11,7 milliárd forint az Artisjus jogdíjforgalma

Az előzetes adatok szerint tavaly 11,7 milliárd forint körül alakult az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület bel- és külföldi jogdíjforgalma, ami a 2005-ös kisebb mértékű csökkenés után (11,38 milliárd forint) a 2004-es szinthez közelítést jelent - közölte Sajó Zsuzsanna, az Artisjus hangfelvétel-engedélyezési osztályvezetője.

A százötven fős szervezet a működési költségek fedezetének mintegy 15 százalékos levonása után a fennmaradó összeget kifizeti az általa képviselt, valamint a többi magyarországi, közös jogkezelő szervezet (a hanglemezkiadók, az előadóművészek, a vizuális művészek, a filmalkotók és -gyártók) jogosultjainak. Az Artisjus maga több száz ezer külföldi és hatezer magyar szerző, író, jogutód és zeneműkiadó nevében jár el.

A hanghordozók forgalmának jelentős visszaesésével az ezek után fizetett jogdíjak is folyamatosan csökkennek, tavaly további 20 százalékkal. Két év alatt 231 millió forinttal, 414 millióra csökkent a hanghordozók jogdíjbevétele. Az internetes zeneletöltéseké viszont lassan, de növekedésnek indult 2006-ban, viszont ez még így is alig több mint 10 millió forintot tesz ki.

Magyarországon töretlenül népszerűek a mobiltelefonos csengőhangok, amelyek piacán egyre több szereplő jelenik meg: jelenleg 34 magyar és kilenc külföldi tartalomszolgáltató kért és kapott felhasználási engedélyt. A jogdíjbevétel a három évvel ezelőtti 26 millióról 2006-ra 48 millióra nőtt, a felhasznált csengőhangok száma pedig 4400-ról több mint a duplájára. A szervezet szerint a jogdíjforgalom azonban még mindig elmarad a ténylegestől, mivel egyes kulcsszereplők az elektronikus kereskedelemről szóló törvény lehetőségeit kihasználva nem minősítik magukat tartalomszolgáltatóknak (pedig a bevételből jelentős arányban részesülnek), és a jogdíjfizetési kötelezettséget a bevételi lánc alján elhelyezkedőkre hárítják, akiktől nehezebb beszedni a díjakat.

A csengőhang-letöltések után fizetendő jogdíjakat 2007 januárjától megemelte az Artisjus: az elért nettó árbevétel eddigi 8 helyett 10 százalékát, vagy az egyéb, reklám- és szponzorációs bevétel 6 százalékát, de legalább a jogdíjminimumot, azaz 20 forint helyett 22 forintot kell a szolgáltatónak befizetni letöltésenként. Ingyenes letöltés esetén szintén jogdíjminimumot kell fizetni. Ezeken kívül még havi átalánydíjat is kell a szolgáltatónak fizetni - mint minden online elérhető zenemű vagy műrészlet esetében - a csengőhangok után is: ez a (meghallgatható, de le nem tölthető) művek számától és hosszúságától függően sávosan változik. Például az egy perc alatti, 1-10 darab mű esetében 2000 forintot, 501-1000 mű között 50 ezer forintot kell havonta fizetni. Az átalánydíjak viszont januártól nem változtak 2006-hoz képest.

Emelkedett továbbá az online zeneletöltés jogdíja: a nettó árbevétel 8 helyett 10 százalékát kell befizetni a közös jogkezelő szervezetnek, a jogdíjminimum viszont - megkezdett hét percenként - átlagosan nem emelkedett, mostantól egységesen 28 forint. Átalánydíjat kell fizetni a hívódallam (ring back tone) szolgáltatásért is, amikor az előfizető a szolgáltató adatbázisából kiválasztott, a hívó számához rendelt, a hívó számára hallható csengetési hangot helyettesítő zenét tölt le.

A magáncélú másolásokra tekintettel az üres kép- és hanghordozók után már 1983 óta kell jogdíjat fizetni Magyarországon. A díjak januártól nem emelkedtek 2006-hoz képest, egyes szélesebb tárolókapacitások tekintetében a kategóriák széthúzása miatt néhány esetben még csökkentek is.

A szerzők művei általában azok életében, valamint a haláluktól számított hetven évig jogdíjvédelem alatt állnak. A művek felhasználásához kapcsolódóan a szerzőkön kívül a szomszédos jogi jogosultaknak, azaz a mű létrehozásában szintén részt vevőknek, mint például az előadóművészeknek, a hangfelvétel-előállítóknak vagy a rádió- és televízió-szervezeteknek is jár jogdíj, esetükben a forgalomba hozataltól vagy a sugárzástól számított ötven évig.

