Kruza Richárd

A Samsung megelőzte a Nikont

Világszerte növekszik a fényképezőgépek eladása, és egyre népszerűbbek a digitális tükörreflexes gépek.

Az IDC szerint 2006-ban 19, 7 millió eladott géppel a Canon-nak volt a legnagyobb, 18.7%-os piaci részesedése a fényképezőgépek eladásában. Ez a korábbi, 2005-ös év eladásaihoz képest 23.3%-os növekedést jelent. Összességében véve a világon a fényképezőgép eladások 14.5%-al növekedtek, ami 106 millió eladott gépet jelent. A piackutató cég szerint ez a növekedés részben annak tudható be, hogy a DSLR gépvázak már nemcsak a professzionális, hanem a hobbi és amatőr fotósok köreiben is egyre népszerűbbek: 2006-ban 5 millió DSLR gép talált gazdára, ami a korábbi évhez képest 36%-os növelekdést jelent.

A listán 15.8%-os részesedéssel a Sony a második. A 2005-ös 15.2%-os részesedéshez képesti növekedés az IDC szerint a cég alapkategóriás DSLR gépvázának köszönhető. A Kodak 10%-ával az egyetlen amerikai cég amely benne van az első ötben, - a 2005-ös 14.2%-os szintjéhez képest a cég jóval lejjebb csúszott. A japán Olympus szintén visszaszorulóban van, 2005-ben 9.8%, 2006-ban 8.6% piaci részesedést tudott elkönyvelni magának.

Christopher Chute, az IDC elemzője szerint "A 2006-os év nagy győztese a Samsung, mely az eladások tekintetében a Nikon helyére lépett és világszinten az ötödik helyet foglalja el az eladásokban" - mondta. A Samsung a 2005-ös évhez képest több mint a dupláját adta el 2006-ban: 2005-ben 3.8%, 2006-ban mát 7.8% piaci részesedése volt. A Nikon, a világ második legnagyobb professzionális fényképezőgépgyártó cége viszont 7.6%-ával a hatodik helyre csúszott vissza.

A DSLR piacon is a Canon vezet: 2005-ben 30.7%, 2006-ban már 46.7% a piaci részesedése, ami 30.7%-os növekedést jelent, bár a növekvő DSLR piacon megjelenő új márkák és típusok miatt a vállalat növekedése ezen a területen kicsit lassul. A Nikon 33%-os részesedéssel a második befutó a DSLR piacon - a korábbi évhez képest a cég eladásai 35.9%-al növekedtek. Ebben a kategóriában a Sony (miután megvásárolta a Konica Minolta-t) 6.2%-al a harmadik lett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • akela1986zeg #11
    Hm...még szerencse hogy a Nikon nem Samsung chipeket használ,de ez részletkérdés... "Nikon érthető, hogy 6. - nincs épkézláb kompaktja " Hátazért nem mondanám,a P-s széria magasan kiemelkedik a Nikonnál,főleg a P5000.De ezcsak az én véleményem.A Nikon ott bukja az egészet hogy a márka miatt jóvaldrágábbak a gépei.És szerintem 1 gazdag német,vagy francia akkoris nikont fog venni,még ha a samsung beis előzött.
  • Mezcalero #10
    Rengeteg márkás és jó minőségű műszaki cucc tartalmaz Samsung alkatrészt. Memóriagyártásban, LCD panel gyártásban az egyik, ha nem a legnagyobb a világon. Nem csak közvetlenül a fogyasztóknak gyárt!! Nagyon sok gyártó vásárol tőlük alkatrészt. A példájuk azt mutatja hogy az üzleti filozófiájuk nagyon bejött!! Nagyon nagy tömeget szolgálnak ki világszerte és ez a céljuk a konkurenciánál olcsóbb tömegtermék. (Sztem!)
  • babajaga #9
    "vilag legnagyobb elektronikai cege"

    Tele van a tököm a nagy cégekkel, én a jót gyártó cégeket tartom valamire. A Samsung pedig nem a jó minőségéről és tudásáról híres. Akárcsak a kínaiak dömpingárú.
  • viizo #8
    Te vagy lemaradva, mert szórakoztató elektronikában pl. a Sony benne sincs az első 3 legnagyobb cégben, nemhogy vezetne ;)

    Fejlődik a Samsung, én mint koreai elektronikai cucc ellenes is aláírom, de még mindig sok terméke van minőségileg a béka s*gge alatt... és még finom voltam...
  • zzebi #7
    Hmmm, kicsit le vagytok maradva.
    A Samsung nehany even belul a vilag legnagyobb elektronikai cege lesz. 2-3 even belul leelozi az Intel-t felvezetogyartasban, szorakoztato elektronikaban szinten hajszallal marad el a Sony-tol. K&F koltsegekben az elvonalban van es egyre tobb markasabb gyarto hasznalja a Samsung komponenseket a termekeiben. Tobbek kozott a Sony is.
    Ez bizony mar nem egy gagyi kistigtis, hanem egy rohadt nagy gorilla, ami lassan felfal mindent, ami korulotte van.
    Aki nem sznob, az meg Amerikaban is szivesen vesz high-end Samsung termekeket.
    Felejtsetek el, amit eddig gondoltatok a cegrol...
  • papajp #6
    Hát igen az Olympus visszaesése engem is meglepett :(
    Nah de majd 2007-ben,a birodalom visszavág...:)
  • sharpshooter #5
    cikket elolvastad?
    eladásban - rohadt sok rízsevő vesz ám Samsungot, olcsó és hazai, éljen a koreai gazdaság!
  • babajaga #4
    "Samsung megelőzte a Nikont"

    Miben?
  • vajkivan #3
    Mar csak azt tudnam h ki vasarol Samsungot, vagy csak annyi h lecsereltek a marketingeseket es tobbet koltenek reklamokra. A Nikon meg igazan kihozhatna valami ultrazoomot.
  • sharpshooter #2
    poor Nikon, dslr-ben 2., ami nekem furcsa, hogy nem Oly a 3.
    Nikon érthető, hogy 6. - nincs épkézláb kompaktja