8
  • huuu
    #8
    halgatyó a lényeg!
    Kis helyre nagy felbontást és szoftveres képalkotást,
    képjavítást érnek el.
    Egy sokkal valósághübb kép érdekében.
    De olvasd el mégegyszer a cikket.
  • kvp
    #7
    Eddig is hasznaltak tobblencses rendszereket 3d kepkeszitesre. A technika lenyege hogy a lencsek egy pontba neznek es igy a kep reszeinek relativ elmozdulasabol ki lehet szamolni a tavolsagot. A termeszetes rendszerek, mint pl. az emberi szem kepes valtoztatni a fokuszpontjat. Ezt robotok eseten szervomotorokkal lehet megoldani. A cikkben szereplo rendszer fix fokuszpontu, viszont nagyon olcso, mivel egy chip-en van mind a 6 szenzor. Olcso mobiltelefonokba es bizonsagi rendszerekbe tokeletes, ahol nem lenne hely a kameraszervok szamara. Sokan nem tudjak, de az optikai egerekben is cmos erzekelo van, csak tobbnyire 6 bites szurkeskalas es 16x16...32x32 pixel felbontasu. (megfelelo vezerlo chip-el lehet oket gyenge kameranak is hasznalni)
  • stremix
    #6
    Az emberi szem egyszerre csak egy pontra tud fókuszálni, és úgy jön ki a 3D h a két szemünk között távolság van és érzékelhetjük a látott kép mélységét. A rovar szeme olyan mintha sok-sok szem lenne összezsúfolva az egyik szemében, és mindegyik külön dolgozza fel az információt egy kicsit más látószögből és ezekből áll össze a végleges 3D-s kép. A valóságban nem egészen így működik az összetett szem, csak ilyen szempontok alapján lehet használni fotózáshoz. A valóságban nem "több szem" néz egy pontra hanem mindegyik kicsit más irányba és abból rakja össze a kész képet (legalábbis én így tudom) és egyesével elég homályos az érzékelt kép.
    Ha jól láttam a Wiki-n van róla valami, bár nem olvastam bele. Amit tudok h a színeket remekül érzékelik a bogarak és a távolságot is, de apró részleteket sztem nem ismernek fel.
  • halgatyó
    #5
    Pár szóban leírhatnád, hogy a rovarszem hogyan csinál 3D-t (tekintettel arra, hogy elemi cellái vagy hogy nevezzem, eléggé közel vannak egymáshoz, a szem felbontása pedig nem túl jó)
    Úgy magyarázd el, mint egy tanulni vágyó gyereknek.
  • intrex
    #4
    Annak akinek fogalma sincs hogy mi a különbség a 2D és a 3D között, annak hiába is magyaráznám el a rovarszem optika lényegét :)
  • halgatyó
    #3
    Az az érzésem, hogy a cikkből (és az eredetijéből) sem derül ki a rendszer mely területeken nyújt valami plusszt.
    Sok kis kép összesítéséből az esetek többségében gyengébb kép lesz, mintha optikailag egyesítjük őket. Egy 12 megapixeles képet próbáljon meg valaki összehozni 6 db 2 megapixelesből, amelyek ugyanazt a látómezőt fedik le:-)

    Vagy gondoljunk a csillagászat leújabb műszereire, amit rádióhullám tartományban évtizedekkel ezelőtt kifejlesztettek (VLBI azaz very long baseline interferometry), vagy a több tükörből optikai egyesítéssel létrehozott igen nagy (otikai) felbontású műszerek. Ez itt pont az ellenkezője.

    Szerinem inkább a szintetizáló szoftver az ami új és különleges, még ha nem is éri el az optikailag egyesített rendszer tudását, attól még lehet benne fontos tudományos előrelépés. Ehhez azonban jó vaskoks matematika is kell, amit egy sajtócikk nem tud érzékeltetni.
  • Möci
    #2
    Pl.:
    -Építészeknek. Átalakítás, átépítés előtt pontosan fel tudják mérni az objektumot anélkül, hogy megmásznák.
    -Ipari robotok "szemének"
    -Kisérletek folyamatrögzítése
    -Az egyik lencse akár infraképet is rögzíthet

    "Több szem többet lát!"


  • Mike
    #1
    ás ez mire jó?