Napi Online

Fogyóban Kelet-Európa olcsósága

Ha a kelet-, illetve nyugat-európai bérek közötti különbség kevesebb mint 25 százalékra olvad, kérdésessé válik, hogy érdemes-e az előbbi régióba telepíteni a szoftverfejlesztéseket - mondja Cornelius Brody, a Virgin Atlanticnak és a Lloyd’s-nak is dolgozó iQuest szakértője.

Jelenleg még erős Románia vonzereje, mivel jól képzett, több nyelven beszélő munkaerőt kínál a nyugati jövedelmek feléért, de a bérnövekedés üteme 20 százalékos, így a különbség hamarosan eltűnik. Azért ilyen gyors a felzárkózás ezen a területen, mert egymás után jelennek meg az unióba frissen belépett Romániában és Bulgáriában a külföldi vállalkozások, amelyek erős keresletet teremtenek a jól képzett informatikusokra, miközben ezt nem képes követni a kínálat, azaz a szakemberek képzése. Összehasonlításként kínálkozik a 47 millió lakosú Ukrajna, ahol évente 30 ezer IT-speciálista hagyja el a felsőfokú intézmények padjait, míg a 22 milliós Romániában csak 8 ezer.

A felsőoktatatás reformját hátráltatja, hogy a közép-kelet-európai országokban ez a szféra alapvetően állami kézben van, s a köztisztviselőként alkalmazott oktatók bürokrataként viselkednek, ellenállnak minden változtatásnak ahelyett, hogy felfognák: részesei annak a versenynek, amely a megfelelően képzett munkaerővel igyekszik egy-egy országba csalogatni a befektetési lehetőségeket kereső szabad tőkét. Ráadásul a régió régebben csatlakozott országaiban egyre inkább megjelennek a piacon a megerősödő hazai vállalkozások is, amelyek ugyanolyan színvonalú informatikai fejlesztéseket igényelnek, mint nyugat-európai versenytársaik - jelentette a The Economist.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #9
    De, hogy a cikkhez is szóljak... ez a Keynesian marhaság meg minek, a Silicon Valley-ban a legmagasabbak a fizuk és mégis érdemes ott szoftvercéget alapítani. A szoftveripar nem hasonlítható össze pl. a gatyavarásal, ugyanis a szoftveripar az szaktudást és megfelelő infrastruktúrát követel, a szoftveripar az nem olyan könnyen helyezhető ki. A szoftveripar nem azért van jelen ezeken a területeken mert olcsó a munkaerő, hanem mert megfelelő szaktudásal rendelkező emberek élnek itt szép számban. Úgyhogy a kedves szuperszaki Keynesian módszerekkel baromkodó iQuest emberkének a leghalványabb gőze sincs a dolgokról.

    Fárasztó az a felfogás, hogy ha nekem valaki fizet 2 milliárd dollárt akkor 100 métert 6 másodperc alatt leszek képes lefutni, mert elegendő pénzt nyomtak belém, és az a baromság is, hogy ha valakinek nem adnak 2 milliárd dollárt akkor nem lesz képes eredményeket produkálni... Keynesian baromság.
  • BlackRose #8
    :) na annyira azért nem kell lelkesedni :) a multik egy eszköz ami nélkül nehéz lenne kiheverni az elúlt évtizedek baklövéseit, de sajnos az a baj, hogy jelenleg folytatódnak ezek a baklövések, és ahelyett, hogy pl. Kóreához vagy Taiwanhoz hasonlóan a multikat ugrodeszkának használnánk és, hogy egy igazán érdemes gazdaságot épitenénk... na de ezt már mindenki tudja. Nem a multikat védem, még véletlenül sem, de egy valami biztos a multik igazságtalan hatalma nem a pénzből és a tőkéből ered, hanem a politikai hatalomtól amelyet ezzel a pénzel meg tudnak venni. Ha az állam vagyis a politikai hatalom korlátolt akkor nem lehet megvenni, ami nincs azt nem veheti meg senki, a multi sem... na ezt akartam elmondani. Napról napra több hatalmat engedünk át az államnak és ezáltal a multiknak is, a kisember, a melós, a kis és középvállalkozók pedig nagyot szívnak.
  • Ronny #7
    "5. Tehát az államot szidjátok, a multiknak köszönnyétek, hogy egyáltalán jöttek és munkát adtak még ha sokszor éhbérért is (állam miatt) akkor is jobb mint munka nélkül."

