Gyurkity Péter

Ingyen netet ígér Los Angeles polgármestere

Igencsak ambíciózus terveket fontolgat a négymilliós metropolisz polgármestere, aki 2009-re, vagyis még az évtized vége előtt teljesen ingyenes, illetve olcsó elérést ígér a város minden lakosának.

Antonio Villaraigosa a helyi lapokban megjelent hírek szerint az egész városra kiterjesztené a kedvezményes vezetéknélküli elérést, ezzel az Egyesült Államok legnagyobb városi hálózatát hozná létre mindössze két év leforgása alatt. Az L.A. Wi-Fi névre keresztelt kezdeményezés célja az összes helyi lakos bevonása, a finanszírozásról pedig a tervek szerint hirdető cégek és a jelenlegi szolgáltatók gondoskodnának.

Erre nagy szükség lesz, hiszen az elképzelés megvalósítása mintegy 62 millió dollárt emésztene fel, ha a városi területek "behálózásának" átlagos költségeivel számolunk. A városvezetés egyelőre arról döntött, hogy egy külső szakértő segítségével konkretizálják a terveket és ősszel pedig megvizsgálják a beérkező pályázatokat. A nyertes állná a felszerelés felállításának és üzembe helyezésének költségeit, míg a város a szükséges területek adományozásával járulna hozzá a gyors beindításhoz. A szolgáltató ezt követően az olcsó vagy teljesen ingyenes elérésen reklámokból, illetve saját gyorsabb csomagjainak népszerűsítéséből tenne szert bevételre, kompenzálva az induláskor jelentkező jelentős kiadásokat.

A városban jelenlévő szélessávú szolgáltatók - az AT&T, a Time Warner Cable és a Verizon - nem ellenzik az elképzelést, többnyire saját ajánlatuk kiterjesztéseként értékelik a vezetéknélküli elérések tervét. Erről azonban elsősorban üzleti szempontok alapján hoznák meg a döntést, vagyis csak ott szállnának be a projektbe, ahol megfelelő hasznot remélnek ettől. A polgármester eközben az itt-ott megfogalmazódó kritika ellenére ragaszkodik a terv végrehajtásához, állítása szerint ez nem fog évek múlva is a polcon porosodni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #14
    http://en.wikipedia.org/wiki/Los_Angeles

    - City 3,844,829
    - Metro 12,923,547
  • Picivizipaci #13
    Szia!
    Itt lakom 6 éve sajnálom ha hülyeséget dumáltam.
    csá
  • BlackRose #12
    Kaliforniának nincs annyi lakósa. Kaliforniának 34 milliós lakosága van (max. 7 millió illegális - reálisan valószinűleg 4 millió persze ez nem kevés). Az illegálisok sem mind L.A.-ben vannak, San Francisco és a többi Kaliforniai város is lakhelyet biztosít elég soknak. L.A. Greater Area belértve pl. San Bernandinot, Long Beech-et, Anaheim-ot, stb. kb. 13 millió. Területe igen elképesztő, de azért Magyarországéval nem vetekszik, inkább olyan 130km x 110km kb. Különben nem tudom, hol tudsz L.A.-ban 120km/h száguldani 4-5 óra hosszát, de ha valahol igen akkor az végkép érdekelne, a főutakon néha ha nincs nagy forgalom (ritkaság), de L.A. tudomásom szerint elég kevert és urbán szempontból rendezetlen, úgyhogy 4-5 órát száguldani nem igen lehet. Azt viszont elhiszem, hogy az egyik feléből a másikba több mint 5 óra kell, de nem 120km/h-val. És ne felejtsd el, hogy a kijáratok, bejárakok az autóutra sokszor 50% több utat jelentenek mint a légvonalban, mert tovább kell menni, vagy vissza kell menni esetenként. L.A.-ban nem autókáztam, de más hasonló nagyvárosban igen, úgyhogy tudom, hogy mekkorának néz ki egy nagyváros, viszont azt is tudom, hogy ha lemérnénk, nem lenne akkora amekkorának látszik vagy érzékeljük.
  • danithe #11
    Ez felfogja dobni Los Angeles hírnevét... ;)
  • Picivizipaci #10
    2006-ban tavaszan Los Angeles es vonzaskorzete 34,5 millio volt + min: 5, max: 10 millio illegalis bevandorlo, de egyes becslesek szerint joval tobb, akar 15 millio
    is lehet a szamuk. Los Angeles merete nekem elsore felfoghatatlannak tunt. Teruleti keterjedese Magyarorszageval vetekszik. Kb 4-5 ora (100-120km/o ) folyamatos vezetes kell ahhoz, hogy 1ik felebol a masikba jussak.
  • BlackRose #9
    Persze, hogy nem bűn, ha a finanszírozást önkéntes alapon biztosítjuk be, de ha börtönnel fenyegető adóbeszedésről van szó akkor már "bűn". Különben az USA-ban már így is "ingyen" van a net $20 havonta az szerintem ott ahol a háztartások közepes havi jövedelme $4100 (Californiában, USA-ban = $3800) azt hiszem a $20 havi netszámla "ingyen" van. Tegyük hozzá, hogy a cégeknél és az iskolákban meg még a $20 dollár sem kell... különben a bevándorlók is ugyanúgy használják a netet mint a többiek, nem kell valakit lemínősíteni mert Mexicói vagy Indiai... a másik dolog, bármennyit amerikában senki sem fizet, ott egy picit jobban odafigyelnek, hogy ne nyúzzák meg őket, de ugye tehetik is azt mert a verseny virágzik, az árak azért is fele akkorák mint pl. az EU-ban.
  • klastrom #8
    Gondolom itthon is hamarosan ingyenes lesz ... LOL
  • Wittgen #7
    Ingyen szolgáltatást nyújtani nem bűn, kivéve, ha pl bérgyilkosságra vonatkozik
    Még jó, hogy ott lesz ingyen, ahol a lakosság 1 része bármennyit tudna fizetni érte, míg a másik fele még ingyen sem használná (pl bevándorlók).
  • BlackRose #6
    Maga L.A. 4 millió, a "Greater Area" pedig 13, 40 millió lehetetlen, hisz egéssz Kaliforniának ha jól tudom 32 millió a lakosága. Ja és ami a témát illeti... "There is no such thing as a free lunch..."
  • Picivizipaci #5
    négymilliós metropolisz????? lol
    Jó lesz az 40 milliónak :)