Berta Sándor

Folyamatosan javulnak az arcfelismerő rendszerek

2002 óta az ötszörösére, 1995-höz képest viszonyítva azonban a százszorosára nőtt az arcfelismerési rendszerek hatékonysága és pontossága.

Ez derült ki az amerikai Nemzeti Szabvány és Technológiai Intézet (NIST) támogatásával idén is megrendezett Face Recognition Grand Challenge (FRGC) nevű arcfelismerési rendszerekkel kapcsolatos konferencián. Az FRGC keretében az Iris Challenge Evaluation (ICE) és a Face Recognition Vendor Test (FRVT) során mindig megvizsgálják az elmúlt egy évben kifejlesztett legjobb arcfelismerési algoritmusokat.

Jó példa a technika fejlődésére, hogy napjainkban a számítógépes rendszerek már tökéletesen tudnak azonosítani egy emberi arcot, jobban, mint arra egy ember képes lenne. Ez olyasmi, amit még néhány évvel ezelőtt is lehetetlennek tartott a szakemberek többsége. Az arcfelismerő rendszerek egyre hatékonyabbak és pontosabbak, a hibahatár folyamatosan csökken. Utóbbi oka, hogy az algoritmusok gyakorlatilag megtanulták, hogyan kezeljék a nagy felbontású digitális képeket és a 3D-s megjelenítést.

Érthető, hogy Jonathan Phillips, a versenyt vezető kutató elégedetten nyilatkozott: "A 3D-s felismeréssel csupán az elmúlt években értek el áttörést, ugyanis sokáig nem voltak a paicon a szükséges szenzorok. Most már azonban lehetőség van arra, hogy gyakorlatilag közvetlenül az arcról, például az arc formájáról gyűjtsünk információkat, akár teljes sötétségben." Napjainkban már megjeleníthetők, felismerhetők az arc felületének legapróbb részletei is, többek között az orr, az áll vagy a szem formája. Ezek a jellemzők azért fontosak, mert a későbbi életünk során gyakorlatilag alig változnak, tehát nagyban hozzájárulhatnak egy személy azonosításához.

Ralph Gross, a Carnegie Mellon Egyetem Robotikai Intézetének munkatársa szerint az új algoritmusok már meg tudják különböztetni az egyes szögekből készült felvételeket, így felismerik például egy személy profilfotóját is. Az arcfelismerő rendszereknek eddig a profilok felismerése komoly gondot okozott és általában csak az arcról elölről, illetve legfeljebb 20 fokos szögből készített felvételekkel tudtak mit kezdeni. A mostani megoldások viszont már a nagy felbontású képekkel is megbirkóznak, így a kutatók akár az egyes pórusok közötti távolságokról is pontos képet kaphatnak és képesek például két egypetéjű iker megkülönböztetésére is az egyedi jellemzők alapján.

"Az emberek általában csak az ismert arcokat ismerik fel nagyon jó százalékban. A számítógépeknél nincs ilyen kitétel, minden arcot felismernek" - tette hozzá Jonathan Pihillips. Egy kísérlet során azt vizsgálták, hogy az emberek vagy a gépek képesek jobban felismerni az egyes arcokat. Hét vizsgált rendszerből hat (a Neven Vision, a Viisage, a Cognitec, az Identix, a Samsung Advanced Institute for Technology és a Tsinghua Egyetem megoldása) legyőzte az embert. Ezen eredmények miatt egyre több cég lát fantáziát az arcfelismerési piacban és az ilyen rendszerek forgalmazásában, ráadásul a megfigyelési, ellenőrzési kedv is rendkívüli módon megnőtt a különböző országokban.

Az Egyesült Államokban például már 11 szövetségi államban alkalmazzák az arcfelismerő rendszereket elsősorban a csalók kiszűrésére. A szakemberek szerint ugyanakkor az állampolgároknak nem kell a magánéletükbe való beavatkozástól tartaniuk. Érdekesség, hogy a Berkeley Egyetem kutatói nemrég egy olyan Respectful Cameras nevű megfigyelési rendszert fejlesztettek ki, amely folyamatosan egy ovális folttal takarják el az éppen felvett személy arcát, így ügyelve a lefényképezett ember jogaira.

