Gyurkity Péter

Bemutatkozott az AMD Phenom

Az AMD bemutatta következő generációs asztali sorozatát, amely azonban csak az év második felében indul majd útjára. A processzorgyártó partnerét, a TSMC-t is elárasztja megrendeléseivel.

A cég rögtön egy brutális összeállítással demonstrálta az új platformot és a kibővült lehetőségeket. A kellemest összekapcsolták a hasznossal és a bemutatón nemcsak az új natív négymagos asztali processzorokat, hanem az eddig R600 néven ismert Radeon HD 2900 XT grafikus kártyát is leleplezték, amelynek megjelenéséről már egy nappal korábban beszámoltunk.

A "FASN8" kódnévvel illetett platform képviselőjeként bemutatkozó konfigurációban ugyanis rögtön két Phenom X4 chip kapott helyet, vagyis összesen nyolc mag dolgozott együtt. A megjelenítésért a Radeon család új zászlóshajója felelt, az összeállítást pedig az AMD saját, szintén következő generációs lapkakészlete szolgálta ki. Mivel a processzorok várható újdonságairól már szintén számot adtunk, ettől most eltekintenénk. Azt azonban talán érdemes megjegyezni, hogy a gyártó a jelenleginél jóval nagyobb teljesítményt és nagyjából változatlan fogyasztást vár fejlesztéseitől, amelyek felvehetik a versenyt a Core 2 sorozat legerősebb példányaival is.


A hírek szerint az AMD az ATI hűséges partnerét, a tajvani TSMC-t is alaposan ellátná megrendelésekkel, amelyek révén a cég gyártósorai csúcssebességgel bocsátanák ki az új, főleg középkategóriás grafikus vezérlőket. Mivel erre az AMD-nek már nincs szabad kapacitása - az pedig szóba sem jöhet, hogy saját németországi gyártósorait állítsa be Radeon chipek gyártására - várhatóan a TSMC fogja legyártani az RV610 és RV630 kódnevű grafikus chipek tömegét, vagyis a középkategóriás Radeon HD 2400 és 2600 kártyák szívét. Itt nincs idő a tétovázásra, ugyanis minél nagyobb mennyiségre van szükség, hogy megelőzzék a GeForce 8600 és 8500 egyeduralmának kialakulását.

A Phenom sorozat első tagjainak felbukkanása a harmadik, illetve a negyedik negyedévben várható. Remélhetőleg a mindenre kiterjedő tesztek megjelenésére nem kell addig várnunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #24
    Jaja, jöhetnek majd az olcsó phenomenális procik :)
  • JZO #23
    Durván kemény verseny van itt azért. De nagyon helyes! Imádom szemlélni ezt az innovatív iparágat. Mi felhasználók mindenképpen jól járunk...
  • dez #22
    "a K8 (tehat a mostani AMD proci) is elverné 8 magosan (ha letezne ilyen)"
    Végülis van ilyen 4-way 2-magos Opteron rendszerek képében.
  • dez #21
    Nézd csak meg annak a cikknek a dátumát... Azóta volt egy GDC (Game Developers Conference) 2007, melyen elhangzott hivatalos adatok szerint pl. akár 85%-os is lehet SSE2+ gyorsulás, és áltagosabb esetben 50%-os (szemben a blogbeli "15-25%"-os becsléssel - bár később meg upto 35-50%-ról beszél ő is, 25-30% átlaggal, ami eleve ellenmondás önmagával).

    Az integer kód gyorsulásról még nincs pontos adat, de állítólag 20%-kal gyorsabb ebben egy 4-magos K10, mint egy 4-magos Xeon, azonos órajelen. (Bár ez kicsit furcsa, mert 1 K10 magnak jóval gyorsabbnak kellene ugye lenni, mint egy K8 magnak, mint 20% - bár itt bizonyára szerepet játszik a natív 4 mag vs. 2x2 magos [mostani 4-magos Xeon] felépítés is.) Ugyancsak 40%-ra teszik a fp (SSE2+) gyorsulást ugyanilyen összehasonlításban.

    Újabb hírek szerint gyárilag vígan viszi a 4-magos K10 a 2.9-3GHz-t, a 2-magos vélhetően többet is (és ehhez jön majd a tuning).

