Berta Sándor

Webrádiók - az utolsó esély?

Úgy tűnik, hogy a zeneipar - korábbi álláspontjával szemben - mégis hajlandó a kompromisszumra és ezzel egy végső szalmaszálat kaphatnak az amerikai online rádiók.

A javaslat, miszerint a kisebb internetes műsorszolgáltatóknak kevesebb jogdíjat kellene fizetniük, nem számít újdonságnak, hiszen már 2002 júliusában három amerikai képviselő egy olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely a kisebb webrádiókat mentesítette volna a működésüket bizonytalanná tévő magas jogdíjak fizetési kötelezettsége alól. Mint ismeretes, a helyzet azután vált gyakorlatilag kilátástalanná az online rádiók számára, miután idén márciusban kiderült, hogy lejárt az a megállapodás, amelynek értelmében kedvező jogdíjakat kellett fizetniük a zeneipari szervezetek számára.

A cégek fellebbeztek az új díjjavaslatok ellen, azonban idén április közepén a Copyright Royalty Board of the Library of Congress (CRB) elutasította a beadványt és nem helyezte hatályon kívül a befolyó bevételek újrafelosztásáról szóló korábbi döntését. A mostani megoldásra hajlandó a SoundExchange is, amely a műsorszolgáltatóktól a bevételeket szedi be. Az elképzelések szerint a 2002-ben elfogadott Small Webcast Settlement Act nevű törvényben rögzített díjakat nem emelnék egyes esetekben. "A kis rádiók 2010-ig garanciát kapnának arra, hogy a licencdíjakat nem fognak emelkedni" - nyilatkozta Michael Huppe, a SoundExchange főkonzulense.

"Amennyiben nem történik gyorsan valami, akkor a licencdíjak emelése nagyon sok webrádió végét jelentheti, csökkennének a reklámlehetőségeik és ez az új szabályozás egyedül a nagy kiadóknak lenne jó" - közölte Georg Hitzenberger, a Play.FM internetes rádió szóvivője. Komoly problémát jelent az is, hogy nincs szabályozva, melyik műsorszolgáltató számítana kicsinek, hol lenne a határvonal és ezt a besorolást milyen szempontok alapján állapítanák meg. A SaveNetRadio nevű szervezet képviselői ugyanakkor úgy vélik, az új megoldás azért sem lenne megfelelő, mert lehetetlenné tenné egy rádió fejlődését, gyakorlatilag örökre beskatulyázná egyetlen kategóriába. Arról nem is beszélve, hogy vajon az előadók és az együttesek és a kiadóik belemennének-e abba, hogy egy dalért nem azt a jogdíjat kapják meg az egyik rádiótól, mint a másiktól.

Amennyiben semmi sem változik, úgy az Egyesült Államokban július 15-én lép életbe az új szabályozás, ami szerint a rádióknak hallgatóik és a lejátszott zeneszámok száma után kell majd jogdíjat fizetniük, méghozzá dalonként 0,08 centet. 2010-től viszont ezek az árak 30 százalékkal emelkednének és elérnék a 0,19 centes összeget. A Play.FM három különböző jogdíjszervezettel is szerződéses kapcsolatban áll, a költségeit elsősorban reklámokból, támogatásokból fedezi.

Kérdés azonban, hogy Európában meddig lehet még a webrádióknak viszonylagos aranyéletük és átveszi-e az Európai Unió az amerikai példát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • htmm #29
    Nem tudom, nekem nem kell a CD. Nagy és kényemetlen. Nem kell. A zenészeket meg nem akarom tolvajokon keresztül támogatni, mert mire odaér a pénz a zenészhez, kiderül, hogy a zenésznek kell befizetnie. Inkább elmegyek a koncertre, sokkal nagyobb élmény, mint egy darab műanyag tapizása és a zenész is több pénzt kap a jegyárból, mint a CD árából (és a kocert nem egyszer olcsóbb, mint egy CD).
    Szóval szerintem nincs szükség kiadókra egyáltalán. A zene terjed a neten (erre nagyon jók pl a netrádiók, most is azt hallgaok), ha valami megtetszik, megyek koncertre és kész. (A zenét meg letöltöm itthoni használatra)
  • redmedve #28
    Ne forgasd ki a szavaimat légyszíves, mert nincs kedvem felhúzni magamat miattad.