    mutass gyorsan egy lábat amit megcsókolhatok, mert nem sokáig marad bennem a lelkesedés...
  • BlackRose #6
    Fel kell fogni a következő kurva egyszerű dolgot és akkor minden világos lesz:

    1. A bérek a megtermelt értéktől függenek, de...
    2. Értéket termelni két alapvető dologra van szükség
    a. Munkaerőre (na ez a miénk)
    b. termelői eszközökre (tőke) - gépek, technológiák stb. (na ez a multiké)

    A megtermelt értékben a munka egy szint felett már nem tud nagyobb mértékben részt venni (kézimunka sucks), a produktivitást csak a jobb termelőeszközök (olvasd tőke (által biztosított termelőeszközök)) tudják növelni.

    Multik adják a tőkét, mert nekik az van bőven, az emberek (Magyarországon) csak munkával vesznek részt a dologban mert tőkéjük nincs, ezáltal csak arra a megtermelt értékre tehetnek szert amelyik a munkájukból ered, a tőkéből (termelői eszközökből) eredő produktivitás eredménye a tőke tulajdonosé (legtöbb esetben a multié), multi nélkül kurvára munkanélküliek lennének a magyar emberek, munkaerő nélkül a multiknak nem lenne jó, de mivel munkaerőből (bár abból ami a multiknak kell) több van a piacon mint tőkéből... a mulétik vannak előnyben. És ez így nem is lenne baj, idővel a munkaerő is felhalmozhatna tőkét és már nem lenne kiszolgáltatott... viszont az állam elveszi ezt a munkaerőtől (magas adó) és tőkére a munkaerő (ez esetben a magyar ember) nem tehet szert, ugyanakkor a multi pénze megveszi a politikát és még nagyobb (most már "beavatkozó" az állam által biztosított előnyre tesz szert)... szóval amit fontos megjegyezni, hogy:

    1. Multik nélkül (tőkéjük) nem tudnánk fejlődni még elméletileg sem.
    2. Állam miatt ez sajnos csak elmélet marad...
    3. Állam és Multik jól átbasszák (elnézést a szavakért, de már nagyon idegesít a dolog) a melózó népet
    4. Állam nélkül Multiknak nem lenne ilyen hatalma még álmukban sem
    5. Tehát az államot szidjátok, a multiknak köszönnyétek, hogy egyáltalán jöttek és munkát adtak még ha sokszor éhbérért is (állam miatt) akkor is jobb mint munka nélkül.

    Megoldás... TAKARÉKOSKODNI, TŐKÉT FELHALMOZNI, csökkenteni a kiszolgáltatottságot és a függőséget a multiktól DE MÉG JOBBAN AZ ÁLLAMTÓL.

    Sok szerencsét. (és ez nem áprilisi tréfa) sajnos :(
  • ssdb #5
    jó hogy nem tetszik a multiknak mivel akkor uu vannak mintha angliába vagy franciországba települnének, szal rossz ezt kimondani, de Mo. és szomszédai még mindig az alacsonyabb bérezéssel csábítják a népeket ide...
  • teddybear #4
    Itt arról van szó, hogy mi, a magyarok is szeretnénk tisztességes, nyugati szintű bért, a a nyugati árainkhoz, ill. a nyugatit meghaladó adóinkhoz. Ez persze nem tetszik a multiknak.
  • AranyKéz #3
    Nagyon csodálkoznak hogy szarra se megy az ország, aztán az egyiküknek se böki ki a szemét hogy *LTÉn oltári nagy fasságokat tanítanak programozó informatikus címen...

    (Persze így van ez mindennel... Az se böki ki a vezetők szemét hogy a nevetségesen alacsony 125 000 forintos jövedelemre nevetségesen magas 38%-os szja-t kell fizetni, vagy hogy a minimálbér szja-mentes, aztán csodálkoznak hogy mindenki minimálbérre vagy 125 000 alatt van bejelentve és alig folyik be valami az adóból...)
  • Tetsuo #2
    Jaja, Gyurcsány a megoldás. Ő majd lerontja a reálbéreket..
  • Ronny #1
    tegyük exportcikké Gurcsányt és mindjárt nem fognak annyira fejlődni:)