Napi Online

Vadásznak az informatikusokra Szlovákiában

Szlovákiában a már hagyományosnak tekinthető orvoshiány mellett újabban mind nagyobb nehézségeket okoz, hogy kevés a műszaki szakember és informatikus.

Az országban működő három autógyár (Volkswagen, PSA Peugeot-Citroën, Kia) ezért szoros kapcsolatokat épített ki a közép- és felsőoktatási intézményekkel, hogy még időben "lefölözzék" a végzősöket. Az autógyárak esetenként a tanrendet is befolyásolják, sőt a Peugeot-Citroën az egyetemi tanárok továbbképzését is felkarolta. A felsőoktatási intézmények nem követik rugalmasan az informatikusok iránt megnövekedett igényeket, ami főként a külföldi számítástechnikai cégek által végrehajtott bővítések következménye.

A Hewlett-Packard a jelenlegi 1300-ról 1600-ra tervezi növelni alkalmazottai számát, ezért támogatja a felsőoktatást és a szlovákiai műszaki fejlesztést. A Dell, amely március elején adta át Pozsonyban európai kereskedelmi központját, máris 1500 főt alkalmaz, de a létszámot néhány éven belül már legalább 2100-ra kívánják növelni. Az IBM pozsonyi központjában 2500-an dolgoznak, emellett a kínai Lenovo is megvetette a lábát a szlovák fővárosban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #6
    Aki pedig egyébként idejött, pl. a Suzuki igen sok szlovákiai magyart alkalmaz.
  • bakagaijin #5
    Van ismerősöm, aki Pozsonyba ment melózni :). Előtte éhbérért nyúzták Mo-n egy vidéki városban (ugyszintén autós, IT fejlesztési terület)
  • Vorpal #4
    De ti azért boldogok vagytok, mert ott is van egy jókora Magyarság.
  • AranyKéz #3
    Nem kell ezen csodálkozni, Magyarország versenyképtelen.
  • rekettyes #2
    Inkább az a szomorú, hogy oda mennek az autógyárak, nem pedig ide:(
  • Mr Manson #1
    Hol kell jelentkezni?