    A Xeonos összehasonlítást alapul véve: 3GHz+20%=3.6GHz, 3GHz+40%=4.2GHz. 3.6GHz-es C2D sincs gyárilag, nem hogy 4-magos C2Q. 4.2GHz-es meg főleg nem. A Penryn is max. csak az elsőt viszi majd gyárilag. A tuningolhatóság lesz majd egy érdekes dolog. (Még1x, a 2-magos K10-ből nyugodtan kijöhet majd 3GHz fölötti, ill. tuningban mindenképp jobb lesz, mint a 4-magos.)

    ps. ezt csak mellékesen írtam, mert ugye eleve nem 2 mag vs. 2 mag esetről volt szó.
    ps.2. nocsak, lassan kiderül, hogy nem én vagyok az elfogult/elvakult AMD-s (amit szuggerálsz állandóan), hanem bizony te az Inteles. LOL.
  • cousin333 #20
    Szeretem az ilyen "nem gondolkodom, csak ugrok egy adott szora" emberkeket...

    (Az elorejelzes-cikk jo, csak nezd meg pl. a hosszat az en hozzaszolasom idevago reszevel osszevetve, majd esetleg probald elobbit utobbiba suriteni)

    Mennyivel gyorsabb a C2D, mint az X2? Szavazzunk meg neki +50%-ot! Akkor is 4db X2 teljesitmenye kozel haromszorosa 1db C2D-enek (8 mag vs. 2, ugyebar), persze ott, ahol a program ki is hasznalja a magokat, nem csak nez rajuk butan. Ez akarhogy is nezed, elegge tonkreveres (AMD-m van ugyan, de nem vagyok fanatikus, barmennyire is szeretned ezt a latszatot kelteni)...

    A mondat egyebkent arra a kijelentesre vonatkozott, hogy "a 8 magos AMD felveszi a versenyt a 2 magos core-al". Mint a peldambol is latszik, a K8 (tehat a mostani AMD proci) is elverné 8 magosan (ha letezne ilyen) a 2 magos C2D-t, es nem csak "felvenne a versenyt". Amint az a linkelt cikkedbol is kitunik, a K8L (vagy K10, kinek mi tetszik) hatarozottan gyorsabb a K8-nal, tehat az meginkabb elverné (elveri).
  • M0rph3u5 #19
    nekem x2 6000+ procim van... nincs okom panaszra. ill. mégis... sajnos xp alatt annak beállítása, hogy melyik progi melyik mago(ka)t használja... na hát azt kell mondjam, erre a funkcióra még nem készült fel az xp... viszont átlagfelhasználóknak még ez a teljesítmény is sok. Szerintem...:) nagy prociigényre inkább javaslom a szerverprocikat/gépeket...
    (remélem sikerült vkinek újat mondanom:P)
  • who am I 7 #18
    a szervereket nem vitatotom.ott az amdnél van a pont.
  • who am I 7 #17
    Szeretem az ilyen fanatikus kijelentéseket, hogy : Tönkreverni,otthagyná,elbújhat,stb.

    Itt egy hozzá értő előrejelzés, ájemdés szemüveg/nyalóka/silt-sapka nélkül :

    http://nyafogo.buzz.hu/archives/2007/01/22/K8L_teljesitmeny_elorejelzes/
  • dara #16
    Ezt elég rendesen félreértetted, teszem hozzá a cikk is fosul van megfogalmazva. Előzetes tesztek alapján a C2D elbújhat a Phenom X2 mellett, ahogy a C2Q a Phenom X4 mellett.
  • cousin333 #15
    Ezt meg hol olvastad? :)

    "...konfigurációban ugyanis rögtön KÉT Phenom X4 chip kapott helyet..." Ez ugye nem meglepő módon azt jelenti, hogy a Phenom X4 az egy NÉGY magos processzor.

    "...amelyek felvehetik a versenyt a Core 2 sorozat legerősebb példányaival is..." Namost a Core 2 sorozat legerősebb példányai a NÉGYmagos Quad-ok. Tehát 4 vs. 4, szóval nem tudom, mi olyan vicces... (egy 8 magos K8 ma is simán tönkreverné a Core2Duo-kat...)