Gyurkity Péter

Alacsony fogyasztású chipek az AMD-től

A processzorgyártó mind az ikermagos Athlon 64 X2, mind a belépő szintű Sempron chipek vonalán új, alacsony fogyasztású modelleket dob piacra, miközben egy kép erejéig megvillantotta a Phenom által ránk váró jövőt.

Az újdonságok közül elsőként a már új számozással érkező Athlon 64 X2 processzorokról rántották le a leplet, amelyek a Brisbane magra épülnek. Ezek a példányok a mostani csúcskategóriás helyükről lassan áthelyeződnek a belépő szintre, mivel az első helyet egyértelműen az ikermagos és négymagos Phenomok foglalják majd el valamikor az év vége felé. Addig is azonban még számos új változat jelenik meg, így bőven lesz miből válogatni.


A négymagos Phenom X4

Az Athlon 64 X2 BE-2000 sorozat (még kimondani is nehéz) tagjai a család többi példányához hasonlóan 2x512 kB másodszintű gyorsítótárat tartalmaznak és támogatják a hardveres virtualizációt. Az első körben három modell megjelenésére számíthatunk, BE-2400, BE-2350 és BE-2300 jelzéssel, amelyek 2,3, 2,1, illetve 1,9 GHz-es órajelen futnak majd. A fogyasztás (TDP) mindhárom változat esetében 45 watt, ami ikermagos chipek esetében igen kedvező, látható, hogy az AMD ezúttal is a kisebb étvágyra helyezi a hangsúlyt. A két lassabb példány júliusban, a legerősebb pedig augusztusban bukkan fel a boltok polcain.

Eközben a belépő szintű Sempron család is új példányt kap, amely a Socket S1 foglalatba illeszkedik és elsősorban beágyazott rendszerekben kaphat helyet. A Sempron 2100+ jelölésű változat akár hűtőventilátor nélkül is tökéletesen üzemel, hiszen fogyasztása mindössze 9 watt, miközben támogatja az AMD64 kiterjesztést, vagyis magában hordozza a 64 bites technológia előnyeit.

A vállalat részéről elhangzó nyilatkozatok alapján biztosra vehetjük, hogy további beágyazott termékekkel készülnek, amelyeknél szintén a jó teljesítményt és az alacsony fogyasztás tartják majd szem előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #72
    Én azért nem nevezném bolondnak azt, akinek nincs mindig a legujabb / leggyorsabb cuccokra pénze... (amugymeg ugyvan ahogy dez mondja 1el lejebb)
  • dez #71
    Miért lenne bolond? Ha a minnél magasabb teljesítmény a cél, akkor talán. Ha az, hogy olcsón viszonylag jó géped legyen, akkor nem.
  • dez #70
    Majd csak akkor bánkódj, ha ilyen S1 foglalatos lapot is találsz, laptopokon és ilyen embedded cuccokon (aminek csinálhatsz saját házat) kívül.
  • dez #69
    Ez még akkor volt tervben így, amikor méég nem volt képben az AM2+, és együtt akarták meglépni az AM3-mal a HT3.0-ás, a split power planest, és a DDR3-at. De rájöttek, hogy a DDR3 még túl korai, így született meg az AM2+. Az AM3 (ami majd 2008 2. felében jön) esetleg az AM2+-szal lesz kompatibilis, az AM2-vel nem.
  • dez #68
    Ha az idén kijövő új procikra gondolsz, valami más okot kell keresned. :P
    AM2+ tokozásúak lesznek, ami fizikailag megegyezik az AM2-vel, és elektronikailag is kompatibilis. Azaz, az új procik működnek majd az AM2-es lapokban is.
  • AgentKis #67
    B@sszus én meg nemrég vettem a vaterán 20 rugóért 35W-os S754-es turion-t (ML-37), hogy passzívhűtős gépet tudjak csinálni... Ezt a szopást...
  • huuu #66
    Érdekes viták alakulnak ki.:)
    Semmi bajom az AMD-vel, rossz lenne, ha nem lenne a piacon.
    Viszont a core2-es intel oly jó lett, hogy egyszerüen bolond aki nem azt vesz
    manapság.
    Irodai gépekbe sztem. is bőven jók a sempronok, oda kiválló a teljesítményük.
    A wattok és a willanyóra is fontos. A spórolásnak nem ez az egy módja van. + 40-50 wattot egy régi frigó is fogyaszt no és más haszontalan kütyü is biztosan megy a lakásban.
  • szivar #65
    Öööö. Ez érdekes egy leírása a hűtés kivitelezésének... Átolvastam vagy nyolcszor, és kvp kolegával értek egyet, kellene róla egy kép v. legalább egy sematikus rajz. Mert ebből egy kukkot nem értek.
  • lapaleves #64
    mostanában elég sok ilyet méregettem. pl. 350mhz pii irodai gép 35-45w terheléstől függően. egy athlon 3200+ konfig pár vinyóval meg relatíve erős vga-val max. 200w csontra terhelve, a korábban is említett irodai d820 kétmagosok 80-120w-ot esznek. egy 17" crt 60-85w volt képtől függően, egy 17" lcd 26w.

    és egy 3200+ procit félgőzön hajtva (1000 @ 1,2v) 30-40w-tal kevesebbet eszik alapjáraton :-)

    szóval szerintem 300w fölé már nehéz menni egy átlagos géppel, persze mindent meg lehet oldani, csak megfelelő mennyiségű vga kérdése.
  • dez #63
    Hogy érted, hogy teljesen mindegy, hogy a tápban vagy a processzorban alakul hővé? Amennyit nem fogyaszt el a hw a 400 wattból, az hővé alakul a tápban?