Napi Online

A magyaroknak még mindig drága a DSLR

Pár éven belül stagnálásba vált a digitális fényképezőgépek eddig dinamikusan bővülő piaca - állítja az IDC szakértője. Magyarországon nem ilyen vészes a helyzet, itthon csak pár év múlva csökkenhet a kereslet.

Mint arról mi is beszámoltunk, az IDC elemzése szerint a tavalyi 15 százalékos növekedés után az idén csak 8 százalékkal bővül a digitális fényképezőgépek piaca, ám ez is 114 millió fotókészülék eladását jelentené. A világpiac várhatóan 2010-re telítődni fog, ezt követően, 2011-től stagnálás, rosszabb esetben hanyatlás várható. Az elemzés rámutat, hogy a kedvezőtlen prognózis az olcsóbb gépekre vonatkozik, a professzionális tükörreflexes készülékek (DSLR) piacán ugyanis dinamikus a bővülés, tavaly 39 százalékos volt a fejlődés, 2011-ben pedig 9 százalékos növekedés várható, vagyis abban az évben 8,5 millió fényképezőgép értékesítésére lehet számítani. A prognózisból kiderül az is, hogy a kompakt gépek piacának várható zsugorodása elsősorban a jelentősebb gyártókat fogja sújtani.

Nem értenek egyet az elemzés összes állításával a jelentős gyártók magyarországi képviselői. Domokos Barna, a Canon Hungária CCI üzletágának marketingmenedzsere elsősorban azért nem, mert a magyar piac egyelőre nem éri el a nyugat-európaiak fejlettségi szintjét. Mint mondta, a vásárlóerő jóval kisebb, amit az is jelez, hogy Magyarországon elsősorban a 35-50 ezer forintos kompakt gépeket keresik, míg a Lajtán túl a 200 eurónál - az 50 ezer forintnál - drágább gépek számítanak a volumenterméknek. A szakember szerint csak 2011 után pár évvel lehet számítani arra, hogy telítődik a magyar piac, addig éves szinten nagyjából 10-15 százalékos bővülés valószínűsíthető.

A kompakt gépek piacát részben az hajtja, hogy a DSLR készülékek még az utóbbi évek árzuhanása ellenére is túlságosan drágák a többség számára, a mobiltelefonok fényképezői pedig még közel sem érték el a mai kompakt fényképezőgépek képminőségét. Domokos ugyanakkor osztja az említett felmérés azon megállapítását, hogy a komolyabb digitális tükörreflexes gépek piaca világszerte egyre bővül, s ez igaz Magyarországon is, egyre szélesedik ugyanis az a réteg, amelyik hajlandó 150-200 ezer forintot áldozni egy minőségi DSLR készülékre.

Hasonló megállapításokat tett az elemzést kommentálva Németh Erzsébet, az Olympus Magyarország kommunikációs vezetője, aki szintén hangsúlyozta: bár hosszú távon az elemzésben említett tendenciákra lehet számítani a magyar piacon is, de tapasztalataik szerint a világpiaci változások két-három éves késéssel gyűrűznek be a magyar piacra. A felmérések egyébként arra utalnak, hogy a tavaly jelentősen növekedtek az eladások, és az idén további bővülésre lehet számítani, habár csökkenő ütemre van kilátás.

Piackutatási adatok szerint a "noname" gépek piaca nem jelentős, ezek a készülékek elsősorban azon kategóriákban tudnak vásárlókat szerezni, amelyeket a márkák nem fednek le. Ezek a készülékek többnyire már nem felelnek meg a mai igényeknek, főként azokat a vásárlókat tudják magukhoz vonzani, akiknek kizárólag az ár számít - felelte a nagyon olcsó, sokszor névtelenül vagy ismeretlen márkanévvel árusított fényképezőgépek piaci hatásait firtató kérdésünkre Németh Erzsébet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sharpshooter #20
    "aki meg csattogtat annak jó jpeg is."

    igen, aki archaikus technikával üveglapra fotóz, az meg egyszerűen hülye...?
    miért nem lehet egy képet elsőre JÓL megcsinálni?

    sajnos sokan fotónak úgy, hogy "szerintem jó lesz, majd PS-sel kijavítom"...
    sajnos hivatásosok is sokan gondolkodnak így...

    a RAW nagyon imádnivaló dolog, de nem a napisajtóban (főleg az onlineban nem, ahol perceken múlik kinek mikor kerül fel e képe)...

    én köztes megoldást választottam: a CF-re mennek a RAW-k, az SD-re ugyanaz a kép JPEG-ben, így ha gyorsan kell onlinera, akkor ott a jpeg, ha van idő feldolgozni, akkor RAW...
    (főleg ha az ember NatGeo-nak fotóz, akkor nem is fogadják el másban)

    persze az egésznek nincs sok értelme mert a napisajtó nyomdatechnikáját egy 3mpixeles mobil is kiszolgálná, ha elég gyors lenne:)
  • IJK #19
    " 2007. máj. 09. 22:31 | privát | galéria | válasz erre | #10
    újságnál (napilapnál) nem adhatod le a képet RAW-ban, csak jpeg-ben, ha olyan a cikk amihez egy 4-6 hasábos kép kell, akkor azt jól kell megcsinálni jpegben, mert nem illik PS-ben megerőszakolni az elb*szott fotót..."

    Akkor is raw-ba fotózok, aztán "megerőszakolom" PS-ben, és jpeg-ben beadom...

    Egyébként a raw-jpeg vitának semmi értelme, mert aki ismeri a raw előnyeit az abba fotóz, aki meg csattogtat annak jó jpeg is.
  • gyraph #18
    van benne igazsag...
  • Tetsuo #17
    S hogy a témához is hozzászóljak: mutatóujj nélkül is lehet gombot nyomogatni. ;)
  • Tetsuo #16
    Azt leszarom, de a muszáj, az muszáj! :)
    Rövidítésből, melléütésből ill leütési sorrend tévesztéséből szokott lenni hiba, de az egy fórumon nem számít. Mondatközi írásjelek helytelen használata sem (annyira).
    Ékezetek tévesztése (pl. billentyűzet miatt) és fogalmazási hiba pedig elmegy, legalábbis szerintem.
    A "muszály" viszont már nem! :)
  • sharpshooter #15
    és PS 5-re felmegy a legújabb?
  • Sanyix #14
    Mire jó a raw? Van veszteségmentesen tömörített képformátum, pl PNG. Bár mondjuk a tömörítéshez kell egy kevés számitási teljesítmény :)
  • DoctorJohnson #13
    PS-hez ingyenes minden adobe raw koverter
  • sharpshooter #12
    mindegy, én RAW-hívő vagyok, de bent a szerkesztőségben nem örülnek a nyerformátumnak, sőt igazából nincsenek is felkészülve rá...

    (főleg az újabb géptípusokhoz újabb konvererek kellenek, és az újabb eredeti programot jelentene, amibe nem szívesen fektetnek...)
  • Lateralus #11
    Akkor kényelmesedsz el, ha el akarsz kényelmesedni.
    Attól, hogy egy napilap fotósának gyorsan kell dolgoznia, mert lapzárta, és nem engedheti meg magának a RAW feldolgozást, még semmivel sem lesz "művészibb", mint egy RAW fotós amatőr.
    Ezzel az erővel elkényelmesít az AF, az automata fénymérés, a gyors sorozat, sőt maga a digitális fényképezőgép is. Gombot nyomni mindenki tud, akinek van legalább 1 db mutatóujja :)


    Amúgy meg elrontot RAW-ot feldolgozni az igazi művészet ;)