Hunter

Egyre több a mobil vírus

Eddig "csupán" 12 olyan vírus volt amely mobiltelefonokra és egyéb kézi készülékekre specializálódott, a következő egy-két évben várhatóan robbanásszerűen növekedni fog a számuk - mondta Bob Hansmann a Trend Micro anti-vírus cég termék vezetője, a Nemzetközi Biztonsági Konferencia egyik előadásán. A 2000. évben becslések szerint 1.5 milliárd dollár (!) kárt okoztak a vírusok.

A vírusírók mindig olyan rendszereket támadnak amelyek népszerűek és hozzáférhetőek. Mivel a mobil eszközök gomba mód szaporodnak, mint például a telefonok, Palm vagy zseb-PC PDA-k, vonzani fogják az új vírusokat, hiszen ezek az eszközök mindenhol jelen vannak és a vírus-író csomagok segítségével egy vírus előállítása nem több pár kattintásnál.

"Bárki, bárhol kreálhat egy vírust. Nem kell hozzá különösebb tudás, csupán egy internetes hozzáférés és egy böngésző". Bár eddig csak néhány ilyen vírus van, és egyiket sem a fent említett vírus-író csomagokkal készítették, mégis érdemes egy pillantást vetni, mit is tudnak ezek a "szárnypróbálgatások". A "Staple" (kapocs) névre hallgató vírus mely az első hat palesztin betű anagrammája, az izraeli parlament 25 tagjának küldött palesztin-barát tiltakozó levelet a készítő aláírásával.

A "911" nevű vírus 100.000 mobil telefonra küldött SMS-t, mely egy weboldalra kalauzolta a címzetteket, akik kíváncsiak voltak és beléptek a megadott oldalra egy olyan scripttel találták szemben magukat, mely automatikusan elindult és a telefonon keresztül máris tárcsázta a 110-es számot, amely Tokyo segélyhívó száma. A 911 példája mutatja, hogy a mobil telefonokra nagyobb veszélyt jelentenek a vírusok mint a Palm OS-re, és ezek a veszélyek az új technológiák fejlődésével csak még nagyobbá válnak, figyelembe véve az XML, Java és Bluetooth vezeték nélküli protokollt, melyek hamarosan megtalálhatók lesznek a mobil eszközökben. Ezek a vírusok a hagyományos hálózatokat is veszélyeztethetik, melyek közreműködnek a mobil-kommunikációban.

A híreknek azért nem csak sötét oldala van, máris történtek lépések a vezeték nélküli vírusok terjedése ellen. A telekommunikációs szolgáltatók, beleértve a legnagyobbakat is, anti-vírus szoftver biztosítását fontolgatják az átjáróikhoz és infrastruktúrájuk egyéb részeihez. Hansmann elmondta, hogy az E-mail már a legtöbb hálózaton vírus ellenőrzés után jut el a címzetthez, és egyéb beérkező adatokat is szándékoznak a jövőben megszűrni, valamint magukat a készülékeket ellátni anti-vírus szoftverrel. Mind a Trend Micro, mind a Norton csomagjairól közismert Symantec Corp. kínál ilyen szoftvereket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Scooter #1
    Forduljon fel most azonnal aki ilyeneket gyárt!