Az idei FRGC-n a Toshiba, a Samsung mellett részt vett a Google által nemrég felvásárolt Neven Vision, amelynek rendszerét integrálnák a Picasába, valamint többek között a Pekingi, a Cambridge-i és a Carnegie Mellon Egyetem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alfa Of NS #11
    Az egész attól függ, hogy mit néz a gép és mit te. Nem tudom, hogy mennyivel több dolgot tud nézni a gép, mint te. Ha többet, akkor nyilván a lehetőségei is többek.
  • Sadist #10
    A gép referencia pontokat hasonlítgat össze, pl. szemek távolsága, száj szélessége, orr alakja, szemtől, szájtól való távolsága. Ha ezeket megváltoztatod nem valószínű, hogy a gép fel fogja ismerni. Esetleg olyat tudok elképzelni, hogy a gép megadja azokat az embereket, akik legjobban hasonlítanak, vagy legvalószínűbb, hogy olyanná lett átalakítva a keresett személy arca.
  • Tetsuo #9
    A járomcsontot, az egész alsóállkapcsot, részben a felsőt, a fogakat teljesen, a száj vonalát, a szemet, a homlokot, a fület, az orrot, sok mimikai izmot és azok tapadásait, a szőrzetet - simán át lehet alakítani..
    csak íriszt vizsgálva, v röntgennel lehet utána felismerni.. v a test többi részét figyelve mondjuk járásvizsgálattal -de azt is lehet módosítani.
  • Heavy knight #8
    Bár nem nagyon értek a témához, de sztem ha valaki átvarratja az arcát, te lehet nem ismered fel, de a gép a koponya alapján tuti kiszűri,h. az valóban az-e, akit keresnek. Nem?
    Azthiszem enek már most is nagy szerep fog jutni a rendőrség, és titkos szervek köreiben...
  • aDannyBoy #7
    érdekes lehet amikor az ember egy nem ismerős arcát kell hogy felismerje :)

    de gondolom úgy értette a cikkíró, hogy te a barátaid arcót felismered könnyen, meg az ismert embereket, de ha láttál valakit az utcán elmenni melletted és utána mutatnak egy fotót, akkor kis eséllyel ismered fel, hogy ő volt vagy nem, mert csak pár jellegzetességet jegyeztél meg. Ezzel szemben a gép azonos pontok sokaságát keresi és azonosítja, igaz neki nincsenek ismerős és nem ismerős emberek :)

    érdekes például, hogy a minap egy színházi előadás néztem meg, ahol kedvesem és több ismerősöm is játszott, de a darab nagy részében báli álarcokat viseltek és 20 az arcot félig takaró álarcot viselő ember közül is néhány másodperc kellett, hogy kiválasszam őt, egy másik lánykát meg folyton kerestem, mert az arcának éppen a kevésbé jellegzetes része volt látható. Érdekes.
  • Alfa Of NS #6
    Ha ismersz valakit akkor sok információt tárol már az agyad róla és nem nagyon tudna úgy elmenni melletted, hogy fel ne ismerd. Míg egy idegennek hiába láttad a fényképét nem biztos, hogy kapásból felismered.

    A gép valószínűleg olyan módszerrel dolgozik, hogy a "fényképről" való felismerést fejlesztették. Ez esetben, ha te tudatosan fejlesztenéd a fényképről való felismerést, gyakorolonád sokat, akkor lehet hogy lenyomnád a gépet :)

    De pontosan nem tudom milyen módszert használnak ezek a rendszerek.
  • Alfa Of NS #5
    Mennyiségre, gondolom. Hány százalékát ismeri fel az ember és hányat a gép.
  • Magnum PI #4
    "Az emberek általában csak az ismert arcokat ismerik fel nagyon jó százalékban. A számítógépeknél nincs ilyen kitétel, minden arcot felismernek" - tette hozzá Jonathan Pihillips"

    Mivan?
  • Vorpal #3
    Konkrétam elkutattak 15 milliót megint.
  • WinG #2
    Semmi értelme sincs. Konkrétumok?