Berta Sándor

A jogdíjak megölik a netes rádiózást

Amint arra számítani lehetett, a Copyright Royalty Board of the Library of Congress (CRB) elutasította az amerikai internetes rádiók fellebbezését. A jövőben az online rádióknak zeneszámonként és hallgatónként kell licencdíjat fizetniük, ami gazdaságilag ellehetetleníti őket.

A műsorszolgáltatók beadványukban azt kérték, hogy a CRB helyezze hatályon kívül a befolyó bevételek újrafelosztásáról szóló korábbi döntését. Mint ismeretes, a Copyright Royalty Board of the Library of Congress javaslata szerint a régi egyezményt felváltó új dokumentumban már zeneszámonként és hallgatónként állapítanának meg egy fizetendő összeget az online rádiók számára, ez az összeg pedig jóval nagyobb lenne az eddigi licencdíjaknál. Az intézkedés számos kizárólag online, illetve a világhálón is sugárzó hagyományos rádiót érintene. Az új díjszabás szerint a műsorszolgáltatóknak zeneszámonként 2007-ben 0,0011, 2008-ban 0,0014, 2009-ben 0,0018, míg 2010-ben 0,0019 amerikai dollárt kell fizetniük.

Kurt Hanson, a chicagói accuradio.com üzemeltetője már akkor jelezte, hogy fellebbezni akarnak a határozat ellen és hozzátette, hogy a régi szabályok szerint nekik havonta 48 000, az újak alapján viszont 600 000 dollárt kellene fizetniük. "Ez azt jelenti, hogy becsődölünk, hiszen 50 százalékkal kellene növelnünk a bevételeinket" - jelentette ki Hanson.

Az internetes rádiók nem akarnak belenyugodni a beadványuk elutasításába, ezért jelezték, hogy bírósághoz fordulnak és az amerikai Kongresszustól is segítséget kérnek. Ezenkívül létrehozták a SaveNetRadio nevű oldalt, amellyel a problémára akarják felhívni a figyelmet. A műsorszolgáltatók összesen több mint 50 millió hallgatót képviselnek. Az új szabályozás május közepétől lép hatályba és a türelmi idő az átállásra idén év végéig tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittgen #11
    Egyszer kb 1 hónapja volt már egy cikk, emiben ilyesmiről szó volt. Már ott is azt mondtam, hogyha fizetősek lesznek az online rádiók, becsődölnek és az emberek a neten sem tudnak már normális zenét hallgatni, akkor ez olyan nagy lökést ad majd az mp3 és egyéb audio warezolásnak, hogy a köcsög kiadók és jogvédő talpnyalóik szégyenükben harakirit követnek majd el.

    Az a baj, hogy a kiadók kezdenek bepánikolni, hogy az internet elterjedésével a zenészek már maguk tudják műveiket terjeszteni, így kimaradnak a pénzfolyamból. Minden eszközt próbálnak megragadni, csakhogy a tej-vaj fürdővíz megmaradhasson. Pedig hosszú távon szerintem halálra vannak ítélve a klasszikus zenei kiadók, az onlinban lesz majd a biznisz.
  • Griphons #10
    Jó (irony) tudni, hogy nemcsak idehaza tapossák két lábbal a demokráciát, hanem a kapitalizmus őshazájában is, a "legdemokratikusabb országban a világon"...
  • BIZ0906 #9
    Osztom a véleményed.
    A jót mindíg "elkúrják" és hoznak egy unalmas szart. Ez volt annó a DeeJay Rádióval most, hogy megszünt azóta hallgatom az online EXDEEJAY-t. Az FM-es rádiók itt mióta a Roxy-t is elbaszták alig van normális ráadásúl még 10 számbol jó ha 1-et hallok ami tetszik. Minden el fog baszódni ha nem tesznek az átlag emberek valamit.
  • sathinel #8
    Na netrádiót hallgatok én is csak. Ha ezután még azt sem lehet akkor dögöljön meg az összes marha. Arra még egyik sem gondolt hogy miért ezeket hallgatják, és miért nem a fos zanéjüket,bemondóikat, híreiket?

    Azért lol hogy ha valakinek jobban megy mint nekem akkor dögöljön meg mert vele van a gond nem az én üzletpolitikámmal. Na az ilyen köcsög barmokra kéne vadásznia s sok fanatikusnak nem a normál emberre. Ezek húzzák le az embert nem a lakosság egy fejlett országban. Terorizálják ezeket.!! Még melléjük is állnék......

    Naponta akarok hallani egy hírt hogy melyiket fejezték le mostanában....
  • Tetsuo #7
    ezzel nem vagy 1edül.
  • tmisi #6
    Én inkább a zenész zsebébe nyomnám a pénzt közvetlenül, minthogy a francos kiadónak menjen nagy része.
  • beef #5
    Ne izgulj, majd az EU fejesek is átveszik, mert jó biznisz :(
  • Remetix #4
    Kár. Az utóbbi időben már szinte csak netrádiót hallgattam, nagyon sajnálnám ha a kedvenc adóim - mindkettő amerikai: smooth jazz és .977 hitz - megszűnnének. :(
  • Gerygrey #3
    A jogvédelem megöli a zenét. Ellentétben például a netes rádiókkal és fájlcserélőkkel, amik pont az ellenkezőjét teszik.
  • assdf #2
    Lassan megint lesz valami olyasmi rádió majd hogy szabad amerika hangja :DDD