AMD: nyílt BIOS Gigabyte alaplapon
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Egyébként meg a driver az OS és a HW között helyezkedik el. Ugyanis a drivert egy OS-re írják egy adott HW-hoz és a feladata, hogy az OS egy egységes felületen tudja elérni a különbözõ gyártmányú, de hasonló feladatra szánt eszközöket (absztrakció).
Hát ez azért elég durva volt 😊) Attól, mert néhány drivert utólag raksz fel, attól még a driverek az operációs rendszer szerves részát alkotják. Ugyan, szedd már ki az oprendszerbõl azokat a drivereket, amik a prociért a memóriáért vagy a megszakításokért felelnek. Vagy tudod mit, ne is nevezd õket drivernek, mert akkor nem fér bele az elméletedbe.
Az EFI-rõl meg talán annyit, hogy nézzétek már meg, hogy mióta milyen sebességgel halad a fejlesztés, és milyen színvonalat sikerült elérni. Linuxon a Via chipseteknek soha nem lesz rendes támogatása, a SIS-sem ad ki semmilyen infó (még videodriverhez sem) és hát azért nem elhanyagolható részét alkotják a piacnak. Ha nagyon ráérsz, foglalkozz vele. Bár szerintem a fafaragásban több sikerélményed lesz 😊
Ha már kivan a faszod az idióta szignókkal csinálj te is egyet.
Ha a drivereket nyílt forráskóduan készítenék akkor szerintem minden rendszerre alkalmazható lenne az.
Viszont amenyiben az EFI alól lehet a drivereket úgy cserélgetni, hogy az OS-t nem kell elindítani, akkor az azért jó mert egy rossz driver esetén könnyebb annak cserje.
Bár a WinXP-ben a hibás driverek okozta kellemetlenségeket könyen vissza lehet csinálni, ha nem kapcsolja ki a Rendszer-visszaállítás funkciót.
Nekem ez a módszer épp a hétvégén mentet meg egy hosszas driver kigubancolástól. A problémát egy webcam drivere okozta, ami az USB-t hülyítette meg.
Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV
Canon EOS 5D | Canon EOS-1 | Bronica SQ-A | Fender Deluxe Stratocaster | Martin DC-15E
Az efi arrol szol, hogy a teljes rendszer az osszes driver-rel elerheto mar a boot soran is. Ez azert jo, mert innentol nem os fuggo driver-ek szuletnek hanem az efi szabvany szerintiek. Ez foleg az alternativ operacios rendszereknek jo, mivel igy minden os ami efi kompatibilis kotelezoen kap driver-t mindenhez. A regi bios is ilyen volt, nem voltak driver-ek, csak a bios-t hivta mindenki. Az egyetlen ceg akinek nem erdeke az efi az a microsoft, ezert is van hogy mar csak a windows kompatibilis pc-kben van bios, minden mas mar efi-t hasznal. (pl. az apple is) Nem x86-os platformokon foleg az open boot szabvany terjedt el, ami az efi platform es gyartofuggetlen megfeleloje. (itt a driver-ek forraskodja van a kartyak rom-jaiban, es a rendszer inditaskor fordit vagy ertelmez) Ilyet hasznal a sun, az ibm, a regi ppc-ken az apple es meg az olpc project is.
"Alpha munkalomasokon is , valmi igen mokas dolog figyel, parancsokkal mondhatod meg neki mit szeretnel 😊"
Igen, az openboot-ra is jellemzo az 'ok' prompt es a parancssor, de ilyen az efi is. Ha ennel tobbet akarunk az mar kulon programot igenyel, amit a felhasznalo vagy a gyarto valaszt ki. (tehat a bios kepernyok is egy rom-bol futo os-nek szamitanak, mint amilyen a regi ibm ps-esekben is volt)
De amikor gyakran akkartal benne turkaszni, felboszantot a sok egerezes. Ha meg megdoglott a patkany meg szarabb volt kezelni.
Suli patkanyai sem voltak a legfittebbek 😊
Akkoriban azon is elgondolkoztam, hogy vajon mennyivel nagyobb eprom kell neki, es az mennyivel dragabb. Manapsag x megas flasek vannak, relative olcsoert, de akkor nem volt olyan olcso egy 64k eeprom.
Alpha munkalomasokon is , valmi igen mokas dolog figyel, parancsokkal mondhatod meg neki mit szeretnel 😊
Te komolyan ugy akarsz letolteni drivert, hogy EFI -bol hajtodik vegre ? Az miert is jo neked ? Egyebkent az alaplapi program gyartojanak, mi koze kene lennie ahhoz, hogy en, hogy toltok le drivert ?
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
De szerintem ezt is meg lehet oldani BIOS-al.
Még a 486-os idõkben volt egy AMI WinBIOS-os Shuttle alaplapom. Ebben nem a hagyományos BIOS-volt, hanem grafikus felületû és egeret is lehetet használni.
Nekem nagyon tetszett, de mégsem terjedt el.
De szerintem EFI nélkûl is meg lehet lenni.
Asrock AM2NF3-VSTA, Athlon64 X2 4200+,Kingmax 2x1GB DDR2 800, Ati Radeon HD2600XT 256MB GDDR3 AGP, Xerox TFT-LCD 17\"+Samsung 32\" LCD-TV
EFI fos. (es nem foss. foss!=fos) EFI a nagytestver eszkoze.
Ugy tervetem, hogy a kov. alaplapom olyan lesz amire lehet linux/open BIOS-t tenni, ezek szerint mar gyarbol olyannal kaphatom 😊
Ez az alaplap szimpatikusnak tunik..
Linux nem Win: http://www.unixlab.hu/LNW/index.html gentoo : http://www.gentoo.org/main/hu/philosophy.xml
Csemegézz...
Modernebb, több kényelmi funkció, stb
Mivel a gépkonfig ideírása nagyarcúságnak tűnhet, nem írom ide. :) Pedig nem olyan komoly ám, félreértés ne essék. Átlagos gép.
ONE DAY IGNUS WILL KILL YOU ALL
Mivel a gépkonfig ideírása nagyarcúságnak tűnhet, nem írom ide. :) Pedig nem olyan komoly ám, félreértés ne essék. Átlagos gép.