30
  • dara
    #30
    Az összes Slot A-s Athlon (Model 1 és 2) és az összes Spitfire (Model 3) és Morgan (Model 7) Duron valamint a legtöbb Thunderbird (Model 4B) 200MHz-es FSB-jű volt (az External Clock volt 100MHz). A T'bird-ök közül csak a Model 4C-k voltak 266MHz-es FSB-jűek.

    A Palomino Athlon XP-kkel (Model 6) vált általánossá a 266MHz-es FSB (EC 133MHz), Duronok esetén az Applebred-del (Model 9). Addig (1999. 6. 23. - 2001. 10. 9., azaz közel két és fél évig) a 200MHz-es FSB volt döntő többségben. Az első 266MHz-es FSB-jű Athlonok (1000C, 1133C és 1200C) 2000. 10.30-án jelentek meg, majdcsak másfél évvel az első Athlonok után.
  • dez
    #29
    "abba ment a legkisebb k7-től az az első athlon xp sorozatig (palomino) minden"
    Tápfesz: csak rémlig, hogy egy procit ezért nem tudtam használni, de konkrétan már nem emlékszem.
  • Sanyix
    #28
    Nem írtam olyat hogy 133-as fsb-s alaplap vitte a 200-asat, azt írtam a 166-os is vitte a 200-asat biosfrissítéssel. Én tápfeszes dologról nem hallottam, és amúgy is a k7-esek tápfeszültsége végig 1,7 1,5 között volt nem is tudom mi lehetne ezzel probléma?
  • dez
    #27
    A 133-as FBS-s lap hogy vitte a 200-as procikat?
    Meg nekem rémlik valamilyen tápfeszes dolog is.
    Mindenesetre a 2 is több, mint az 1.
  • Sanyix
    #26
    K7 megjelenésekor volt 100-as fsb-s chipset, pár hónapig volt kapható, szal nem sokan kaptak olyat. Aztán jött a 133 fsb, abba ment a legkisebb k7-től az az első athlon xp sorozatig (palomino) minden. Aztán jött a 166 amibe minden addigi proci belement, és a 166-ot támogató alaplapok nagy része biosfrissítéssel vitte a 200-as fsb-t is. Ez a mindent rögtön megvásárlóknak is 3 váltás, normális embernek max 2.
  • dez
    #25
    Socket A-nál is volt "kavarás", ilyenek miatt, mint FSB, órajel, talán tápfesz is. Intelnél még most is ez megy... AMD-nél legalább egyértelmű, hogy melyik proci melyik lapba való, ill. megy (x foglalat - x tokozás). És ezek 3-4 évente váltják egymást. (A 754 és 939 nem egymás váltásai, hanem párhuzamosan léteztek, más igényekhez.)
  • dez
    #24
    Még idén, talán még a nyáron jönnek azok a 4 magosok (új 2 és 1 magosokkal együtt). Jövőre a 8 magos lesz a csúcs.
  • dez
    #23
    Mit? Néhány (értelmes) hozzászólás leírását? Miért unnám?
    És mondd csak, te nem unod, hogy tök értelmetlen kérdéseket teszel fel?
  • lezso
    #22
    az intelnél nem a foglalatcserével van gond: ma lehet venni belőle 2 félét, míg az AMD-ből 4-et...

    Az intellel nekem az a bajom, hogy C2D-hoz, meg 800-as DDR2-höz 25-30e forintos lap kell, és akkor még egy viszonylag szar lapot (ASUS P5B) vettél az árához képest. Ennyi pénzért inkább veszek AM2-re egy NF570 SLI-t! Jobban is néz ki, meg több is a tuninglehetőség ;)
    Meg az inteles lapok összevissza támogatnak mindent meg semmit, pl ott a DDR2, amiből csak a 800-asat érdemes megvenni, mert a DDR2-667 kb ugyanolyan sebességű mint a sima DDR400. Procitámogatásnál is nagy káosz van.
    Magyarul intelnél mindig csak a legújabb chipsetet érdemes megvenni, amit utána úgy is lecserélsz...
    Szóval ha időtálló inteles lapot akarsz venni, akkor csak egy ASRock csodára számíthatsz, ami támogat mindent, vagy kétféle processzor-slot van benne! :D

