciálissan az autóval valaki meg lehet ölni, vagy pl. lebetegszek, mert a levegőt szennyezik. Ugyanakkor minden férfit büntetni lehetne, mert nemi erőszakra alkalmas szerv van a gatyájában. A törvényhozás példátlan szégyene az ilyen és hasonló törvények, határozatok. Nem beszélve, arról, hogy az egész IP (Intellectual Property) filozófia egy telyesen értelmetlen, erkölcstelen és illegitim dolog. Én szivessen fizetem a belépőt a moziba (ha jó a film), szivessen fizetek egy koncertért ha jó a zene, de nekem senki se mondja azt, hogy seggenülve joga van miliárdokat zsebelni, csupán azért mert az állam a marha törvényeivel ezt lehetővé tette neki. H apénzt akar keresni dolgozzon (koncert, zenéljen este valahól, vetítse a filmét a moziban) éppen úgy mint ahogyan mások is napról napra dolgoznak a betevő falatért.

    Egy valamit bűntetni kellene (szerintem), a filmek, zene, könyvek stb. pénzért való értékesítését azok részéről akik nem a szerzők. Tehát ha van egy filmem és most azt sokszorosítom és pénzért adom másoknak (miközben nem én vagyok a szerző), azt böntetni kell, viszont ha megosztom a filmet a barátaimmal haszonszerzés nélkül... na azt böntetni erkölcstelen, értelmetlen, illegitim stb. Hát még akkor, hogy bűntetést fizzessek mert veszek egy számítógépet amely alkalmas, hogy olyan dolgokat csináljak vele amilyeneket egyébként nem csinálok, előre büntetnek egy el nem végzett tevékenységért amely csupán azért törvénytelen mert a politikusok úgy döntöttek... na ezt mondom Fasizmusnak nevezik.
  • a_n_d_r_e_w
    #18
    Csak egy költői kérdés: ha én kifizetem a jogdíjat jövőbeni merevlemezem után, amin vélhetőleg zenéket és filmeket tárolók, akkor ettől kezdve azt jogszerűen teszem?
  • tudjanix
    #17
    Minden megszületett gyerek után is jogdíjat kell fizetni, ha félszemű akkor csak a felét, mert megnézheti az illegálisan másolt vagy eredeti filmet, ha felcseperedik.

    Ekkora baromságot, mire akarnak még majd jogdíjat szedni, amin elvileg elehetne ilyesmit csinálni, de az emberek 80-90%-a nem erre használja.

    Most majd az is jön, hogy a fényképeim után is fizessek jogdíjat mert megnézhetem őket, és olyanok lehetnek rajta akik nem akarnak vagy nem járultak hozzá hogy rajtalegyenek a képen.
  • who am I 7
    #16
    ""A beépített merevlemezt tartalmazó PC-k alkalmasak arra, hogy a winchesteren a felhasználók filmeket másoljanak" "

    Ez már kezd beteges lenni és egyre rosszabb....mit lehet tenni ezek ellen a férgek ellen?Lassan már be kéne inditani a FELSZÁMOLÓ HADSEREGET...falhoztűz
  • HUmanEmber41st
    #15
    Na ide figyelj. A kínai is ugyanilyen, SŐT, még jobban pénzuralmi rendszer. "Csak" annyi a különbség, hogy itt a vezetőket le lehet rugdosni ha szarul kormányoznak.

    Na mutass egy kormányt, amit a "népe" leszavazott..max. fegyverrel
    Ébresztő!!!
  • Inquisitor
    #14
    Ha nem lenék ennyire csóró, nem lenne a magyarországi jogdíj TÚLÁRAZVA és a zenészek, filmesek TÉNYLEG kapnának belőle, akkor bánná a fene. Na de azt, hogy önhatalmúlag létrejött gyakorlatilag legalizált maffia szed be túlélési adott, amiből filléreket jutatnak arra igazából nem méltó "zenészeknek" és a többit meg elbűvészkedik, arra én nem fogok fizetni.
  • Rena11
    #13
    Milyen beteg kormány hoz ilyen rendeleteket? Hihetetlen! Enyi erővel a mobilokra is lehetne hasonló szankciókat bevezetni mivel azokkal is lehet zenéket másolni 1más között. Kész vicc!
  • Inquisitor
    #12
    "Naés, a memókártya is jogdíjas ugyebár. Nem tűnt még fel?!"

    Itthon mindenhol "jogdíjmentes" szlovák memóriaskártyákat és lemezeket árulnak, nem tünt még fel? ;)
  • assdf
    #11
    Ebben csak az a plána, hogyha most minden zenemü megszünne létezni, az összes régi eltünne a boltokból sé új sem keletkezne, a kiadók akkor is milliárdokat kaszálnának a semmin. Lassan már ott tartunk hogy a jogdijak összeadva több mint amennyit egyáltalán a bolti cd kerül.

