Berta Sándor

Saját arckifejezéseink online kapcsolatokban

A Pittsburghi Egyetem kutatói olyan programot fejlesztettek ki, amelynek a segítségével az eddigieknél személyesebbé tehetők az e-mailek, a chatelés és az azonnali üzenetküldő programok.

Az új szoftver lehetővé teszi, hogy valaki olyan arcképeket rakjon fel magáról, amelyek pontosan az aktuális hangulatát mutatják. Vagyis így pontosan tudhatja a másik fél, hogy az illető éppen jókedvű, bosszús, meglepett vagy fáradt.

Xin Li, a technika feltalálója szerint személyenként csupán egyetlen semleges kifejezésű felvételre van szükség, ugyanis a program módosítja a fotót az adott hangulatnak megfelelően. Amennyiben például valaki a mosoly jelet üti be, akkor a beszélgetési ablakban vagy az elektronikus levélben a mosolygós arcképe jelenik meg.

Xin Li - aki egyébként jelenleg a Google munkatársa - nem az első olyan szakember, aki saját fotókat használ fel az online beszélgetések meghittebbé tételére. "Az emberek régóta használnak a fórumokban és más internetes közösségekben avatárokat. Az új megoldás viszont áthidalja az érzelmeket kifejező ikonok (emoticon) és az avatárok közötti szakadékot" - nyilatkozta Sheryl Brahnan, a Missouri Állami Egyetem docense.

Azonnal adódhat a kérdés, hogy mi szükség erre az egészre, hisz elég saját magunkról vidám, dühös, komoly stb. állapotunkban önarcképet készíteni, számítógépünkre másolni, majd a megfelelő helyekre beszúrni. "Sokan küldik el fotóikat, azonban ez nem mindig jó eljárás, hiszen gyakran kevés a sávszélesség, például a mobil készülékek használata esetén. Így ez egy sokkal rugalmasabb megoldás és elegendő csupán egyetlen fotó" - tette hozzá Xin Li.

A szoftver mindig részekre bontja, majd az adott érzelmi állapotnak megfelelően rakja össze a fotót. Ahhoz azonban, hogy ez tökéletesen működjön, szükség volt egy számítógépes modellre, amely minden egyes érzelmet és hangulatot rögzített. A rendszer tökéletesítésében részt vett Shi-Kuo Chang, a Pittsburghi Egyetem informatikai professzora és Chieh-Chih Chang, a tajvani Industrial Technology Research Institute munkatársa. A szakemberek közösen fejlesztették ki azt az alprogramot, amely elemzi az egyes arcvonásokat és arckifejezéseket és ezeket összegyűjti egy adatbázisban. Ezek alapján bármelyik fotó pillanatokon belül módosítható.

A szoftver megjegyzi azokat a részeket, amik ugyanazok maradnak és azokat, amelyeken változtatni kell. Xin Li a tesztek során nyolc személy több száz arckifejezését rögzítette és a program képes volt gyakorlatilag 100 százalékos pontossággal az adott érzelem vagy hangulat bemutatására. Az ikonokat időközben tesztelik egy távoktatási programban is, így a tanárok pontosan tisztában vannak azzal, hogy a diákoknak milyen a hangulata, mikor untatja őket egy téma vagy mikor figyelnek teljesen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csorfab #7
    Hülye idióták...
  • irkab1rka #6
    nahát azta deaztmár de jó jé.

    ki is dobom a webcam-ot, mert elavult

    muhahaha
  • hen-tes #5
    Nehezen tudnám elviselni, ha a saját gép imitálta vigyoromat kéne néznem egy msn beszélgetés közben. :C
  • Griphons #4
    Szegény Steven Segal, ezt se neki találták ki...

    Amúgy mi van, ha egy üzenetben több smiley-t is küldök? Akkor találomra választ? :P
  • Atomy #3
    De az mondjuk érdekesebb hogy a fejlesztőnek aki a goggle-nál dolgozik a microsoftnál van blogja :)
  • Atomy #2
    Hát ennél életszerűbb ha tényleg több képet csinálunk magunkról és egyetlen állományban tároljuk az összeset mint egy film képkockáit, és ugyanúgy lehetne tömöríteni mint a filmeket tehát csak a képek közöti különbséget tárolni.
    Kár hogy nem a google-nál dolgozom most milliomos lennék ezért a forrdalmi újításért:)
  • Szemi90 #1
    Arra a "mosoly"-ra, ami a képen látszik, van egy jó magyar szó: grimasz.
    x-edik bőr a rókáról.