    Az AMD-nél persze másképp van: egy 15000 forintos lapba (ASUS M2V vagy M2N-MX) is belemegy az X2-ből minumunm 5000+-ig, és a DDR2-800-at is támogatja duálban (a proci memory-controllere).

    persze ezt nem az intel lejáratására írtam, csak azoknak akik IDŐTÁLLÓ konfigot szeretnének maguknak :)
  • Inquisitor
    #21
    Nem tö mindegy? Intelnél ott az s775 foglalat, aztám próbálj Core2-t rakni régebbi 775-ösdeszkába, ill. picit régebbi Core2 lapba próbálj meg majd négymagosat betenni és így tovább.
  • Sanyix
    #20
    De, intelnél már nagyon rég óta divatos az állandó foglalat cserélgetés... amd-nél csak a socket A után lett divat ez, sajnos.
  • Sanyix
    #19
    Ha nem palomino magosod van, vagy régebbi akkor nem érdemes. Az afölötti magok ugyanolyanok, és 3200+-ra simán lehet húzni általában, ami meg a leggyorsabb socket a-s proci volt, a 3200+-es is ugyan az mint a 2500+-os, csak nagyobb órajelen.
  • maestro85
    #18
    Ha nem a legújabb csodaszép játékokkal és nagy gépigényű mediaprogramokat használsz, akkor türhető. Nekem 1800+-om van 1900MHz-en járatva, nem szárnyaló madár, de egyenlőre szerintem várni kel kicsit, míg kiforrnak ezek a nagyfelbontású HD izék, filmek, játékok, és akkor lehet majd hozzájuk venni bátran olyan gépet. ezek a Core2Duo/x2 szintű gépek szerintem 1 éven belül gagyik lesznek, majd a Phenom...
  • maestro85
    #17
    Asszem most az lesz, hogy emgveszem a legyorsabb Socket A procit a jelenlegi helyett, 1,5 évig kihúzom még, juhúúú utánna meg Phenom-ális leszek!
  • magus4884
    #16
    Sajnálom hogy az athlon név vissza vonul:( Az új nevek se rosszak,és ez most hatalmas fejlődés várható az amd-nél:)2008-ra már a 4magos amd-is kijönnek igy lehet hogy már inkább a 4magos gépeket érdemes venni?!De szerintem még a két magosok is bőven elég, föleg az amd opteron az nagyon erős 2magos proci:)
    Amd 5000+,Amd 5500+ezek már nagyon erősek:)De én még csak egy magos procival dicsekethetek,ami 2200+ os,már váltanom kéne de nagyon:)
  • gforce9
    #15
    Nem gond, majd kitalálnak mást, ami miatt csere kell. Nagyon találékonyak. Mind az AMD mind az Intel.

    Athlon64: ha a memória marad csak 939-ig tudsz menni.
  • asysoft
    #14
    "Phenom". Egy ideig még szoknom kell, csakúgy, mint anno a Vistát, illetve az AMD Radeont...:) Csak legyen méltó a márkanevére.
  • asysoft
    #13
    Azt ugye tudod, hogy az AM2-es processzorok DDR2 memóriát kezelnek, azaz memóriát is cserélhetsz?
  • barret
    #12
    Jujj,most megijesztetted!
  • who am I 7
    #11
    dez.Nem unod?
  • dez
    #10
    Nem veszi át! A s.939, s.754, s.AM2 is sokkal tovább húzta (ill. AM2 húzza), mint Intelnél egy-egy alaplap (lásd amit az azonos foglalaton belüli cserékről írtam az előzőben - amire mellesleg AMD-nél is volt példa, de csak korábban, a Socket A-nál). Sőt, az AMD bejelentette, hogy az AM2+-os, új procik a mostani AM2-es lapokban is működnek majd (és valószínű ez fordítva is igaz, a mai AM2-es procik működnek az új lapokban is)!
  • dez
    #9
    "Furcsa, csak azóta van ez mióta pl. amd-nek van érdekeltsége az alaplapgyártásban."

    Ez egy nagy butaság! Az Intelnél jó ideje jóval sűrűbben kell alaplapot cserélni. Az ne tévesszen meg, hogy ugyanazzal a fogalattal jöttek ki különböző procik, attól még az alaplap nem feltétlenül támogatta az újabbat, így a megegyező fogalalat ellenére kellett az alaplapcsere!

