Gyurkity Péter

Szingapúr - az internetes radikalizmus az új veszély

Szingapúrban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak azon militáns csoportoknak, amelyek tagjai többnyire az interneten, autodidakta módon ismerkednek meg a radikális nézetekkel.

Wong Kan Seng belügyminiszter tájékoztatása szerint a hatóságok több csoportot figyelnek annak érdekében, hogy minél több információt szerezzenek azok tevékenységéről, tagjairól, illetve ez utóbbiak internetes tevékenységéről. Egyre többször kénytelenek ugyanis tudomásul venni, hogy a "trendi" terroristák jó része a világhálón ismerkedik meg a radikális szemléletekkel, vallási ideológiákkal, amelyek megkérdőjelezik a jelenlegi társadalmi berendezkedést és elvetik a fennálló hatalmat.

Példaként említik azon iszlám radikálisokat, akiknek meggyőződése, hogy szent háborút kell indítani a rendszer ellen. Többen közülük elismerik, sőt csodálják a terrorista szervezetek, így Bin-Laden és az Al-kaida tevékenységét és egyfajta példaképként tekintenek rájuk. A világháló terjedésével nehéz akadályt gördíteni ezen eszmék, gondolatok szabad áramlása elé, amelyeknek egy része egyébként külföldről, olykor a tengerentúlról érkezik.

Éppen ezért a kormányzat a helyi vallási vezetőkkel összefogva online ellenakciók indítását tervezi, hogy kellőképpen ellensúlyozzák a radikális ideológiák gyors terjedését. A belügyminiszter ezt előrelépésként tekinti, mivel véleménye szerint a szervezetek weboldalainak letiltása, leállítása kevésbé hatékony és nem túl praktikus megoldás lenne. A felmérések szerint mintegy 6000 weboldal található a világhálón, amely különböző radikális csoportom nézeteit hivatott népszerűsíteni, ezek azonban a világon szétszóródva, sok országban végzik tevékenységüket, így felkutatásuk sem egyszerű.

Szingapúr szerint az új veszélyforrások közül egyik legfontosabb az interneten kiképzett és kiokosított szélsőségesek egyre növekvő száma, éppen ezért a jövőben hatékony ellenlépésekre lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sathinel #11
    Amerikában is lehet hangoztatni hogy szélsőséges csoporthoz tartozol(Pl. neonácik,stb), és még felvonulást is szervezhettek. Mégsem irtják ki a fél országot. Ebben nagyon igazuk van hogy itt is nem a basztatás megy, hanem a többiek figyelmét hívják fel jobb eszmék iránt. Ezzel meggátolhatják, hogy széleskörben még ha nem is fogadják el teljesen, de melléjük álnak az emberek. Mint néhány iszlám ország, ahol nem mindenki terorista, de egyfajta nemzeti hősnek tartják ezeket az embereket is...
  • atomkrumpli #10
    radializmusról volt szó függetlenül az oldalaktól, radikális ideológiák gyors terjedéséről
  • Emmegki #9
    Talán mert valós problémákról beszél? :O
  • NEXUS6 #8
    Jelenleg sokkal fontosabbnak tartom azt a kérdést, hogy a nyugat megoladja azt hogy a vezetői kicsit tovább lássanak a 4 évenkénti választásoknál.

    Az egyik azt mondja jöjjenek a bevándorlók, a másik meg hogy ne.

    De a valódi gond meg az, hogy az fogyó/öregedő társadalom nem tud semmilyen mértékű bevándorlót ellensúlyozni, vagy a társadalombiztosítási rendszert fenntartani. A megldást nem a bevándorlók bátorítása vagy baxtatása jelenti, mint ahogy a probléma sem ez.

    Egyszerűen nincs épkézkáb család/népesség politika!
    Ja, hogy pénzbe kerül a családokat támogatni és amíg nem lesz elég adóképes fiatal dolgozó pláne sokba kerül?
    Hát igen ez egy ilyen dolog.

    Rövid távon lehet baxtatni a népességet, a halálig emelni a nyugdíjkorhatárt, leszoktatni az embereket a gyerekvállalásról (pl háztartásbeli családtag is fizessen tb-t a nem létező jövedelméből), aztán meg is lesz az eredménye 2 generáció és nem lesz Magyarország.

    És persze közben az embereket, hogy eltöltsék az időt, jól össze is lehet ugrasztani.
  • Ronny #7
    *ba=ban
  • Ronny #6
    olyan kérdésekhez érkezett a nyugati társadalom, ahol nincs középút(ha elvi szinten nézzük). Ilyen példéúl az általad említett bevándorlás. Azért sem hiszek a nagy összeborulásokba, mert itt már az saját és az leszármazottaink bőrére megy a dolog.
  • sathinel #5
    "trendi" a terorizmus? lol. Na ezeknek kellene kirándulást szervezni háborús övezetbe. De családostul, és akkor talán lessz fogalmuk mit csinálnak.
    Szélsőjobb, vagy szélsőbal, vagy túlságosan nagy liberalizmus ugyanúgy szélsőséges tehát gáz. Bár "a liberálisok is elégsok áldozatot szednek a neten. Többnyire naív fiatalokat." hozzászólással kapásból ugyanígy burkoltan kifejezve meg is nyilvánul egy példája ennek.
    Hol van a tolerancia, empátia, elfogadás? Ha bárki így gondolkozik, és viselkedik, akkor ne is legyen meglepődve ha ugyanezzel találkozik akár az ellentétes oldalon is.. A baj hogy Európában is egyre nagyobb mértéket ölt a szélsőségesek növekedése. Pl hollandiában is már bevándorlási törvények, stb.
  • AranyKéz #4
    Mindenki tudja hogy a liberálisok robbantgatnak, gyújtogatnak, vagy akár késelgetnek.
  • Ronny #3
    a liberálisok is elégsok áldozatot szednek a neten. Többnyire naív fiatalokat.
  • Cactus #2
    Szerintem a hírben az a jó, hogy láthatunk egy másfajta konfliktus kezelést, amely nem abból áll, hogy zárjunk be mindent, ami nekünk kellemetlen.