Berta Sándor

Svájcban jogdíjat kell fizetni a digitális termékekre

A helyi szövetségi Bíróság ítélete értelmében szeptember elsejétől a svájci felhasználóknak mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk például egy MP3-lejátszó megvásárlásakor.

A Svájci Szövetségi Bíróság ezzel pontot tett a közel másfél éve elfogadott, de azóta a fogyasztóvédő szervezetek által folyamatosan támadott jogdíjfizetési kötelezettség ügyére. A testület ítélete szerint a jogdíj kiszabása törvényes.

A Svájci Szövetségi Szerzői Jogi Bizottság tavaly januárban fogadta el azt az előterjesztést, amely szerint az audiovizuális termékek vásárlása után a jövőben kötelező lenne a jogdíj fizetése. A tétel minden olyan termékre vonatkozik, amelyben van beépített vagy cserélhető adattároló, tehát például a merevlemezes DVD-felvevőkre éppúgy, mint egy memóriakártyás vagy Flash-memóriás MP3-lejátszóra. A számítógépekbe szerelt merevlemezek azért mentesülnek a jogdíj alól, mert azok legfeljebb csak másodsorban szolgálnak a filmek és a zeneszámok tárolására.

A Tarif 4d-nek is nevezett tétel mértékét a bizottság állapítja meg és a gyártók, illetve az importőrök vetik ki. A zenelejátszókban használt memóriakártyák jogdíja 512 megabájtos vagy kisebb termékeknél 0,0253 svájci frank megabájtonként, de az összeg annál kisebb, minél nagyobb a tárolókapacitás. Egy 4 gigabájtos háttértárolóval büszkélkedő MP3-lejátszó után így például további 19,13 svájci frankot kell majd fizetni, egy merevlemezes zenelejátszónál ugyanez a tarifa gigabájtonként 0,469 svájci frank, míg a videorekordereknél, DVD-felvevőknél gigabájtonként 0,346 svájci frank. Vagyis a memóriakártyás termékek után több mint tízszer akkora jogdíjat kötelesek a felhasználók fizetni.

A megoldás ellen tiltakozott többek között a Svájci Információtechnikai Gazdasági Szövetség (Swico). "Fizess és hallgass!" - kommentálta tömören a szervezet a bíróság ítéletét. A Swico szerint a döntéssel megnyílt az út a más adattárolók (PC-kbe épített merevlemezek stb.) utáni jogdíjfizetés felé. A Suisa nevű svájci szerzői jogdíj társaság viszont üdvözölte a határozatot, mondván így végre megfelelő védelemben részesülhetnek a művészek, de a felhasználók is.

Ugyanakkor a szabályozás továbbra is hagyott kiskapukat. Így például míg a mobiltelefonok után jelenleg nem kell szerzői jogdíjat fizetni, addig az iPhone megítélése közel sem ennyire egyértelmű. Éppen ezért sokan - okkal - következő lépésként a mobil készülékek megadóztatásától tartanak.

Hazánkban az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő iroda Egyesület Jogdíjközleménye szerint jelenleg jogdíjat kell fizetni az írható CD-k és DVD-k, a kép- és hanghordozóként használható memóriakártyák (kártya MP3 lejátszóhoz, CF, MMC, MS, Smart Media, SD, mini SD, xD, Microdrive-típusú kártyák), az audio, illetve audiovizuális tartalom lejátszására alkalmas hordozható multimédia eszközbe integrált tárolóegységek, az audio, illetve audiovizuális tartalom tárolására szolgáló szórakoztató elektronikai eszközbe integrált tárolóegységek (video felvevő-lejátszó készülékek, DVD-írók stb.), az egyéb nagy kapacitású optikai diszkek és az audio-, a videokazetták, valamint a minidiszkek után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • AranyKéz #21
  loál. Az gondolom senkit sem érdekel hogy drágább és rosszabb minőségű a kinyomtatott verzió.
 • zambiee99 #20
  En ezt korulbelul akkora hulyesegnek tartom mint a nalunk (Romaniaban) bvezetett jogdijjat a nyomtatokra egy ugynevezett TaxaVerde (magyarul: ZoldAdo), merthogy barki akinek digitalis formatumban megvan egy jogvedett konyv akkor azt ki tudja tudja nyomtatni otthon annelkul hogy barmit is fizetne erte a szerzonek. Lool
 • remark #19
  "Azon csodálkozok még hogy pl a téglagyártók nem találták ki hogy ezentúl jogdijat kell rakni az összes taligára lapátra gereblyére,fürdőkádra, locsolókannára."

  Meg gyartsak ugy a teglat, hogy abbol csak 1x lehessen hazat epiteni. Masodik telepitesnel, ize beepitesnel essen atomjaira.
 • kvp #18
  Szerintem egyszerubb lenne ha minden adattarolora lehetne opcionalisan jogdijat fizetni. Ha kifizetem es rajta a matrica, akkor egy esetleges ellenorzeskor nem nezhetik meg mi van rajta, mivel az mar ki van fizetve. Ha nincs rajta, mert mondjuk sajat adatok tarolasara van szanva, akkor ellenorizhetik, es ha megis van rajta jogdijas cucc akkor buntethetnek. Igy aki fizet, azt beken hagynak, aki meg sporolni akar, de tisztesseges azt nem adoztatnak foloslegesen.
 • dez #17
  Az ASVA jogosan, mert a jogdíj csak az audio/vizuális dolgokra vonatkozik, a védett programokra nem.
 • assdf #16
  Én nem örülnék annyira, jogdij itthon is van és ennek ellenére megy a folyamatos riogatás az asva stb részéről hogy mekkora büncselekményt követsz el...
  Persze ennek nincs semmi törvényi alapja még... De elnézve szeretett kormányunkat és azt hogy ebben mennyi pénz van nem adok két évet és itthon is az lesz mint németországban vagy svájcban. Úgyhogy én nem vok túl nyugodt.
 • valaé valaé ná #15
  Akkor meg pláne örülni kéne, hogy itt nincs ilyen.
  Volt itt is, csak 2002-ben megváltozott a rendelet.
 • assdf #14
  Németországban van jogdij. SŐt azt hiszem már számitógépre is be fogják vezetni és minden más multimédiát lejátszó eszközre a dvd lejátszótól kezdve mindenig.

  Ezt nevezik kettős büntetésnek amit elvileg nem lehetne.
 • duke #13
  "amelyben van beépített vagy cserélhető adattároló, tehát például a merevlemezes DVD-felvevőkre éppúgy, mint egy memóriakártyás vagy Flash-memóriás MP3-lejátszóra."

  Bazeg a szamologepeket nehogyma kihagyjak abban is van memoria.Egy 12 jegyu gepbe akar 41 bitet is ellehet tarolni.Hulyek latszik hogy nem ertenek hozza.
 • valaé valaé ná #12
  Hát az úgy van, kérlek alássan (b+), hogy ahol nincs jogdíj, ott rád törhetik az ajtót pár internetről letöltött mp3 miatt (mint pl. Németo.-ban), itt meg nem.
  Úgy mondják ezt, hogy valamit valamiért.