    Egyébként meg sajnálom Hitlert hogy ilyen primitiv módon csinált koncentrációs táborokat. 2007-ben az is elég lenne ha hozna egy törvényt hogy minden egyes levegővételt 1000 forint jogdij terhel (hisz lehet hogy jogdijast dal dudolasztal ami ugye levegokibocsatassal jar) visszamenőleg az utóbbi 100 évre (nehogy kimaradjon a szórásból),és egy másik törvényt hogy aki nem tudja kifizetni házát vagyonást stb elkobozni, illetőt főbelőni.
    Tessék itt egy demokratikus tömeggyilkosság
  • AranyKéz
    #10
    A jogdíj meg kurva undorító, gyakorlatilag befagyasztja a piaci helyzetet. Közpénzből finanszírozza a kiadók HIBÁS üzleti modelljének veszteségeit (kapitalista rendszerben hogy fordulhat ez elő???), ráadásul erősen meggátolja új szereplő belépését a piacra. Az új fejlesztések meggátlásáról már nem is beszélek.
  • AranyKéz
    #9
    << Nem jobb ez a pénzuralmi rendszer, mint a Kínai. >>

    Na ide figyelj. A kínai is ugyanilyen, SŐT, még jobban pénzuralmi rendszer. "Csak" annyi a különbség, hogy itt a vezetőket le lehet rugdosni ha szarul kormányoznak.

    Ha nem tetszik a kiadók gecisége, keress egy pártot ami ellenük van.
  • Sir Quno Jedi
    #8
    Naés, a memókártya is jogdíjas ugyebár. Nem tűnt még fel?!
  • Gerygrey
    #7
    A beépített merevlemezt tartalmazó PC-k alkalmasak arra, hogy a winchesteren a felhasználók filmeket másoljanak

    Létezik valahol beépített merevlemezt NEM tartalmazó PC? Mondjuk a PDA-mban nincs merevlemez, csak egy 2 gigás SD kártya, és arra is szoktam filmet másolni, úgyhogy kapjákbe. Ennyi erővel tiltsák be az elektromos hálózatot, vagy legalábbis szedjenek utána adót, mert az áram alkalmas arra hogy PC-t vagy bármilyen más film másolására alkalmas eszközt tápláljunk vele.
  • haxy27
    #6
    Jogdij? Én fel töltötem a netre pár családi fotó albumot, akkor kérek részesedést a jogdijakbol mert azt más megnézheti letöltheti és a tájképeket ki nyomtathatja.

    De erröl mi tehetünk felhasználok mert ha csak 1 hónapig nem venénk ijen dolgokat és egységesen senkisem akkor megnézhetnék magukat, majd elgondolkodnának. De amig nap mint nap megveszük addig ez fog menni mert mindig van aki megveszi.
  • zola2000
    #5
    Most próbálj meg egy ilyet leírni egy kínai oldalra a kínai kommunistákról (kínaiul xD), és ha nem törlik akkor hasonlítgass.
  • WiZZaRD
    #4
    Ebben a rendszerben leginkább a saját zsebüket képviselik...itt méginkább.
    Ha jó emlékszem talán Hofi mondta a demokráciáról: "...szabad ember, szabad akaratából, azt tesz, amit szabad". Ez sem jobb rendszer, mint a többi, ugyanúgy vannak hibái.
  • halgatyó
    #3
    Ezek után felvetődhetne a kérdés MINDENKIBEN (akinek a csökött agyát még nem hülyítette le a tévé), hogy:

    -- Vajon kit képviselnek a törvényhozásra feljogosított országgyűlési képviselők Németországban?

    -- És Magyarországon?

    Repedezik, repedezik a demokrácia LÁTSZATA.
    Aminek a nevében bombázgattak Európában(!) nemrég.

    Nem jobb ez a pénzuralmi rendszer, mint a Kínai. Sőt. Csak a látszatok vannak ideig-óráig.

    Lehet hogy 20 év múlva irigyelni fogjuk a Kínaiakat, 40 év múlva pedig a perzsákat, ha marad belőlük addigra valami. Dacára annak a sok elrettentésre szolgáló dumának, amit róluk terjesztenek. Egyre erősebb kétségeim vannak azirányban, hogy a mi rendszerünk itt mi a fene valójában
  • dronkZero
    #2
    Ideje lenne, hogy valamelyik ország kormánya végre példastatuáló jelleggel seggberúgdossa a kiadókat. Mondjuk megszüntethetnék az _összes_ jogdíj jellegű pénzbeszedést. Törvénnyel. Demokrácia van, a többség biztosan nem támogatná ezt az ingyenélő bandát. Csak hogy tudják már meg, hogy hol a helyük.
  • WiZZaRD
    #1
    Ezek nem normálisok, az tuti...Hogy a fenébe lehet utólag beszedni a jogdíjat? Találják ki a dolgot, de akkor mondják azt, hogy 2008 január elsejétől, vagy valami...de ez?! Nyilván másképp készül fel a pc előállítója, ha tudja, hogy utólag be fognak szedni egy rakat zsetont tőlük, egyből magasabb lett volna az ára egy konfignak.