Gyurkity Péter

90 milliót fizet a Samsung árrögzítésért

A dél-koreai óriás az igazságügyi minisztérium után most az amerikai államoknak kénytelen kifizetni vaskos büntetést, mégpedig az ezredforduló környékén nyélbe ütött ármegállapodásokért.

A vállalatnak a hét elején sikerült megállapodnia a másik oldalon álló 38 amerikai állammal a kártérítés mértékéről, amellyel sikerült elkerülniük a nagyobb büntetést. Ezzel a Samsung is beállt a sorba, csatlakozva riválisaihoz, amelyek már korábban kénytelenek voltak kifizetni a tengerentúli vizsgálatok és perek eredményeként meghatározott összegeket. A 1998 és 2002 közötti törvénytelen manőverekért szinte mindegyik nagyobb gyártó megkapta a maga büntetését, a teljes összeg az 1 milliárd dollár felé közelít.

A perben sokáig sikerült elkerülniük a felelősségre vonást, igaz, egyes alkalmazottaik és vezetőik már korábban elismerték a háttérben zajló egyeztetéseket, amelyekért többen börtönbüntetést kaptak. A tavalyi év többnyire a védekezéssel telt el, ám a jelek szerint nem tudták elkerülni a jelentős összeg kifizetését, igaz így is némileg olcsón megúszták az ügyet - 2005-ben az igazságügyi minisztérium által indított különálló vizsgálat eredményeként 300 millióra rúgott a büntetés. Az Elpida, az Infineon, a Hynix és a Micron ellen folytatódnak a bírósági perek, így hamarosan ezeknek a gyártóknak is benyújthatják a második számlát.

A megegyezés értelmében a 90 millióból 80 a manőverek által közvetlenül érintetteknek jár. Ezek nyilvánvalóan a PC-gyártó és egyéb cégek lesznek, amelyek kénytelenek voltak magasabb áron megvásárolni a memóriákat, a vásárlók kártérítéséről nincs szó. A maradék 10 milliót a helyi és állami kormányzatok osztják szét egymás között, ez felfogható egyfajta jutalomnak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #6
    Nem azért. Ez nekik aprópénz, magasan tartják a memóriaárakat, gyártónként milliárdokat keresnek, aztán mikor pár év után megbirságolják őket valami nevetséges összeggel őket, csak röhögnek a markukba. Most is így csinálják a memóriagyártók, és a 2 nagy videochipgyártó is. Ez nekik nagyon megéri.
  • k9duli #5
    Már megint mi fizetünk basszák meg!
    Azért ilyen magas most is a memória ára, mert a bünti pénzt másképp nem bírják kifizetni. szvsz.
  • szombi #4
    Szerintem be kéne fejezni ezt a bírságolási rohamot, és inkább arra kéne kötelezni a gyártót,
    hogy a piacinál annyi ideig adja olcsóbban a termékeit, amíg a bírság összege
    veszteségként nem realizálódik. A gyártó így ugyanott van, és a vásárlók kára megtérül.
  • teddybear #3
    Egyszóval: sehogy!

    A második pont a valós, mint általában.
  • bigjoe #2
    Bizony az a kérdés hogy hova fog kerülni ez a pénz vissza a végfelhasználókhoz??
    Vagy elköltik a politikusok:::
  • sailor470 #1
    Csóró végfelhasználó meg fizet mint a katonatiszt..