Berta Sándor

Legalizálnák a fájlcserélést a norvég liberálisok

A Venstre norvég liberális párt "A kultúra szabad akar lenni!" mottóval harcot indított a fájlcserélés legalizálásáért, a digitális másolásvédelem részleges vagy teljes betiltásáért és a szerzői jogi törvények korszerűsítéséért.

Az elmúlt hétvégén megrendezett pártnapon a Venstre elfogadta az ifjúsági szervezete kezdeményezését, amely szerint újra egyensúlyba kell állítani a társadalom és a művészek igényeit. Az elképzelések szerint egy egész generáció kriminalizálása helyett a jövőben a zenészeknek és más alkotóknak megfelelő díjazást kell kapniuk a műveikért, új nemzetközi szerződéseket és törvényeket kell megalkotni. Ezenkívül engedélyezni kell a fájlcserélést, valamit az egyes alkotások részleges újrafeldolgozását.

A jelenleg hatályos norvég szerzői jogi törvény (mint az országok többségében) 70 évvel a haláluk után is védi az alkotók műveit. A helyi liberálisok ezt a 70 esztendőt sokallják, szerintük a szerzői jogi védelemnek jobban kellene egyensúlyoznia az innováció és a kulturális teljesítmény terjesztése között. Ezért szeretnék elérni, hogy ez az időtartam rövidüljön. Emellett betiltanák a digitális másolásvédelmeket is, mondván, ha valaki fizetett egy termékért, akkor azt használhassa is és a disztribútorok ne ellenőrizzék, hogy egy állampolgár milyen digitális zeneszámokat játszik le a otthoni számítógépén és zenelejátszó eszközein.

Felmerült egy olyan javaslat is, amely alapján létezhetnének digitális másolásvédelemmel ellátott művek, azonban ezeknél a kereskedőknek, illetve a kiadóknak fel kellene hívniuk a vásárlók figyelmét, hogy ez rájuk nézve milyen korlátozásokkal jár és hogy a digitális másolásvédelem mire terjed ki. A norvég párt újraszabályozná a reklámokból befolyó bevételek elosztását is és minden félnek, legyen szó zenészekről, filmkészítőkről vagy más művészekről elfogadható helyzetet akar teremteni.

A hír jelentőségét hangsúlyozandó fontos kiemelni, hgoy Venstre parlamenti párt, a legutóbbi norvég választásokon a szavazatok 5,9 százalékát kapta meg és ezzel 10 mandátumot szerzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neerpelt #21
    "Nem mintha a szerzői jog csak és kizárólag azért lenne hogy a kiadók amögé rejtőzködjenek és továbbra is piócáskodhassanak..."

    Mi a helyzet azokkal az előadókkal, akik nem kiadóhoz fordulnak? Itt nem csak könnyűzenéről van szó, hanem komolyzenéről is.

    Azt ugye tudod, hogy egy leendő zeneszerzővel társalogsz erről?

    "Hogy becsülnénk meg basszus? A zenék túlnyomó többségénél biztosak lehetünk abban hogy a kiadónak megy a lé, nem pedig a zenésznek."

    A zenésznek se pénze, sem ideje nincs rá, hogy otthon a kis PC-jén CD-minőségben felvegye a műveket, és több ezres példányban sokszorosítsa. És mindezt hiába tette, ha nem is reklámozta. Arra meg pláne nincs pénz.

    ÉBREDJETEK!
  • Neerpelt #20
    Azért, hogy mások a szerzői jogok lejártakor ne mondják a te szerzeményedre azt, hogy az övék. Azért ilyen hosszúak. Azt hittem, hogyha rávezetlek titeket, magatoktól rájöttök...
  • AranyKéz #19
    Nyugdíjhoz meg adózni kéne.
  • AranyKéz #18
    "A szerzők így is nehezen élnek meg a szerzeményeikből, pláne a mai letöltögetős világban."

    "A zenészeket anyagilag nem becsüli meg a társadalom."

    Hogy becsülnénk meg basszus? A zenék túlnyomó többségénél biztosak lehetünk abban hogy a kiadónak megy a lé, nem pedig a zenésznek.

    "Ez az utolsó tetszett a legjobban. Ez olyan, mintha ti nyugdíjas korotokban is dolgozni akarnátok. Persze fizetés nélkül."

    A szabadalmak is csak ~20 évig élnek, miért kéne akkor a szerzői jogokat akár száz évre is fenntartani ?

    (Nem mintha a szerzői jog csak és kizárólag azért lenne hogy a kiadók amögé rejtőzködjenek és továbbra is piócáskodhassanak....)
  • Neerpelt #17
    "A 70évet jó lenne lecsökkenteni.. mondjuk 35re." /Tetsuo/

    "Elég az a 35 tíznek is. Meghal, kiadnak még pár bestofot, azt ennyi" /ZoliJ/

    "Másrészt, én nem várnám meg míg az alkotó megdöglik, na nehogy már ő is azon lovagoljon élete végéig hogy 1szer szerencséje volt és tetszett a népnek a zenéje. Munkálkodjon csak tovább."

    Ez az utolsó tetszett a legjobban. Ez olyan, mintha ti nyugdíjas korotokban is dolgozni akarnátok. Persze fizetés nélkül.

    A szerzők így is nehezen élnek meg a szerzeményeikből, pláne a mai letöltögetős világban. A zenészeket (és itt nem a pop-osokra meg az ilyen felfújt ribancokra gondolok) anyagilag nem becsüli meg a társadalom. Szóval, higgyétek el, reális az a 70 év.
  • AranyKéz #16
    te.
  • Ronny #15
    jó vicc...nem is tudom, hogy agyilag kreténeken és a kissebségen kívűl ki szavaz még rájuk?
  • Cat #14
    az szdsz se, nem csináltak semmit az utóbbi 6 évben, csak a sorkatonaság eltörlését lehet a javukra irni.
  • dstern #13
    Teccett hallani kedves SZDSZ?
  • winnie #12
    lenne itt is reform, csak ahhoz több liberális kéne a parlmanetbe. a vaskalapos keresztény-konervatív fidesz és az álszocialista,, tőkés mszp nem fog liberlizálni.