MTI

A munkanélküliek többsége nem ért a számítógéphez

A hazai munkanélküliek többsége nem tudja használni a számítógépet, pedig az alapvető felhasználói ismeretek nélkül ma már egyre nehezebb elhelyezkedni - mondta Magyar Bálint Pécsett.

A fejlesztéspolitikai államtitkár a Dél-dunántúli Régió vezető nagyvállalati vezetőinek, területfejlesztési, képzési szakembereinek és politikusoknak rendezett gazdasági fórum sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a magyar állástalanok 67 százaléka számára ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet és azon információkat keresni. Példaként hozta fel, hogy ez az arány Nyugat-Európában csak valamivel több mint 30 százalék. Elmondta azt is, hogy Angliában a az új állások 80 százalékához szükségesek az informatikai felhasználói ismeretek.

Magyar Bálint szavai szerint nemcsak a munkanélkülieknek, hanem az alkalmazásban álló úgynevezett kékgalléros munkásoknak, vállalkozóknak is nélkülözhetetlen a számítógép, "mert ma már a digitális írásbeliség ismerete olyan, mint fél évszázada a szimpla írásbeliségé volt". Egy kőműves vagy bádogos is nyilvántartja klienseit, megrendeléseit gyakran saját számítógépes rendszerében tudja felvenni, s elektronikus üzenetben teszi meg ajánlatait piaci partnerei felé - jegyezte meg. Az államtitkár kitért rá: ezen informatikai ismeretek elsajátításában is segítenek azok a már megkezdődött és hét éven át tartó programok, amelyeknek célja a munkaerőpiaci kulcskompetenciák fejlesztése.

Az ilyen, felnőttképzés keretében indított tanfolyamok résztvevői nem konkrét szakmákat sajátítanak el, hanem olyan készségeiket fejlesztik, amelyekre bármikor szükség lehet. Hozzátette: az informatika mellett kiemelt szerepet kap a nyelvoktatás, mert a munkavállalók elsősorban angol és - második legfontosabbként - német nyelvtudása versenyképességi tényező Magyarország számára. Magyar Bálint szólt arról, hogy indulnak képzések a vállalkozói kompetenciák fejlesztésére is. Ezek keretében megtanulható, hogyan kell egy vállalkozást menedzselni, sikeresen működtetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ssdb #5
    ha mondjuk a Sulinet Express-t nem basmolták volna szét, az egy kicsit segítette volna a számítógép pentráció növelését, a tudással arányosan. De ugye ezt Bálinkának meg a többi sült galambnak lehet mondani...
  • gforce9 #4
    "Magyar Bálint szólt arról, hogy indulnak képzések a vállalkozói kompetenciák fejlesztésére is. Ezek keretében megtanulható, hogyan kell egy vállalkozást menedzselni, sikeresen működtetni. "
    Talán inkább nem kéne agyonvágni őket az adókkal meg a járulékokkal, megtanulja ő saját költségén a számítógépet, ha van neki miből. (persze hozzátenném, ha nem hülye)
  • Csaba42 #3
    Te már csak tudod, hogy mennek ezek a dolgok, LOL.
  • szombi #2
    Bálintnak igaza volt, de nem azért hangsúlyozta ki ezt annyira mert ez volt a feladata,
    hanem mert valaki valakinek jelentős kenőpénzt fizetett...
  • assdf #1
    Milyen fura a világ. 10 éve még a rokonok is kiröhögtek amikor számitógépeztem, mondván hogy az csak játékra való és tanuljak valami "normális" szakmát. Ma meg ők kérnek engem hogy tanitsam őket informatikára mert még cipőeladónak sem veszik fel őket anélkül.
    Egyébként Magyar Bálintnak igaza van, ha valaki ért a géphez egy kicsit, akkor máris előnyben van a többiekhez képest.