Berta Sándor

Már csak a letöltésekben bízik a német zeneipar

Úgy tűnik az internet, ezen belül is az online eladások maradt az egyetlen reménye a zenei iparnak és nemcsak Németországban. Persze kérdés, hogy ez mennyiben lesz megoldás a problémákra.

Németországban a kiadóknak tavaly 40 százalékkal nőtt az internetes letöltésekből származó bevétele, ez elérte a 42 millió eurót. Egyre fontosabbak az online CD-eladások is. A világhálón való értékesítés ma már az összes forgalom 17,9 százalékát teszi ki, míg a szaküzletekben a zenei anyagok 30 százaléka talál gazdára. A forgalom ugyanakkor 1 milliárd 706 millió euróra csökkent. A legnagyobb tételt, az eladott áruk 85 százalékát még mindig a zenei CD-k jelentik, a zenei videók piaca 9, a letöltéseké és mobil értékesítésé összesen 5 százalékot tesz ki.

A szakértők ugyanakkor 6 százalékos növekedést tapasztaltak a klasszikus zenék piacán és egyre többen vásárolják a német előadók műveit is. A német nyelvű albumok aránya a slágerlistákon elérte a 38,1 százalékot, a német nyelvű dalok aránya pedig az 53,2 százalékot. Tavaly összesen 189 millió hanghordozót (CD, DVD, LP, MC) adtak el Németországban, a korábbinál több DVD-t értékesítettek. "Az illegális letöltések száma továbbra is magas és a magáncélú másolatok száma is egyre nő" - jegyezte meg Peter Zombik, a Német Zeneipari Szövetségek (IFPI) vezetője. A szakember ezzel arra utalt, hogy ugyan a 2005-ben regisztrált 412 millióról a tavalyi évre 384 millióra csökkent az illegális zenei letöltések száma, azonban ezzel az eredménnyel még korántsem elégedettek.

Egy legális letöltésre még mindig 14 illegális jut. A felmérések szerint minden második tízéves vagy annál idősebb német éget CD-ket és DVD-ket. Az 1999-ben mért 7,9 millió személyhez képest ma már ez a tábor 31,4 millió főt számlál. Az emberek 70 százaléka zeneszámokat és zenei albumokat ír ki, tavaly 486 millió CD-másolat készült. S ebben nincsenek benne az MP3-lejátszókra, USB-kulcsokra, merevlemezekre és a mobil készülékekre átvett zenei anyagok.

"Az év eleje óta 15 000 eljárást kezdeményeztünk illegális másolók ellen és ha szükséges, ezeket további perek is követik majd. Nem akarjuk senkire sem rásütni a bűnöző bélyegét, azonban a jelenlegi jogi helyzetben nincs más választásunk, mint hogy feljelentsük az elkövetőket. Az embereknek tisztában kell lenniük azzal, hogy a világhálón senki sem maradhat észrevétlen és a kalózkodás nem kis bűncselekmény" - hangsúlyozta Michael Haentjes, a Német Zeneipari Szövetségek igazgatóságának elnöke. Haentjes egyúttal bejelentette, hogy a zenei kiadók a kártérítéseket az iskolások zenei képzésére fordítják, így a befolyó összegekből a 2007-2008-as tanévben országszerte 2500 oktatási intézményben összesen 100 000 zeneórát fognak tartani.

"Amikor az egyes szövetségi tartományokban a zeneórák 80 százaléka kiesik a tantervből, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy a fiatalok többsége nem tudja, hogy milyen érték is egy zenei mű. Az akció mottója: A zene iskolát - Az iskola zenét csinál. Nem helyettesíthetjük a klasszikus oktatást, de hozzá akarunk járulni a probléma megoldásához vagy legalábbis a mérsékléséhez" - mondta a szakember. Folytatódik a Projekt SchoolTour nevű sorozat is, amelynek keretében minden héten egy adott iskolában egy héten át csak és kizárólag zenei foglalkozások vannak: táncoktatás, videokészítés, színpadi művek bemutatása.