    A s.939 DDR ramot támogat, így DDR2 ramhoz új foglalat kellett, az AM2.
  • dez
    #8
    Egyértelmű, mert egy kód csak egyfajta procit fog jelenteni, nem úgy, mint pl. a "3000+", ami lehet többféle fogalatos, vagy a "3800+", ami lehet 1 v. 2 magos is, stb.
  • dez
    #7
    Pár megjegyzés a cikkhez:

    "A sort a Barcelona magos szerverchipek nyitják meg, amelyek 65 nanométeres gyártástechnológiával, natív négymagos felépítésben, megosztott harmadszintű gyorsítótárral, HyperTransport 3.0 támogatással, ám a jelenlegi foglalatban jelennek meg."

    A hírek szerint a Barcelona még nem tudja a HT3.0-át. K10 =/= Barcelona (a Barcelona csak az egyik, első változata a K10-nek). Majd a kicsivel azután megjelenő, AM2+-os, illetve a később megjelenő S.F+-os chipek fogják tudni a HT3.0-át. (Amik működnek majd az AM2-es, v. S.F-es lapokban is.) A +-os foglalatok újdonsága többek között a HT3.0 támogatás.

    "A cég mérnökeinek állítása szerint ez egyébként nem azonos a korábban emlegetett Socket AM3-mal, amely később AM2+ jelölésre váltott, így a két foglalat közötti kompatibilitásról lemondhatunk."

    Na itt is van egy kis zavar. Ezt már nem a cég mérnöke mondta, hanem "one field application engineer familiar with AMD's socket migration". Itt csak az hangzott el újra, amit már korábban is tudtunk, tehát hogy az elsőként HT3.0 + DDR3 támogatásúra tervezett AM3 helyett először jön a HT3.0-ás (+ 1-2 más újdonságot tartalmazó) AM2+, és csak később a DDR3-at is tudó AM3. Azt is tudtuk már, hogy az AM2-vel már nem lesz kompatibilis az AM3, viszont az AM2+-szal igen, ez sem változott!
  • AgentKis
    #6
    Azért, mert megszűnik a két stratégia közötti választás lehetősége...
  • avengir
    #5
    Inteléknél eddig is ez volt a szokás, szval nem értem miért sírtok amiért az amd is átveszi az Intel marketing modellt...
  • Akuma
    #4
    Én csak reménykedni tudok benne, hogy jó okkal cseréli a foglalatokat az AMD, de ezekután az a minimum, hogy visszavegye a hatalmat olyan szinten, mint az X2 megjelenésével, ha nem is jobban... Erre meg eléggé kicsi esélyt látok, mivel Intel eléggé bekeményített. Kb. mint az Nvidia.
  • Athlon64
    #3
    Hát nem tudom, hogy szándékosan csinálják-e azt, hogy új proci család, új alaplap, de én pont emiatt nem újítok a gépemen.

    Talán így 3év után lehet, hogy év végén gépet újítok ami VGA AGP->PCIexperess, CPU miatt az alaplap SocketA->AM2, és egyenlőre marad a sima DDR400-as 2x512MB-om.
    Egyébként erég vetten volna az Ati9600-om helyett jobb AGP-s karit a gépembe, de nem akartam kidobni pénzt.
  • huuu
    #2
    Már 3 foglalat miatt eldobhatósak a gépek.
    A videó, processor, mem.
    Hogy biztosan cseréljük mindhármat.
    Nehogymár 939 láb ne legyen elég egy processoron. :(
    Ez biztos szivatás. Furcsa, csak azóta van ez mióta pl. amd-nek van érdekeltsége az alaplapgyártásban.
    Lassan az lesz mint egy laptopnál. Mindent ívelünk a kukába és veszünk újat, ha fejleszteni akarunk. És nem a különböző csatolók technológiai korlátai miatt. :)
  • Fallen Healer
    #1
    "BE-2400 - ez a Brisbane magos, 2,3 GHz-en futó chipet jelöli majd." Tényleg egyértelmű lessz... vagy csak félregépelték?

    Furcsa, régebben mintha tovább lettek volna használatban a processzorfoglalatok, és csak mostanában lenne divat az eldobható számítógép - új proci-új alaplap-új foglalat, új memória - az előző mehet a szemétbe...