Gyurkity Péter

Az Európai Bizottság mint az internet ellensége

A brit internetszolgáltatók éves szavazásán az Európai Bizottság bizonyult a legfőbb gonosztevőnek, miután külön feltételhez kötötte a .eu domének regisztrációját. A "hősnek" kijáró címet a Vodafone munkatársa kapta.

A brit Internet Services Providers Association (ISPA UK) a múlt héten tartotta meg szavazását, amelyen érdekes végeredmény született. A szolgáltatók ugyanis egyöntetűen elítélték Viviane Reding biztos asszony és az Európai Bizottság tevékenységét, amiért külön feltételt szabtak az Egyesült Királyságban bejegyzett cégek doménregisztrációjához. A díjat ezzel egy időben Annie Mullins, a Vodafone munkatársa kapta, mégpedig az Európai Unió gyermekvédelmi programjában való részvételéért.

A bizottság és Reding legfőbb bűne az volt, hogy a tavalyi évben az .eu domének regisztrációjának - pontosabban előjegyzésének - megindulásakor külön igazolást kértek a szigetországban tevékenykedő vállalkozásoktól, amellyel azok identitásukat támaszthatták alá. Ez a szolgáltatók szemében mesterkélt, hátrányos megkülönböztetést magában hordozó szabály elegendő volt ahhoz, hogy a szoros versenyben "legyőzzék" az amerikai kormányzatot, valamint a brit kiadókat tömörítő BPI-t (British Phonographic Industry), amely tevékenységével szintén nem hagyott valami jó emléket az internetszolgáltatókban.

Az "internet hőse" címet ugyanakkor a Vodafone munkatársa kapta, aki a szinte kimondhatatlanul hosszú nevű uniós munkacsoport és egy hasonló indíttatású projekt sikeréhez járult hozzá. A Home Office Task Force on Protection of Children on the Internet, valamint a Safer Internet Programme a gyermekvédelem hatékonyságának fokozását célozza, kifejezetten az internettel és a mobiltelefonokkal kapcsolatos területeken. A jelöltek között szerepelt még a brit Kommunikációs Hivatal, az Ofcom, valamint annak vezetője, Stephen Carter. A legjobb szolgáltató egyébként az üzleti szférában a Claranet lett, míg az otthoni felhasználóknál az NTL:Telewest, amely immár Virgin Media néven működik.

Reding elmarasztalása némileg meglepő, hiszen a biztos munkáját több területen dicsérték, különösen a roamingdíjak csökkentésében játszott szerepéért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!