Gyurkity Péter

GeForce 8600 és AMD RV630 részletek

Szinte izzik a levegő a két nagy rivális között, ahogy mindketten készülnek saját fejlesztéseik bemutatására. Az nVidia kiemelkedő teljesítményt és kedvező fogyasztást, az AMD integrált hangot és PCI Expess 2.0 támogatást ígér.

A DailyTech mindkét fél előzetes jelentésére rátette a kezét, idejekorán lerántva a leplet a készülő grafikus fejlesztésekről. Kezdjük rögtön az nVidia terveivel, amelyekről már korábban többször is beszámoltunk. A jelek szerint marad a hármas felállás, vagyis a középkategóriát a GeForce 8600 GTS és GT, valamint a 8500 GT hivatott kitölteni. Ezek eltérő órajellel és memóriával, egyelőre ismeretlen számú shader egységgel érkeznek majd, egyedül a 128 bites memóriainterfész egyezik.

A legerősebb természetesen a 8600 GTS, amelynek G84 jelű chipje 675 MHz-en fut, a 256 MB GDDR3 memória pedig 1000 MHz-en. A másolásvédelmet ellátó HDCP-kulcsok nem találhatók meg a GPU-ban, ezt a gyártók adják majd hozzá külön chipen, magát a technológiát természetesen támogatja az összes kártya. A nyolcrétegű nyák hagyományos PCI Express illesztőt kapott, az nVidia saját adatai szerint a fogyasztás 71 wattnál tetőzik. A GT órajele 540/700 MHz, 128 vagy 256 MB memóriával, opcionális HDCP-vel. A leírásban hatrétegű nyák és maximum 43 wattos fogyasztás szerepel.

A 8500 GT némileg gyengébb lesz, bár erről a változatról igen kevés információ jelent meg. Mindössze annyit tudunk, hogy a GPU GDDR3/DDR2 memóriát támogat, valamint kétszeres dual-link DVI, VGA és TV-kimenetet. A két erősebb testvérnél két dual-link DVI, VGA, SDTV és HDTV-csatlakozót említenek, a GTS változatnál mindezt analóg videóbemenet egészíti ki. Egyébként mindhárom változat támogatja az MPEG-2 nagy felbontást, WMV HD-lejátszást 1080p felbontással, valamint a H.264 formátumot, a VC-1 viszont hiányzik a listáról.

Az AMD vonalán a szintén készülőben lévő RV610 és RV630 szerepel a friss jelentésben. Előbbi négy változatban készül, ismeretlen magórajellel, míg a 128-256 MB memória 400-700 MHz-en fut, a fogyasztást pedig 25 wattban maximalizálják.

Az RV630 három különböző kiszerelésben ( Kohinoor, Orloff és Sefadu) lát napvilágot, 128 bites memóriainterfésszel, 256-512 MB DDR2/GDDR3/GDDR4 memóriával, 75 és 128 watt közötti fogyasztással. Az órajeleket itt mély csend övezi, ám azt tudjuk, hogy elérhető lesz a PCI Express 2.0 és a HDMI-támogatás. Az AMD közvetlen audiokimenetet ígér, amely feleslegessé teszi a különálló hangkártyákat. A hardveres gyorsítás mind a H.264, mind a VC-1 formátumoknál elérhető lesz.

Mindkét fél alapvetőnek tekinti a teljes DirectX 10 és Shader Model 4.0 támogatást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • cicai #41
    Melyik a jobb a 8600Gt vagy a 8500?
  • dez #40
    Nem ismeretlen, de a hardverbuziról nem ők jutnának az eszembe, és hanem inkább azokra szokták mondani (így, és nem úgy, hogy harvdverbuzeráns) akik benne vannak a témában, odafigyelnek a gépükre, stb., de nem csak az fps miatt. Sokan, talán legtöbben nem is játszanak, csak inkább a 30 éven aluliak (persze van kivétel, mielőtt valaki ezzel jönne). Szóval ez így sértő, és kész, ing ide vagy oda.
  • schrank #39
    akinek nem inge nem veszi magára azokra írom akik évente kétszer updatelnek letöltik az összes szir-szar játékot aztán azzal menőznek hogy nekik ilyen effekt is volt meg olyan fények árnyékok és közben kiirattam az fpst de csak 79 volt .... szerintem nem ismeretlen ez a típusú "ember"
  • dez #38
    Most már jó lenne abbafejezni ezt a hardverbuzeránsozást. 10-ből kb. 9 embert sértegetsz ezzel itt.
  • schrank #37
    mert ez volt az első gépem és fingom sem volt mit vegyek egy hardverbuzeránsnak mondtam hogy mit lehet 200k-ért menni amin megy a desert combat aztán akkor dobta össze ezt a konfigot de ma már én döntöm el mit veszek mert tudom hogy mi micsoda
  • Sanyix #36
    Akkor miért vettél anno 9600-at? Merthogy a 9800 jobb volt mint az alacsonyabb szériálszámú kistesója :)
  • schrank #35
    nem vagyok hardverbuzi de ha most lecserélem 3 év után az ati9600-ot akkor a 8800gts-re cseréljem mert az jobb mint az alacsonyabb szériálszámú kistesói ugye
  • dez #34
    (Na persze nem a fórumokban a helye, mert itt egyszerű spam.)
  • dez #33
    Nem az számít, hogy piramisjáték-e, vagy sem, hanem hogy az adott esetben mennyire működik. Egyébként ez nem is piramis-játék, csak van némi hasonlóság. A piramisjátékban csak és kizárólag a pénz vándorol(na).
  • [NST]Cifu #32
    Van még olyan ostoba ember, aki ennyire nem képes felismerni a piramis játékokat???