Gyurkity Péter

Haladékot kaptak a webrádiók, indul az egyeztetés

Vasárnap életbe lépett volna a magasabb jogdíjakat megkövetelő korábbi rendelkezés, ám a két oldalnak sikerült megállapodnia a halasztásról, így a webrádiók haladékot kaptak, amíg megállapodnak a díjak mértékéről.

A hónap elején már beszámoltunk arról, hogy a sokak által irreálisan magasnak tartott jogdíjak bevezetése előtt még az utolsó pillanatban is több próbálkozás indult az internetes rádiók megmentésére. A jogdíjak megugrása és eltérő kiszámítása ugyanis sok ilyen állomást azonnal bezárásra kényszerített volna, mivel bevételeik egészét elvitte volna a zeneipar igényeinek kielégítése. Most azonban sikerült némi haladékot kicsikarni, amíg megállapodnak a mindkét tábornak elfogadható számokról.

A jogdíjak beszedését végző SoundExchange ugyanis közölte a szenátus illetékes bizottságával, hogy zöld utat adnak a további műsorsugárzásra, akár a vasárnapi határidő lejárta után is. Teszik ezt azért, mert jelenleg is tárgyalásokat folytatnak az internetes rádiókkal a jogdíjak mértékéről, egy olyan kompromisszum kidolgozása érdekében, amely mindkét oldalnak megfelelő számokat tartalmaz.

"Nem akarjuk ellehetetleníteni azon adókat és embereket, amelyek a törvény betartására és a folyamatos együttműködésre törekednek velünk" - jelentette ki John Simon, a SoundExchange első embere, hozzátéve, hogy ezen adók a régi megállapodások alapján folytatják a jogdíjak fizetését.

A zeneipar azonban változásokat akar, így minden bizonnyal mindent megtesznek majd egy új szerződés elfogadása érdekében. Azt a jelek szerint belátták, hogy az eddig hangoztatott számok és kritériumok nem felelnek meg a rádióknak, sőt sokukat egyenesen halálra ítéli, így tárgyalásokba bocsátkoznak a műsorszórókkal. "Reményeink szerint mindez csak az első fejezet azon tárgyalássorozatban, amely végül a kérdés megnyugtató megoldását eredményezi majd" - magyarázta Jake Ward, a rádiók megmentésére megalakult SaveNetRadio szóvivője.

A SoundExchange egyelőre annyiba egyezett bele, hogy a nagyobb szolgáltatók esetében 50 ezer dollárnál húznák meg a felső határt. A Kongresszus azonban eközben az Internet Radio Equality Act tervezetét tárgyalja, amely a műholdas rádiókhoz hasonlóan nem a zeneszámok után, hanem a bevétel alapján számítaná a jogdíjakat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • metaljesus #14
    ha már mindenképpen nagyobb adókat akarnak, tehetnék ezt sávosan is, minimális hallgatottságnál minimális jogdíj, több hallgatónál meg több
  • shusaku #13
    Az egy dolog, hogy ki fog halni a hagyományos értelemben vett "zeneipar", de hogy még siettetik is a halálukat ez már röhejes.
  • Wittgen #12
    Nem ártana már a köcsög kiadóknak egy jó kis harakiri.
  • quentit #11
    "A Kongresszus azonban eközben az Internet Radio Equality Act tervezetét tárgyalja, amely a műholdas rádiókhoz hasonlóan nem a zeneszámok után, hanem a bevétel alapján számítaná a jogdíjakat."

    Ez lenne a megoldás. Ha zeneszámonként és hallgatónként kellene azt a 0.08 dollárt fizetni, abba szerintem bármelyik rádió beledöglene, legyen az akár a haza roxy is...
  • InfectedMann #10
    "mivel bevételeik egészét elvitte volna a zeneipar igényeinek kielégítése."
    Nem sok netrádiót ismerek aminek van bevétele.
    A nagyobbak meg leszarják azok kisújjból kirázzák a jogdíjat.
    De legtöbb netrádiónál az alapítók saját zsebből fizetik a jogdíjat, esetleg néha egy részét összetudják kaparni azzal, hogy reklámokat lehet elhelyezni az oldalukon.
    Szerintem undorító, hogy már lassan majd a szar után veszélyességi adót kell fizetnünk mert kitalálják, hogy mérgező gázokat tartalmaz. Nem tudom már mi lesz a következő röhejes dolog.
  • Anteris #9
    mé bántjátok? tök aranyos.
  • spy803 #8
    Most ha jól értem akik itthon a shoutchasttal csinálták a rádiót hagyhatják abba, mert kopog a rendőrség?
  • yann #7
    EDIG
  • Motig #6
    100% osan 1et értek veled! edig bajuk volt a kalózrádiokal.. ugye a netrádiot majnem bárki csinálhat... EDIG mert mostantól már ez is a pénzes embereké lesz...
  • psishock #5
    á nem, figyeld csak jobban, csillog a szeme, összecsapva a keze, na meg az a mosoly... már rég az estén jár az esze. Ha a lottóbol lett volna nagyobb találatosa akkor nyitott szemekkel, sikoltozva örvendezett volna ;)