Gyurkity Péter

Legjobban az adatlopástól félnek a cégek

Az IT-cégek vezetői között végzett brit felmérés szerint az ágazatban érdekeltek legjobban a belső munkáktól, az adatlopásoktól tartanak, míg a VoIP sebezhetősége szinte senkit nem érdekel.

A Cisco brit részlege által összeállított tanulmány a fenti okokat emeli ki, mint az IT-vezetők legnagyobb félelmeinek forrását. A szigetországban megkérdezett 100, kivétel nélkül ezer főnél nagyobb vállalatnál dolgozó biztonsági vezető megkérdezése után ugyanis az a kép rajzolódott ki, hogy a legtöbb aggodalmat az esetleges adatlopások, valamint a szabályozó hatóságok előírásainak való megfelelés okozzák. Az új technológiák sebezhetősége, azok biztonsági rései viszont jóval kevesebb figyelmet váltanak ki, még azok körében is, akik a jövőben tervezik hasznosítani ezen megoldásokat.

A megkérdezett vezetők 38 százaléka az adatlopást tartotta a legfontosabb kérdésnek, 33 százalékuk pedig a szabályozó hatóságok előírásainak való megfelelést, azok betartását. A túlnyomó többség, mintegy 43 százalék a belső "munkáktól" tart legjobban, ami szintén az adatlopás jelentőségének növekedését jelzi, annál is inkább, mivel ez a szám egy évvel ezelőtt még 33 százalék volt. "Az információ, a biztonságos kommunikáció jelentőségének növekedésével egy időben megfigyelhető a belső veszélyforrások iránti figyelem fokozódása. Ez nem véletlen, hiszen a legkönnyebb belülről kikezdeni a rendszer biztonságát" - magyarázta Paul King, a Cisco szakértője.

Érdekes, hogy az új technológiák, elsősorban a VoIP sebezhetősége szinte senkit nem érdekel. A megkérdezettek közül senki nem tartotta érdemesnek kihangsúlyozni ezen kérdés miatti aggodalmait, és a válaszolók fele vélte csak úgy, hogy az IP-alapú kommunikáció alkalmazásakor a biztonságot előtérbe kell helyezni. A magyarázat szerint ez nem jelenti a biztonság elvetését, mindössze arról van szó, hogy az általános vélekedés szerint VoIP csupán egy az alkalmazások hosszú sorában, így a területre a szokásos figyelem fordul.

Hasonló véleményen vannak az olyan platformokról, mint az XML, valamint a manapság divatosan webkettesnek nevezett alkalmazások csoportjáról. A hangsúly itt azon van, hogy a nyilvános csatornákat nem illendő a munkahelyen igénybe venni, így például az azonnali üzenetküldésnél is ajánlatos a belső rendszerre támaszkodni a jobban támadható nyitott hálózatok helyett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GVG #1
    utálom az adathalászokat...pff

    torrenten is mindig lelopják azt amit éppen töltök...feltöltésnek álcázva...hogy sülne le a pofájukról a bőr