Berta Sándor

Intelligens dokumentumokat fejlesztett ki az Adobe

A vállalatok által létrehozandó fájlok nemcsak azt tudják, hogy ki hozta létre és ki módosította őket, hanem azt is, hogy ki férhet hozzájuk. Az Adobe megoldása véget vethet az illetéktelen hozzáféréseknek.

Az intelligens dokumentumok személyre szabottak lesznek, egy cég minden munkatársa kizárólag a neki szánt fájlokba tekinthet majd bele. "Ezek az anyagok pontosan tudják, hogy ki és mikor hozta létre őket és mi történhet velük. Nemcsak a teljes fájlt, de annak akár egyes részeit is zárolhatjuk az illetéktelen hozzáférések elől. Sőt, akár az egyes részekre különböző biztonsági szabályokat is beállíthatunk. Egy szállító például így betekinthet a számára fontos adatokba, de más információkhoz nem juthat hozzá" - jelentette ki Peter Körner, az Adobe Németország menedzsere.

Egyre nagyobb az igény az olyan dokumentumok iránt, amelyek túlmutatnak a hagyományos funkciókon és jellemzőkön. Fontossá vált a titkosság, hogy egy adott fájlhoz ne férhessen hozzá akárki. Ezen a területen azonban még komoly hiányosságok vannak. "A legtöbb vállalatnál még olyan irányelv sincs, ami azt szabályozná, hogy mely információkat milyen módon kell védeni" - szögezte le Ulrich Kampffmeyer, a Projekt Consult tanácsadócég vezetője.

Az intelligens dokumentumok, számlák tartalmazhatnak majd egy segítségkérő gombot, amire ha az illető rákattint, akkor a szöveget azonnal megkapják az ügyfélszolgálatok és az adott ügyintéző pontosan tudni fogja, melyik ügyfél, melyik számlájával kapcsolatban történt észrevétel és mit kifogásoltak. A jövőben a technológiát integrálni szeretnék a webes alkalmazásokba is, így a megoldások megjelenhetnének az online bankszámlanyitásoknál vagy a kártérítési ügyek internetes intézésében.

Az intelligens dokumentumok iránt máris számos autó- és energiaipari cég érdeklődik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stremix #14
    És ha újratelepítem a wint, akkor ott már nem is tudom megnézni a doksit soha többé? Ez csak úgy működhet ha tényleg a doksi tudja h ki nyúlhat hozzá és nem egy külön progi.
  • Csaba42 #13
    Inkább olyan intelligens doksikat kellene kifejleszteni, amelyek azon nyomban megírják magukat, ahogy kigondolom a témát, és egyéb paramétereket!
  • wanek #12
    Vajon erről az intelligens dokumentumról nekem miért az intelligens mosópor jut eszembe? :)
  • RealPhoenixx #11
    Hasznaljatok, egezsegetekre.

    En inkabb a kulcsosztasos rendszert hasznalom.
    Nekem nem fullik a fogam az ilyen abszolut treh megoldasokhoz, mar bocsi.

    NB: merthogy a pdf sajnos semmivel sem jobb es tobb mint egy microsoftos word doksi, jah de valamiben azert tobb: ha bithibas lesz a doksi valahol, akkor a wordot legalabb valamilyen szinten vissza tudod allitani az Adobe szarjabol meg aztan semmit nem nyersz vissza, szval igazad van, hasznaljatok nyugodtan, csak ne sirjatok un. adatvesztes eseten, Hajra :)
  • JTBM #10
    Ilyen dokumentum eddig nem volt. Tehát jogos a pont az Adobe-nek.
    A biztonságot remélem, jól megoldották, mert mi is alkalmazni fogjuk. ;-)))
  • RealPhoenixx #9
    Jah, csak nehany pelda:

    Rohognetek e azon hogyha valaki a kovetkezoket jelentene ki:
    - feltalaltam az intelligens kalapacsot
    *Kerdes: mitol intelligens??
    *Valasz: intelligensen a helyen tud maradni, nem koborol el

    Vagy>
    - feltalaltam az intelligens mosogatast
    *Kerdes: mitol intelligens??
    *Valasz: mert pontosan tudja, hogy melyik edenyt kell elmosni
    *Kerdes: es mennyiben ujabb mint a ma hasznalt altalanos otthoni mosogato eszkozoktol, mint pl mosogatogeptol??
    *Valasz: mert teljessen kornyezetbarat, hisz nem kell hozza villamos energia es mindenfele vegyszer
    *Kerdes: es mi ez az uj dolog??
    *Valasz: egy olyan csap, amely folyamatosan folyik, es csak annyit kell csinalni, hogy a frissen hasznalt edenyt aladobjuk, majd kivesszuk fel ora mulva

    Jah es meg valami: ezeket a dolgokat vedjuk le, es mindenki fizet aki az otletem alapjan ilyesmi dolgokat hasznal, ha meg nem, akkor beperellek es a gatyadat is lehuzom (tipikus MS, Adobe es egyeb cegek hozzaallasa)
  • ProClub #8
    Ezt a parasztvakítást... legvégső soron ezt ugyanúgy meg lehet törni mint bármi mást, ha nincs kellően védve. Elég egy keylogger a gépre v hasonló dolog és máris az összes titok megvan...

    Nyilván ezzel a dokumentumok illegális terjedését akarja megakadályozni az Adobe, de ezzel alaposan nevetségessé teszi magát, ha nem csinálja meg jól.

    A dokumentum-védelem a céges infrastruktúra feladata, globálisan kell nézni a problémát hogy mi merre megy, nem ilyen apró elemeiben.
  • RealPhoenixx #7
    Lol, intelligens doksi.

    Egy kicsit komomlyabb programozo pedig csinal egy olyan dolgot, hogy kozvetlenul a memoriabol szedjuk ki a doksit, ugyanis a nyomi Adobe is oda tarolja a dolgokat hogy megfeleloen gyors legyen a doksi olvasas.
    Es nem hiszem hogy olyan formaban csinaljak ahogy azt kellene.

    Szval magyarul: vagy 1 doksi, amit a membe kikodol az adobe, majd megnezi hogy van e jogosultsag hozza es az milyen, es szepen a jogosultsag jeloles rendszerenek segitsegevel megjeleniti, de csak addig, amig jon a mem kimento progi le nem gyurja.

    NB:
    1. amugy pedig sztem van ilyen progi, csak korbe kell nezni
    2. Adobe nem tudott csinalni fain onallo termeket, csak lobbizgatni tudnak a ...... mellett, mert ennyit ernek (ennek koszonheto a pdf szabvanyositas is)
    *ld: MS*
    3. intelligens lenne az az a program, amely onalloan, felelossegteljessen es egyben esszeruen dontest tud hozni, illetve elbiralni. Az adobe nagykepusegere jellemzo, hogy egy nyomi kis kodrol kijelenti: intelligens
  • Szemi90 #6
    Ezektől a tulajdonságoktól még nem lesz intelligens egyetlen dokumentum sem, csak bonyolult.
  • wanek #4
    Szerintem nem a doksi intelligens, hanem az azt kezelő program fogja tudni ezeket a szolgáltatásokat. A doksiban maximum az lesz letárolva, hogy az azt kezelő program a doksi egyes részeit hogyan kezelje. De ebben így semmi újdonság nincs. Ilyet eddig is lehetett csinálni, igaz, nem adobe doksikkal, hanem pl. adatbázisokkal.