Berta Sándor

Európai internet­biztonsági riasztó­rendszer épül

Az European Network and Information Security Agency (ENISA) nevű szervezet az Európai Bizottság megbízásából idén nyárig vizsgálja egy internetbiztonsági riasztórendszer kiépítésének a lehetőségét.

A felhasználók és a cégek gyakran panaszkodnak, hogy gyakran csak túl későn szereznek tudomást a különböző hibákról és ezáltal a bűnözők lépéselőnyben vannak velük szemben, hiszen kihasználhatják ezeket a hiányosságokat. Nos, az Európai Bizottság is megelégelte a helyzetet és megbízta az ENISA-t annak a megvizsgálásával, hogy kiépíthető-e egy megfelelő riasztórendszer?

Az első eredményeket az ENISA hírlevele szerint még ebben a hónapban, az European Information Sharing and Alert System (EISAS) projekt részeként nyilvánosságra hozzák a tagországok számára. A problémákra több lehetséges megoldás felmerült, azonban számos kérdést kell még tisztázni. Ezek között szerepel például, hogy az internetes biztonsági riasztásokat minden tagország maga próbálja meg fogadni vagy hozzanak létre egy egységes európai internetbiztonsági riasztórendszert?

Az internetszolgáltatókat és a felhasználókat érintő hálózati biztonsági kockázatokkal már jelenleg is sok program foglalkozik. A legkézenfekvőbb megoldás ezek egyesítése lehetne. Egy ilyen gyűjtőportál létrehozását javasolta két szakember, Marco Thorbruegge és Slawomir Gorniak is. Emellett fontos lenne az információcsere is, hiszen egy támadás mindenkit érinthet. "Mindenki szeretne többet tudni a várható online támadásokról, de sajnos senki sem akarja megosztani a többiekkel az információit. Pontos adatok nélkül pedig nagyon nehéz az ilyen akciók kivédése" - jelentette ki Carsten Casper, az ENISA szakértője.> Az információk számos szervezettől, így az internetszolgáltatóktól, az állami hivataloktól vagy akár a piaci elemzőktől is befolyhatnak.

Az Európai Bizottság emellett kíváncsi arra is, hogy az európai felhasználók mennyire tartják biztonságosnak a világhálót és mennyire bíznak jelenleg az internetbiztonságban. Az Európai Parlament 2003 végén szavazta meg az ENISA, mint központi európai informatikai és távközlési biztonsági hivatal létrehozását. A cél a szakértők egy helyen való összegyűjtése és annak elérése, hogy a hálózati biztonság minden tagországban lehetőleg magas szinten legyen. A Krétán található szervezet éves programtervezetéből kiderült, hogy az ENISA 1,5 millió eurót fordít különböző hálózatbiztonsági programok, workshopok és tanulmányok támogatására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #4
    Mindig vannak olyanok, akik 1ik nap elhordják a követ, a másik nap meg vissza. Hogy a többiek fxverése ne legyen feltűnő.. Ez totál jellemző az EUra.
  • eax #3
    Ezt mibol gondolod? Mi benne vagyunk ebben a projektben, es eddig nem ugy tunik...
  • wanek #2
    Ez is csak egy gittegylet, jó sok pénzért csinálják a semmit.
  • turul16 #1
    Sok biztonsági céget kényesen érintene anyagilag egy ilyen központi cucc.