    Lehet, hogy az agyadban létezik egy képzelt, utópikus világ, ami nagyon jó, csak nézhetnéd reálisan a dolgokat, ahelyett, hogy a vizióidat nyomatod. Hiába fejtek ki neked bármit, hiszen a lényeg annyi, hogy te majd rombadöntöd a zeneipart, mert van interneted. Hát csak rajta. Remélem, hogy később majd fizetnek is neked azért, hogy pénzt keress azzal, amiért fizettek neked. A világ már csak ilyen szép, és neked meg nagyon jó benne.
  • gforce9 #27
    "Egyébként meg nem ugyanaz egy eredeti lemez, meg egy torrentről lekapott album."

    Nofene, nemrég még azt mondtad, hogy a zene nem megfogható, most meg jössz a cd-lemezzel? :) Tuti kiadónál dolgozol. Rajtuk kívül már mindenki látja, hogy semmi szükség rájuk. :)
  • redmedve #26
    Miért lenne hoppácska? Majd ha érdekelni kezdi az embereket, akkor lehetősége lesz leszerződni egy kiadóhoz. Aztán majd leszerződik oda. És ha majd ha befutott, és sok pénze lesz, akkor esetleg átmegy egy másik kiadóhoz, mert megteheti, vagy esetleg alapít egy sajátot, és maga terjeszti a zenéit.

    "Ezt managernek hívják,nem kiadónak"
    Aztán összeállnak a menedzserek zeneipari célokból, és kész a kiadó :)

    Az internet sokmindenre jó, de ma még messze nem ér el mindenkit, szóval nem fog hirtelen mindent megváltoztatni. Egyébként meg nem ugyanaz egy eredeti lemez, meg egy torrentről lekapott album.

    Azt elismerem, hogy a kiadók nagyon ragaszkodnak valamihez, aminek ma már megkérdőjelezhető a létjogosultsága, ahelyett, hogy haladnának a korral. De ez nem a kiadók létjogosultságát kérdőjelezi meg, hanem a gondolkodásuk és a módszereik helyességét.
  • Yv@n #25
    Igazából halál mindegy. ha a kiadók nem kérnek a webes rádiókból, és jogi úton ellehetetlenítik, akkor marad a 100% ingyen beszerzett, letöltött mp3. Aztán leshetik a bevételeiket.
  • Tetsuo #24
    persze.. :)
  • Asperot #23
    Megnyugtatásul: Alakulóban egy egész újszerű zenekiadó ami egy pillanat alatt megoldaná a netes rádiók helyzetét is. Sajnos még egy év és 20 mill hátra van az induláshoz, de sok visszás állapotot a helyére fog tenni.
    Aztán már csak az ügyvédeknek kell dolgozniuk, mert még az EMI is beleremeg. :)) Drukkoljatok!
  • drizzt1666 #22
    azért remélem csak jól jönnek ki ebből a netrádiók.
    Nekem pl a ChroniX Aggresion radio a kedvencem és ott sok olyan számat játszanak, aminek itthon nincs is piaca, sőt a legtöbb szám olyan, h sehol más rádióban még nem találkoztam vele. Ezek kicsi előadók bazi jó számokkal amik valamiért nem "trendiek"
  • cateran #21
    Ezt managernek hívják,nem kiadónak....jogi dolgok-ügyvéd,felvételek-demokat is meg kellett valahol csinálnod....,stb...amúgy lehet meglepő,de azért elmondom: nem minden zenész szerzödött kiadókhoz! Hoppácska van, mi?:) A neten pl. jól terjesztheted a zenéidet és eléggé olcsó ami azt illeti.....
  • Tetsuo #20
    Nagyon nem vagy képben :) Óvódában, képzeld, népdalokat énekelnek.. aminek nincs jogi értelemben vett szerzője. ;)