MTI

Versenyhátrányt okoz az amerikai vízumpolitika

Az Egyesült Államoknak egyértelműen kárára van a 2001 óta érvényben levő szigorú vízumpolitika, az ország elveszítheti nemzetközi technológiai előnyét - foglalt állást egy befolyásos üzleti lobbicsoport.

A hat évvel ezelőtti terrortámadások után bevezetett vízumkorlátozások túlságosan megnehezítik a külföldi szakemberek beutazását - állapította meg Bill Reinsch, a több mint 300 amerikai vállalatot tömörítő Országos Külkereskedelmi Tanács (NFTC) elnöke. "A külföldiek egész nemzedékének azt üzenjük, nem látjuk szívesen őket, legyenek akár üzletemberek, alkalmazottak, diákok vagy turisták" - jelentette ki Reinsch a vízumpolitika enyhítését szorgalmazó több más szervezet képviselőivel közösen tartott washingtoni tájékoztatóján.

A több egyetemet is képviselő NFTC elnöke szerint az Egyesült Államok éppen akkor nehezíti meg a beutazást, amikor világszerte óriási a kereslet a képzett szakemberek iránt. Az NFTC - amelynek egyebek között a Boeing és a Microsoft vállalat is tagja - úgy látja, hogy az Egyesült Államok az elkövetkező 20 évben elveszítheti innovációs központ szerepét. A vízumkorlátozások nemcsak a külföldieket bátortalanítják el a beutazástól, az amerikai cégek is tevékenységük egyre nagyobb részét telepítik külföldre. Ha a vállalatok például nem találnak megfelelő mérnököket Amerikában, akkor Sanghajban építik fel laboratóriumaikat - mutatott rá Reinsch, aki tragikusnak nevezte a folyamatot.

Az NFTC elnöke kifejtette, hogy a vízumszerzés feltételéül szabott kötelező elbeszélgetések miatt nagyon sokat kell várni, amíg az amerikai konzulátusok kiadják a beutazási engedélyeket. Az amerikai hatóságok ráadásul sok esetben tévednek, amikor biztonsági kockázatot látnak valakiben külseje vagy neve miatt.

Az NFTC a vízumpolitika reformját szorgalmazza. Ennek egyik útja az lenne, hogy Washington kibővíti a jelenleg csak 27 országot érintő vízummentességi programot, amelynek keretében az adott államok polgárai vízum nélkül látogathatnak Amerikába maximum 90 napos időtartamra. Azt is szorgalmazzák, hogy az amerikai konzulátusoknak joguk legyen a biztonsági kockázatot nem jelentő egyének esetében elengedni a személyes interjút. Ugyancsak a javaslatok között szerepel egy olyan "megbízható utazók" program kialakítása, melyben a gyakori utazók vízumengedélyezését felgyorsítanák.

Az NFTC egy korábbi adata szerint az amerikai vállalatok 2001-től 2004 közepéig mintegy 30 milliárd dollárnyi üzlettől estek el a vízumkorlátok miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #2
    Még ne omoljon össze a gazdasága, még túlságosan függünk tőle.
  • Vorpal #1
    na hát csak bajba került amerika is