4
  • virs lee
    #4
    A HSDPA is elég karcsú, a belvárosban 1-2 fingásnyi területen van, és annyi, azzal se fogsz a Szaharában netezni. Technológiailag lehet hogy nem egy überalles, de sztem a WiMax a nyerő, mégpedig a kulcsszó: "licencdíjmentes". Anno az Aureal3D is ezért bukott el az EAX-szel szemben: minek fizetni azért amit ingyen is megkaphatsz. Ezt nemcsak mi itt a Balkánon, de a nagy gyártók is tudják.
  • shabba
    #3
    Akkor rosszul tudod. A WiMax-nak mindig is két fajtáját fejlesztették. Először a fix helyhez kötött jött ki 2004-ben, 802.16d-2004, utána egy évvel követte a mobil WiMax a 802.16e-2005. Utóbbit a HSPA de inkább az követő 4G rendszerek(LTE,UMB) ellenfelének szánják.

    A fix helyhez kötött WiMax elég lassan terjed, csekély a támogatottsága. Nagyobb hatótávot tud akár 50km-ig, a sebesség akár 75 Mbps-ig persze a kettő egymás kizárja vagy nagy táv, vagy nagy sebesség közelre. Mivel már 2004 óta ígérik mint megváltó technológia és azóta sem igazán ért el érdemi eredményeket elég süllyesztő gyanus technológia.

    A mobil WiMax-ban már jobban fantáziát látnak a szolgáltatók, de annál is jó ideig elég hűvös és távolságtartó volt fogadtatás ami az utóbbi időben kezd enyhülni. Ebben nagy szerepet játszott az hogy egy igazán mammut mobil cég letette a garast a techológia mellett. Ez az amcsi Sprint aki idén és jővőre egy átfogó fejlesztés keretében 2-3 milliárd költséggel a nagy amcsi városokat lefedő WiMax hálózatot épít majd ki, ezzel közel 100 millió embert elérve. Ezt követően talán már többen bátrabbak lesznek, de persze az LTE és UMB pártolókból konzervatívabb szolgáltatókból is akad bőven.

    A mobil WiMax-nak már készülőben a második MIMO-s generációs ami WiMax Wave 2 néven tűnt fel. Az elmúlt napokban mutatta be a chipset gyártó az első Wave 2-es termékét és ősztől év végétől már az erre épülő eszközök is megjelenhetnek. A mobil WiMax hatótávja jóval korlátozottabb alig pár km, de inkább a km-en belüli cella méret a jellemző ahogy a többi mobil technológiánál is. Az eredeti 2004-es szabvány maximum 20/6 Mbps-et definiál, az új MIMO-s Wave 2 ennek a duplájával maximum 40/12 Mbps-tel kecsegtet.

    SAMSUNG Demonstrated the Newest Mobile WiMAX Technology, 'Mobile WiMAX WAVE 2' at 3GSM 2007

    PicoChip Intros Wave 2 WiMax
  • PíszLávJuniti
    #2
    Legjobb tudomásom szerint, a HSDPA és a WiMax teljesen más területet céloz meg.
    A 3G-s rendszer mobil kézi eszközökhöz készült, a WiMax pedig inkább a nagyobb méretű telepítettekhez, nagyobb hatótávolsággal.
  • L3zl13
    #1
    "A pesszimistább megfigyelők persze nem ilyen derűlátók (hiszen ezért is nevezzük őket pesszimistának)."

    Hát ez LOL. :D