A Magyar Reprográfiai Szövetség által megállapított díjak közül a fénymásolók árában foglalt reprográfiai díjak változatlanok maradtak. A percenként 1-19 nyomatot készítő nyomtatók esetében 300 forintról 400-ra emelkedett a reprográfiai díj. A percenként 50 nyomatnál többet produkáló berendezések után viszont 15 ezer forint helyett 20 ezret kell fizetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smokedoc #41
    Beteg artisjust a szomszédos 30 nm-es kávézóba beküldött egy kis zsidó gyereket(scsak semmi előitélet :)), hogy behajtsa a napi 134 Ft-ot a kossuth rádióért, amit szerencsétlen papa hallgat.

    aztán megy győzikének, meg kiszel tündének, mert ma Magyarországon Ők adják el a legtöbb lemezt...

    Ja meg az sd ram árának a fele, és a mp3 stick ek fele...
    Ehh.!
    Innen üzenem nekik, hogy a füzetet adathordózónak minősíteni, csak 1 törvény.
    lobbizni emberek!!!

  • AranyKéz #40
    Még mindig nem értem hogy miért azokat támogatják az ÉN pénzemből akik a legtöbb albumot tudják eladni, ráadásul amiket szívből gyűlölök. Szabad piac van basszákmeg, nem lenne szabad korlátozni vagy befolyásolni!
  • SolidSnake #39
    feamatarnak: Van valamilyen pontozásos rendszerük, aszerint osztják a pénzt, ki hány dallal szerepel a nyilvántartásukban, meg nyilván van más kritérium is, a lényeg, hogy megint az Illés-Metró-Omega jár jól. Nem kicsit, nagyon...
    A 15 százalék miatt a zenészek is sírnak, mert ezt tőlük vonják, valamint ugye SZJA is van.
    Mr Gumbynak: Valóban, az agy is adathordozó, ráadásul ha volna üresagy jogdíj, az Artisjus lenne a világ leggazdagabb szervezete :-)
  • Le Kurde #38
    szép eredmény, remélhetőleg az ASVA sem hal éhen
  • feamatar #37
    de tényleg hogy osztják szét a zenészek közt a pénz??? mert pont az van hogy ha egy előadótól több illegális mp3at töltenek le(ergo kevesebb cdt ad el) majd pont ő kap keveseb pénz?? és eleve ha valaki szar zenész és a kutya se hallgassa, nehogy már pákót az én pénzemből finanszírozzák mint zenészt...mert akkor hányok... az Artisjus az egyik legigazságtalanabb lenyúlás...
  • sathinel #36
    Pesten is ha megkeresed a jó céget akkor 80 forintért veszel) Már 60-ért is kapsz de minek akkor a szart venni ha csak 80 a TDK))
  • Tetsuo #35
    Győrben mindenki szlovákoktól vásárol adathordozót. :)
  • altbrucke #34
    én most vettem TDK-t hivatalosan boltból itthon, nem volt 80 ft darabja. Én se értem, hogy miért kell nekem jogdíjat fizetni egy tetves szervezetnek ha az adathordozón, teszem azt a születendő lányom 4D-s felvételét teszem.(vagy bármilyen szellemi termékemet) miért kell nekem ingyenélőket etetnem???
    Az a sok magát zenésznek nevező egyén meg haljon éhen ha rendes munkát nem tud kiadni a kezéből/tisztelet a kivételnek/.Tényleg igaz, ha olcsobb ugyis ott veszik meg az emberek!
    Sajnos már megszokhattuk volna soha nem az ésszerű dolgok felé mozdulnak el SAJNOS!
  • sathinel #33
    hát ja ) veszek TDK DVD-t 80 FT-ért legálisan szlovákoktól mert ugye szabadpiac, ezek meg árulják csillagászati áron.... Szlovákok meg gondolom halálra keresik ígyis magukat mert még megéri ennyiért is...
  • arty #32
    ne vegyetek itthon irhato lemezt és ez a féreg szervezet pár év alatt elhullik :)

    eszméletlen, h az állam mi áfátol esik el, amiért mindenki szlovákoktol rendel... és nem lépnek! inkább jusson sokmilliárd ennek a féreg szervezetnek, mint az államnak ennek többszöröse ... semmi gond, inkább zárjunk be iskolákat, kórházakat (amit azért tényleg nem árt, tul sok van)