Az IFPI igazgatóságának elnöke betiltaná az online rádiók zeneszámainak felvételét lehetővé tévő programokat, azonban szerinte nemcsak a szellemi tulajdon védelme, a megfelelő jogszabályi háttér létrehozása fontos, de azt sem szabad elfelejteni, hogy egy zenei piacon nemcsak a zenészek és a kiadók, de a vásárlók érdekeit is figyelembe kell venni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #7
    Most mi azon a hír, hogy pár ügyvéd idén nem veszi meg az új porsche 911-es, hanem kénytelen a tavalyival száguldozni??
  • AgentKis #6
    "Az IFPI igazgatóságának elnöke betiltaná az online rádiók zeneszámainak felvételét lehetővé tévő programokat"

    Kezdheti a Microsoft Windows-al ami tartalmazza a hangrögzítő alkalmazást! LOL Ez az Mber nyílván valami szakértő lehet...
  • sathinel #5
    Nekem had legyen nagy arcom. Ami itthon megy az egy nagy rakás híg fo. De valsz máshol is. Pl megagáz, és haverjait nyomják, túlfizetik, aki meg egéssz európában ismert, csak itthon nem, azokat meg hagyják a fenébe. Miért? Kíváncsi lennék Yonderboy-t pl mennyi pénz illeti ezekből a beszedett pénzekből amit ezek összelopnak? És alig játszák őket. De van más is ilyen. Ezek valamit elénknyomnak, és utánna ezt játszák az összes rádióban, TV-ben. Ezek után érdekes hogy egyre többen internetes rádiót hallgatnak a szutyok helyett? Hogy lehet kiadni, lejátszani olyat bármilyen érdemleges médiában mint Pákó, Győzike, és a többiek? A SHOW gyártásnak meg megvannak a szabályai, ha valami ilyesmivel kezdik el védeni megahiperszupergány szárocskákat. Nincs is magyarországon 18 évesnél idősebb korosztályt zeneileg kiszolgáló zeneTV. Max külföldi, vagy net..
  • Su0my #4
    nem értek egyet a jogi helyzettel, nem sajnálom a kiadókat, de azért ha valahol, akkor a zeneiparban olyan mértékű értékkülönbségek vanak mű és mű között, hogy ebben az esetben spec egyetértek a kiadókkal... Igaz, hogy elég rossz az a helyzet is, hogy a bevétel nagy része nem azé lesz, aki csinálta a zenét, evvan.. na de kérem szépen, nehogymár az nyavalyogjon, nehogymár annak legyen nagy a képe, aki töltöget... ezt annyira nem bírom, ez olyan gáz! ez olyan magyar!
  • abelr #3
    aki letolt egy zeneszamot a torrentet hasznalva mar bunozo es felelosegre is vonjak majd egyszer?

    meg nincs odairva hogy jogvedett lenne csak egy sima mp3 es go
  • Gerygrey #2
    A felmérések szerint minden második tízéves vagy annál idősebb német éget CD-ket és DVD-ket.
    Tükörfordítás rullz :) Ti is el szoktátok égetni a lemezeiteket?

    így a befolyó összegekből a 2007-2008-as tanévben országszerte 2500 oktatási intézményben összesen 100 000 zeneórát fognak tartani.
    "Amikor az egyes szövetségi tartományokban a zeneórák 80 százaléka kiesik a tantervből, akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy a fiatalok többsége nem tudja, hogy milyen érték is egy zenei mű.

    El tudom képzelni azokat a "zeneórákat". Tanítónéni: vedd meg eredetibe a megasztár szutyok cédédet mert különben bűnözővé válsz. Egy kicsit messzire mentek a kiadók, nem? Ezt a módszert legalább annyira etikátlannak tartom, mint ha állami pénzekből iskolai órák keretein belül McDonald's és cocacola reklám"órákat" tartanának az iskolákban.
  • aaaaa #1
    ...Nem akarjuk senkire sem rásütni a bűnöző bélyegét, azonban a jelenlegi jogi helyzetben nincs más választásunk, mint hogy feljelentsük az elkövetőket. ...

    Nincs más választásuk, mint becsületes embereket tönkretenni egy életre... na de a németeknek nagy gyakorlatuk van ebben, egy fél évszázaddal sem volt más választásuk, amikor elhurcolták az embereket...
    Sittre a sok zeneszerető ingyenélővel, aki nem szolgálja a nagyságos kiadókat...
    Még jó hogy a jog nem engedi hogy kivégzzék a letöltőket, mert azt is minden bizonnyal szívesen megtennék ezek a kedves emberek, persze csakis elrettentő és jobbitó szándékkal, a mi érdekünkben.